Mardin'in Kızıltepe ilçesinde, geçen yıl Kurban bayramında izinsiz deri topladıkları, Van depremindeki felaket sonrası bağış adı altında topladıkları paraları PKK'nın dağ kadrosuna aktardıkları iddiasıyla gözaltına alınan 6'sı tutuklu 12 sanık hakkında yürütülen soruşturma tamamlandı.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianameye göre, sanıklar Van depremini fırsat bilerek bağış adı altında para toplamaya karar verdi. Kurulan stantlarda, 'Van depremindeki kardeşlerimize yardım topluyoruz' diye bağış aldıkları ancak sonra bu paraları PKK'ya ve ölen teröristlerin ailelerine gönderdikleri belirlendi.

Sanıklar ayrıca belediye işçilerinden de örgüte aktarılmak üzere 300'er lira para topladı. İddianamede, bir gizli tanığın şu ifadelerine yer verildi: "Van depremi için toplanan paralar çeşitli tarihlerde güvenlik güçleriyle girdikleri çatışmalarda öldürülen teröristlerin ailelerine, bir kısmı da örgüte aktarıldı.

Ayrıca KCK'nın bildirilerine zorla imza attırıldı" dedi. Başka bir gizli tanık ise, "Bizlere, 'bunu örgüt istiyor, mecbur vereceksiniz' diyerek paraları aldılar. Paralar örgüte aktarılmak üzere BDP teşkilatına teslim edildi" diye konuştu. İddianamede, BDP ile de aralarında organik bağ olduğu savunulan sanıklar için 15 ile 25 yıl arasında değişen hapis cezaları istendi.

TELEFONDA İTİRAF ETTİ

Sanıkların, ortam dinlemesinde, insanların duyguları sömürülerek depremzedeler için toplandığı söylenen paraların PKK'ya aktarıldığı depremin de nasıl kılıf olarak kullanıldığı şöyle itiraf edildi:

X: Deprem boştur oğlum, değil mi Çetin arkadaş?
Y: Doğru söylemek gerekirse deprem için diyoruz ama değil, paralar dağda ölenler içindir.
Z: Ya, bu iş biraz tehlikeli değil mi?
X: Kardeşim 'depreme bağıştır, veren verir vermeyen vermez' savunması var yani anlayın. Fazla da sesinizi çıkarmayın.