Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı askeri mahkemesi, Disko olarak nitelendirilen, suç işleyen askerlerin konulduğu disiplin koğuşunda er Uğur Kantar’ın işkence sonucu ölümü ile ilgili davanın gerekçeli kararını açıkladı. Milliyet Gazetesi’nden Gökçer Tahincioğlu’nun haberine göre ‘disko’da sistematik işkence yapıldığının anlatıldığı kararda, sanık askerlerin silah arkadaşlığı ruhuna aykırı davrandıklarını vurguladı.

"TSK'YA BAKIŞI OLUMSUZ ETKİLEDİLER"
Sanıkların cezasını ertelemeyen mahkeme, buna gerekçe olarak TSK’ya bakışı olumsuz etkilemelerini gösterdi.

Disiplin koğuşunda gardiyan olarak görev yapan ve Kantar’ı öldürmekle suçlanan askerler Ayhan Arslan ve Fırat Keser’e, “işkenceyle öldürme” suçundan müebbet hapis cezası veren mahkeme, sanık Arslan’ı Kantar dışındaki askerlere işkence yaptığı gerekçesiyle 105 ay, Keser’i de aynı nedenle 80 ay daha hapse mahkum etti. Disko’dan sorumlu olan Astsubay Ayhan Şentürk de, “ihmal suretiyle görevi kötye kullanma” suçundan 7 ay 15 gün hapis cezası aldı.

"SİSTEMATİK OLARAK AĞIR İŞKENCEYE MARUZ KALMIŞ"
8 Temmuz tarihli kararın gerekçesinde, “Devletlerin işkence konusundaki pozitif yükümlülüğü kapsamında en önemli enstrümanın, etkin soruşturma ve tarafsız yargılama olarak tezahür ettiğini belirtmek gerekir” denildi. Kantar’ın ağır işkenceye maruz kaldığının anlatıldığı kararda, sanıklar Arslan ve Keser’in, Uğur Kantar’a tekme ve tokat ile vurdukları, su ve tuvalet ihtiyaçlarını karşılamasına izin vermedikleri belirtilerek, olayın aniden gelişmediği, Kantar’ın cezaevine girdiği andan itibaren uygulanagelen sistematik bir düzen içerisinde geliştiği ifade edildi.

"EYLEM, SİLAH ARKADAŞLIĞI RUHUNA AYKIRI"
Sanıkların seçtikleri askerleri sebepsiz döverek, otorite sağlamaya çalıştıklarının anlatıldığı kararda, "Yapılan etkili eylemlerin askerlik onuru ve silah arkadaşlığı ruhuna ters düşmesi bir yana kamu gücünü arkasına almış bir grup tarafından topluca, aciz konumda olan bir disiplin cezalısına karşı yapıldığı göz önüne alındığında olağan nitelik arz etmedikleri belirlemektedir" denildi.

Uğur Kantar(Sağda)

"SON GÜN YOĞUNLAŞTI"
Sanıkların işkencelerinin aralıklarla devam ettiği ve Kantar’ın cezaevinden çıkacağı gün yoğunlaştığının anlatıldığı kararda, sanıkların cezaevine giren tüm er/erbaşa karşı etkili eylemde bulundukları ifade edildi. Bu durumun gerek TSK’ya bakış açısını olumsuz etkileyeceği gerekse kamu düzenini zedeleyeceğinin anlatıldığı kararda, cezaların bu yüzden ertelenmediği ifade edildi.

CEZAEVİ MÜDÜRÜ ASTSUBAY DA SUÇLU BULUNDU
Cezaevi müdürü astsubayın da cezaevine yeterli mesai ayırmayarak, gardiyanların başına buyruk hareket etmelerine uygun ortam hazırladığının anlatıldığı kararda, bunun da insan hakları ihlallerine zemin hazırladığı kaydedildi.