Domain nedir diye merak edenlere Domain, Latince “sahip” anlamına gelen dominus kelimesinden türemiştir ve Türkçe’deki ismi alan adıdır.

Domain, Latince “sahip” anlamına gelen dominus kelimesinden türemiştir ve Türkçe’deki ismi alan adıdır. Domain yani alan adı, sanal dünyada web sitelerin yer alması için sahip olması gereken kimliktir. Daha kısa tanımıyla, web sitenin adresidir. Bu adres olmadan ziyaretçi, sitenin IP numarasından siteye erişebilmektedir; ancak bu işlem zor olduğu ve akılda kalıcı olmadığı için domainlere ihtiyaç duyulmaktadır.

IP Adresi
Yukarıda bahsetmiş olduğumuz üzere IP, webtetanımlı olabilmek için gereklidir ve açılımı Internet Protocolidir.Internete bağlı olan tüm bilgisayarların geçerli bir IP adresi vardır. Çünkü bilgisayarlar birbirlerine bağlanmak için bu IP adreslerini kullanırlar, bir başka deyişle birbirlerini bu adres üzerinden bulurlar.Alan adı ise söz konusu IP adresinin daha anlaşılır ve akılda kalıcı bir görüntüsüdür. IP adresi numaralardan oluştuğu için akılda tutması zordur. Alan adı ise belli kelime veya kelimelerden ve uzantılardan oluşur.

SEO ve Domain İlişkisi Nedir?

İyi bir domain belirlemek iyi bir SEO yatırımı olacaktır. SEO’nun ilk adımı olarak da domain belirlemeyi gösterebiliriz. Eğer mantıklı bir adım atılmazsa bundan sonraki süreçlerde yapılan her işlem sıkıntıları beraberinde getirecektir. Bu yüzden sizlere SEO’nun akademisi olarak tanımlanan SEODEMY’deki SEO dersleri konusunu okunamızı tavsiye edioyuruz. İyi bir tercih sizler için iyi bir SEO geleceği anlamına gelecektir. 


Nasıl Bir Alan Adı?

Alacak olduğunuz alan adınız, mümkün olduğunca akılda kalıcı olmalıdır. Hatırlanması zor, yazması güç veya anlamsızca uzun alan adları, revaçta olmayan ve beğenilmeyen alan adlarındandır. Ayrıca hizmet verdiğiniz sektör, pazarlamasını veya satışını yaptığınız ürün gibiögeleri içeren türden bir alan adının kullanılması, arama motorlarında yapılan aramalarda sitenizin daha fark edilir olmasına katkıda bulunacaktır. Seodemy.com üzerinden ayrıca domainlerin farklı yöntemlerle nasıl alındığını ve teklif usulu nsaıl satıldığını okuyabilirsiniz.

DNS
DNS’nin açılımı, domain name systemidir. Yani alan adı isimlendirme sistemi denilen DNS, yukarıda açıklamasını yaptığımız IP adresleri ile alan adı arasındaki köprüyüoluşturmak amacıyla geliştirilmiş bir sistemdir. Bu sayede alan adları ile anlaşılması zor olan IP adresleri ilişkilendirilir. Bir DNS sayesinde, IP adresinin hangi bilgisayara ait olduğu ve web sitenin yeri belirlenir, böylece istediğiniz yere ulaşırsınız.

Domain Uzantıları
Domain uzantıları, çoğunlukla belli gruplara hitap edecek şekilde oluşturulmuştur.
• *.com: Ticari kuruluşlar için
• *.net: Çalışma alanı internet olan kuruluşlar için
• *.org: Dernekler, organizasyonlar için
• *.gov: Devlet kuruluşları için
• *.edu: Eğitim kuruluşları için
• *.mil: Askeri kuruluşlar için
• *.ac: Akademik kuruluşlar

Alt Domain
Alt domain, bir diğer ismiyle subdomain, bir alan adının çatısı altında açabileceğiniz alt dallar şeklindeki domainlerdir. ***.alanadi.com şeklinde olmaktadır.