Bu doğrultuda dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli nokta ise, söz konusu kriterlerin, o sitenin pazarlamaya sunduğu ürün yada hizmet içeriğine göre değişim göstermesidir. Bu doğrultuda özellikle kategorilendirme sistemi ön plana çıkar. Kategoriler söz konusu ürünlere yönelik hazırlanan ve müşterilerin aradıkları özellikteki ürünleri genel tanımdan, özel tanıma kadar sıralandırılması gerektiği anlamına gelir. Bu iyi bir e-ticaret sitesinin sağlaması gereken temel özelliklerden sadece bir tanesidir. Burada kategorilendirme sistemi ve içeriği ise tamamen o site üzerinde pazarlanacak ürün yada hizmete göre yapılmalıdır. Kategorilendirme sistemi dışında, bir e-ticaret sitesinin başarılı olmasını sağlayacak daha pek çok kriter bulunur.

Öncelikli bu sitenin amaç ve içeriğinin pazarlamak üzerine kurulu olduğunu ve bu doğrultuda müşteri memnuniyetinin sağlanması gerektiğini bilmeliyiz. Bu da, yürütülmesi gereken belli başlı içerik çalışmalarını hedef alır. Bu içerik çalışması, sitenin yapısı ile alakalı olduğu kadar, tasarımını da doğrudan ilgilendirmektedir. Dolayısıyla müşteriler ihtiyaç duydukları e-ticaret sitesi için bir plan yürütmeli ve plan doğrultusunda yapılacak olan geliştirmeye, uygun bir tema tercihi ile başlanmalıdır. Web sitenin içerik ve amacı ne olursa olsun, ilk izlenimin her daim tema ve tasarım ile olduğunu göz önünde bulundurmalıyız.

Öte yandan bir e-ticaret sitesi nasıl olmalıdır? sorusuna verebilecek cevapların genel nitelik ve amacının, müşteri memnuniyetini sağlamak olduğunu bilmeliyiz. Bu da genel olarak sitenin işlevselliğinin sağlanması, tercih edilecek ağırlıktaki renklerin göz sağlığını koruyacak nitelikte, açık tonlarda olarak, hem içeriği ön plana çıkarması hem de uzun süreli kullanımlarda bile göz ağrısının önüne geçilebilmesi açısından önemli olduğunu belirtmeliyiz. Diğer bir önemli konu ise ürünün satın alınması aşamasındaki kullanılan sistemdir. Müşterinin sadece bir kaç tık ile ürünü kolay bir şekilde satın almasını sağlamalı ayrıca güvenlik sertifikasının da güncel olması gerekir. Ödeme seçenekleri ise tamamen ürün sağlayıcı firma ile alakalıdır. Buna göre genel bir gerçeklik ise daha fazla ödeme seçeneğinin, doğrudan ürünlerin daha fazla satışının gerçekleşmesini sağlamaktadır.

Kaynak : http://www.netbim.com.tr/e-ticaret-sitesi.html