ABD Başkanı Donald Trump'ın, Çin merkezli teknoloji ve akıllı telefon üretimi yapan Huaweişirketini kara listeye almasının ardından, Google'ın Huawei ile ilişkisinin kesildiği duyuruldu.

Hali hazırda kullanılan Huawei cihazların bu gelişmeden etkilenmeyeceği belirtilirken; yeni çıkacak olan Huawei akıllı telefonların, Youtube, Google Maps gibi uygulamalara erişiminin kapatılacağı duyuruldu.

Yerel medyadaki habere göre, Huawei'nin CEO'su Ren Zhengfei'nin yaptığı açıklamada, "Zaten böyle bir duruma hazırdık" dediği belirtildi.

Mevcut Huawei kullanıcıları ne yapacak?

Google’dan konuyla ilgili yapılan açıklamada, “ABD’nin kararına uyuyor ve olası sonuçları değerlendiriyoruz” denilirken, halihazırda Huawei cihazları kullanan müşterilerin “Google Play ve Google Play Protect” uygulamalarını şimdilik kullanmaya devam edebilecekleri belirtildi.

Huawei cihazlarında, Gmail ve Youtube dahil olmak üzere çeşitli Google uygulamaları yasaklandı. Huawei, şirketin birkaç yıl önce oluşturulmuş bir planı olduğunu ve Washington’ın şirketi kara listeye alma kararına “yasal yollarla” çözüm arayacağını duyurdu.

Öte yandan Çin Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada Washington yönetiminin Çin merkezli telekomünikasyon şirketi Huawei’ye getirdiği yasağın ardından alınacak önlemler için “bekleyin ve görün” uyarısı yapıldı.