AK Parti'nin Meclis'e sunduğu ekonomi paketinde yer alan düzenlemeler işsizden yaşlıya, emniyet görevlisinden öğrencilere, yurtdışındaki memurdan, Mehmetçiğe kadar milyonlarca vatandaşın cebine doğrudan yansıyacak. Başkan Erdoğan'ın ağustos ayında açıkladığı 100 günlük eylem planındaki düzenlemeler yeni yılda hayata geçirilecek. 71 maddelik yasa teklifinde vatandaşın günlük yaşamına yansıyacak, gelirini artıracak, sağlık hizmetlerinde devlet korumasına alacak, gençlere kariyer kapısı açacak önemli başlıklar şöyle:

Yaşlı-malullük aylığındaki artıştan 200 bin kişi yararlanacak
280 bin emniyet personeline sosyal-ekonomik destek gelecek
Son 120 gün çalışma şartı esnetilerek 15 bin kişi daha işsizlik maaşı alabilecek
6 bin pilot, 100 bin havacılık personeline gelir vergisi indirimi yapılacak
Yurtdışı temsilciliklerdeki 5 bin personelin çocuklarına eğitim yardımı
Emekliliği gelen askeri hâkimler 3 yıl daha görev yapacak
Mehmetçik ailelerine sağlık güvencesi veriliyor
15 bin çalışma ekonomisi öğrencisine diplomatik kariyer fırsatı

15 BİN İŞSİZE DAHA MAAŞ:
Mevcut uygulamada işsizlik maaşı bağlanması için son 3 yılda en az 600 gün sigortalı olmak, son 120 günde sürekli çalışmak zorunlu. Son 15 yılda kesintisiz çalıştığı halta son 120 günde başka işe geçerken bir gün primi ödenmeyen işsizlik maaşı alamıyor. Yapılacak düzenlemeyle artık bir günlük boşluklar, işsizlik maaşı ödenmesine engel teşkil etmeyecek. Bu kapsamda olan 15 bin kişi daha işsizlik maaşı alabilecek.

280 BİN EMNİYET MENSUBUNA DESTEK:
Emniyet mensuplarına sosyal ve ekonomik destek sağlanacak. Emniyet Genel Müdürlüğü'nde görevli tüm memurlar Polis Bakım ve Yardım Sandığı'nın ortağı olacak. Emniyet mensuplarına sandığa ortak olmaları şartı getiriliyor. Bundan yaklaşık 280 bin emniyet personelinin yararlanması bekleniyor.

PİLOT ÜCRETLERİNE VERGİ İSTİSNASI:
Kamu kurumları hariç THK ile sivil havacılıkta görevli pilotlar ve kabin memurlarına ödenen aylık ücretin gerçek safi değerinin yüzde 70'i gelir vergisinden istisna tutulacak. Cumhurbaşkanı, bu oranı yüzde 100'e kadar artırabilecek ya da sıfıra kadar indirebilecek. Sivil havacılıkta çalışan pilot sayısı 6 bini ve personel sayısı 100 bini geçiyor.

İŞSİZLİK ÖDENEĞİNDE YÜZ GÜLDÜREN DÖNEM:
İşsizlik ödeneğinden yararlanma koşullarında kolaylık sağlanacak, devamsızlıktan kaynaklanan ödememe durumu kaldırılıyor. İşsizlik maaşında 120 günlük prim ödeyerek sürekli çalışma koşulu "hizmet akdine tabi" olma şeklinde değiştiriliyor. Bu yıl 1 milyon 200 kişi işsizlik ödeneği için başvururken hak kazananların sayısı 626 bin oldu. yeni düzenleme ile sayı artmış olacak.

ASKERİ HÂKİMLERE EMEKLİLİK JESTİ:
Milli Savunma Bakanlığı'nda çalışıp da emekliliği dolan askeri hâkimlerin görev süresi uzatılıyor. Bakanlıktaki hukuk hizmetlerinin etkin, verimli ve aksamadan yürütülebilmesi için hukuk hizmetleri kadrolarında görevli askeri hâkimlerden emeklilik hakkına sahip olanların hizmetlerinden bir süre daha istifade edilebilmesine imkân tanınmak maksadıyla tazminat alarak emekli olmalarına ilişkin sürenin 31 Aralık 2021'e uzatılıyor.