Eczane Teknisyenleri Teknikerleri Dernekleri Konfederasyonu , Marmara Eczane Teknisyenleri Dernekleri Federasyonu ve İstanbul Eczane Teknisyenleri Derneği ortak bir basın açıklaması yayınlayarak çalışma saatlerine tepki gösterdi.

Yapılan açıklama sonrası İstanbul Ecza Odası'na siyah çelenk bırakıldı. Açıklamada ise şu ifadelere yer verildi.

Eczacılık Mevzuatı gereğince,

İstanbul’da eczane çalışma saatleri İstanbul Eczacı Odası tarafından belirlenmekte, İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü onayı ile yürürlüğe girmektedir. Bu süre sabah 09:00 ile akşam 19:00 arası, haftada 6 gün, günde 10 saatten haftalık toplam 60 saatlik bir mesai.

Nöbet günleri çalışma süresi 24 saate çıkmakta, nöbet hafta sonu değilse uykusuz ve yorgun halde bir sonraki 10 saatlik mesai eklenmekte.

Daha önce birçok kez eczanelerin cumartesi tatil olması hususu dile getirilmişse de karşı çıkışlar nedeniyle bu hak hayata geçememiştir.

Geçtiğimiz yıllarda mesai saatlerinin kısaltılması konusu İstanbul Eczacı Odası tarafından dile getirilmiş ancak İl Sağlık Müdürlüğü’nün itirazı ile gerçekleşememişti.

“Hastanın ilaca ulaşamayacağı bahane edilerek eczanelerin çalışma saatlerinin kısaltılmasına karşı çıkanlara şunu sormak gerekiyor; resmi bayramlar ve uzun tatil süreleri olan dini bayramlarda eczanelerin kapalı olduğu zamanlar hastalarımız ilaçlarını farklı bir yerden mi temin ediyorlar? Nöbetçi eczaneler var. Pandemi sürecinde de elbet nöbetçi eczaneler olacak ve sorun nöbetçi eczane sayısı artırılarak çözümlenecektir.

Eczane çalışanları olarak bu hukuksuz ve haksız fiillerin son bulmasını, insanca bir yaşam için adaletli bir mesai saati belirlenmesini mesleğin ve sektörün tüm taraflarından talep ediyoruz.

Eczane çalışanlarının haftalık çalışma süresinin kısaltılması için her eczane çalışanına istisnasız olarak haftada bir gün izin verilmesi hususunda eczacı odaları tarafından çağrı yapılması, bu konuda eczane sahibi eczacıların bilinçlendirilmesi, fazla mesai konusunda İstanbul Eczacı Odası resmi internet sitesi ve resmî sosyal medya uygulamalarında duyurulmak üzere kamu spotu hazırlanması, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından eczane işçisi çalışma saatlerinin denetlenmesi ve bu hususun yasal alt yapısının uygun hale getirilmesi şeklindedir