Halkların Demokrasi Partisi (HDP), önceki gece başlatılan gözaltı dalgasıyla ağır yara aldı. Dokunulmazlıkların kaldırılmasının ardından ifade vermeyi reddeden 15 milletvekili ile ilgili gözaltı kararı önceki gece uygulandı. Polisin eşzamanlı baskınlarında gözaltına alınan HDP Eşbaşkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın da aralarında bulunduğu 12 milletvekili adliyeye sevk edildi. Aralarında Demirtaş ve Yüksekdağ’ın da bulunduğu 9 milletvekili tutuklandı, 3’ü serbest bırakıldı.

Gözaltı kararı çerçevesinde Yüksekdağ Ankara’daki, Demirtaş da Diyarbakır’daki konutundan gözaltına alındı. Grup Başkanvekili İdris Baluken HDP Genel Merkezi’nden gözaltına alındı. Baluken Bingöl’e, Yüksekdağ, Diyarbakır’a gönderildi. Demirtaş, saat 01.30 sıralarında Twitter hesabından “Diyarbakır’da evimde zorla gözaltına alınma kararı ile emniyet yetkilileri kapımdalar” açıklamasında bulundu. Demirtaş, ellerinde gözaltı kararı bulunan polislere uzun süre kapıyı açmadı.  Bu sırada Demirtaş’ın avukatları ile HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş ve muş milletvekili Ahmet Yıldırım ile birçok partili de konuta geldi. Demirtaş’ın kapıyı açmaması üzerine iddiaya göre TEM ekipleri içeri girerek Demirtaş’a gözaltı işlemi uyguladı. 

Kapısı kırıldı

Aynı saatlerde Yüksekdağ’ın Ankara’daki evine de polis baskını yapıldı. Yüksekdağ, polislere avukat gelene kadar kapıyı açmayacağını söyleyince polis kapıyı kırıp içeri girdi. Danışmanının “giyiniyor” uyarısına rağmen üst kata çıkmaya çalışan polise aşağıya inen Yüksekdağ, “Ne hakkınız var?” diyerek tepki gösterdi. Uçak korkusu olan Sırrı Süreyya Önder, Diyarbakır’a karayoluyla gitmek istediğini söylese de polis helikopteriyle Diyarbakır’a götürüldü. HDP Eşbaşkanları Demirtaş ve Yüksekdağ ile Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım, Ankara Milletvekili Sırrı Süreya Önder, Diyarbakır’da gözaltına alınan Diyarbakır milletvekilleri Ziya Pir ve İmam Taşçıer Diyarbakır Adliyesi’nde savcılığa ifade verdi. HDP Genel Merkezi’nde yapılan açıklamaya göre gözaltında alınan HDP’li milletvekilleri daha önce belirlenen ortak savunmayı yaptı. Milletvekilleri ifadelerinde özetle şu cümleler yer alıyor: “Bizler seçilmiş halk temsilcileriyiz. Şahsımızı değil bizi seçen seçmen kitlelerini temsil ederiz. Ben, adil ve tarafsız bir yargı huzurunda hesap vermekten asla çekinmiyorum. Ülkemizde yargının saygınlığı ayaklar altındayken, düğmesiz olan cübbelerini iliklemeye çalışan böylesi bir siyasi yargılamanın öznesi olmayı da asla kabul etmeyeceğim. Er ya da geç demokrasi mücadelemiz kazanacaktır. Sizden hiçbir talebim ve beklentim yoktur. Siyasi faaliyetlerim nedeniyle ancak beni seçen halkım sorgulayabilir.”



F Tipi’ne konuldular

Taşçıer savcılık sorgusunun ardından serbest bırakılırken, Önder ve Pir Sulh Ceza Hakimliği’nce adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Demirtaş ve Yüksekdağ ile Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım ise tutuklandı. Tutuklanan Demirtaş, polis helikopteriyle Edirne’ye getirilerek F Tipi cezaevi’ne konuldu. Yüsekdağ ise sivil araçlarla Kocaeli’nin Kandıra ilçesinde bulunan Kocaeli F Tipi Cezaevi’ne götürüldü. Tutuklanan Diyarbakır Belediyesi Eş Başkanları Gülten Kışanak ile Fırat Anlı da aynı cezaevine konulmuştu.

Ankara’dan uçakla Bingöl’e getirilen HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken de savcılık sorgusundan sonra sevk edildiği Sulh Ceza Hakimliği’nce tutuklandı. Baluken’in, hem savcılıkta hem de Sulh Ceza Hakimliğinde ifade vermediği öğrenildi.

Mardin Midyat’ta gözaltına alınan Şırnak Milletvekili Leyla Birlik ve İstanbul Feriköy’de gözaltına alınan Şırnak Milletvekili Ferhat Encü ile Diyarbakır’da gözaltına alınan Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, Şırnak Adliyesi’ne sevk edildi. Birlik, Encü ve Aydoğan da tutuklandı.

Hakkari Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen soruşturmalar kapsamında gözaltına alınan Selma Irmak ve Abdullah Zeydan  Sulh Ceza Hakimliği’nce tutuklandı. Hakkında gözaltı kararı bulunan Hakkari Milletvekili Nihat Akdoğan ile ilgili adli sürecin ise devam ettiği öğrenildi. Hakkında yakalama kararı bulunan Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız ve Van Milletvekili TUĞBA HEZER Öztürk’ün yurtdışında olduğunun tespit edildiği kaydedildi. Van Cumhuriyet Başsavcılığı, Tuğba Hezer Öztürk hakkında, tutuklanmasına yönelik yakalama kararı çıkarttı.

‘Kafama bastıramazsınız’



Aynı saatlerde HDP Genel Merkezi’ne gelen polisler, genel merkeze yönelik arama kararı bulunmadığını, Baluken hakkında zorla götürme kararı bulunduğunu belirtti. Bu duruma genel merkez çalışanları ve HDP’liler tepki gösterdi. Baluken, polis aracına götürülürken, “Halkın iradesine darbe yapıyorsunuz, tarih önünde hesap vereceksiniz” dedi. Bu sırada kafasına bastırarak, polis aracına bindirmek isteyen polise sert tepki gösteren Baluken “Kafama basmayın. Yüz binlerce Oyun temsilcisiyim, öyle kafama bastıramazsınız benim, hesabını vereceksiniz” dedi.