Hızla gelişen teknolojinin sunduğu yeni nesil imkanlar ile birlikte internet kullanımı her geçen gün büyük bir hız ile artış gösteriyor. Özellikle de son yıllarda gelişen internet teknolojisi ile internetin yaşamın her alanında en rahat şekilde erişilebilir ve kullanılabilir hale gelmesi pek çok konuda insanların internete yoğun olarak başvuruda bulunmasına yol açıyor. Son yıllarda internet dünyasında kamu hizmetleri de yaygın olarak kullanılmaya başlandı. Özellikle de vatandaşların çağdaş ve modern dünya standartlarında bir hizmet alabilmesi amacı ile devlet kurumları gelişen internet teknolojisini en aktif şekilde kullanarak online sorgulama hizmetleri sunuyor.

 

E-DEVLET 

 

E-Devlet sistemi dijital dünyada son derece dağınık bir vaziyette devlet kurumları tarafından sunulan bu online hizmetlerin tek bir portal üzerinde bir araya getirilerek, vatandaşın dijital dünyadaki tüm kamu kurum ve hizmetlerine tek bir çatı altında ulaşarak, işlemlerini gerçekleştirebilmeleri amacı ile kurulan bir sanal devlet portalıdır. 2008 yılında dijital platform üzerinde yer alan tüm kamu hizmetlerini tek bir çatı altında toplayabilmek amacı ile Başbakanlıktarafından hizmete açtırılan bir sanal devlet portalı olan e-devlet sistemi Ulaştırma, Denizcilik VE Haberleşme Bakanlığı tarafından geliştirilmiş olan bir sistem uygulamasıdır. Pek çok alanda hizmet vermekte olan devlet kurumlarının bir arada bulunduğu bu sistem son zamanların en çok kullanılan online hizmetlerinin başında geliyor.

Dijital platformdaki tek sanal devlet kapısı olarak lanse edilmekte olan e-Devlet sistemi Türkiye’deki tüm vatandaşlar için klasik hale gelen bürokratik işlemlerden tamamen uzak daha modern, daha hızlı ve daha çağdaş bir hizmet anlayışı sunuluyor. Bu neden ile de günümüzde sıklıkla kullanılmakta olan hizmetlerin başında geliyor. E-Devlet’te vatandaşlar devlet kurumları ile olan işlemlerini gerçekleştirebilme imkanına sahip olabildiği gibi aynı zamanda da vatandaşlık bilgilerinin tüm ayrıntılarına da ulaşabiliyor. Özellikle de kimlik bilgileri, iletişim bilgileri, adres bilgileri ve diğer tür vatandaşlık bilgilerinin yer aldığı bir sanal devlet kapısı olması nedeni ile de vatandaşların bu bilgilerinin güvenliğinin sağlanabilmesi amacı ile giriş yapılması gereken bir sistemdir. Giriş işlemlerinde her vatandaşlar kendisine özel şifre ile sisteme giriş yapabiliyor.

Sistem üzerinde yer alan tüm devlet ve kamu hizmetlerinden yararlanabilmek isteyen vatandaşların www.turkiye.gov.tr ana sayfası üzerinde yer alan ‘sisteme giriş’ ekranını açarak buradan giriş yapılabiliyor. Bu ekranda e-Devlet sistemine giriş için kullanılabilecek 4 ayrı giriş yöntemi bulunuyor. Bu yöntemler ise ‘e-Devlet şifresi ile giriş’, ‘mobil imza ile giriş’, ‘elektronik imza ile giriş’ ve ‘T.C. kimlik kartı ile giriş’ giriş yöntemleri olarak şekilleniyor. E-Devlet şifresini herhangi bir PTT şubesinden 3 TL gibi cüzi bir ücret karşılığında kimliğiniz ile yapacağınız bireysel başvuruyla satın alabilirsiniz. Size özel olarak belirlenen bu şifreyi sisteme ilk giriş esnasında dilediğiniz gibi herhangi bir kişisel şifreniz ile değiştirebilirsiniz. Sisteme giriş işlemlerinde de en yaygın şekilde kullanılan giriş yöntemidir.

Bu giriş yöntemi ile e-Devlet sistemi içerisinde pek çok işlemi gerçekleştirebildiğiniz gibi işlemlerde daha yüksek bir güvenlik gerektiğinden diğer giriş yöntemlerinden birisi ile sisteme giriş yapılması talep ediliyor. Ancak genel kapsamında şifre ile giriş yaptığınızda pek çok işleminizi rahatlıkla gerçekleştirebilme imkanınız bulunuyor. Ancak vatandaşlar dilerlerse mobil imza ile giriş seçeneğini de kullanabilirler. Sistem tarafından herhangi bir ücrete tabi tutulmasa da günümüzde mobil imza alımları GSM operatörlerine yapılan bireysel başvuru ile yapılabilmektedir. GSM operatörleri tarafından verilen mobil şifreyi kullanarak mobil imza yöntemi ile sisteme giriş yapabilme imkanı bulunuyor.

E-Devlet sistemi giriş yöntemlerinden bir diğeri ise yine gelişen modern teknoloji ile birlikte başta kurumsal sektörler olmak üzere pek çok alanda yaygın olarak kullanılmakta olan bir sistemdir. Özellikle de elektronik imza sistemleri ile dijital platformda da ıslak imzanın geçerliliğinin oluşturulabilmesi sağlanabiliyor. Elektronik imza alımları Türkiye’de Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından onaylanmış olan Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcılar aracılığı ile gerçekleştirilebilmektedir. Islak imzanın bir cihaz ve yazılım yardımı ile yasal geçerliliğe sahip olarak dijital ortama aktarılabilmesine yardımcı olması nedeni ile son yıllarda vatandaşlar tarafından oldukça yoğun ve sık bir şekilde kullanılmaya devam edilen sanal platformdaki online devlet kapısı olarak gösterilen bir devlet uygulamasıdır.