61SAAT HABER SERVİSİ

6.2 milyon kişiyi yakından ilgilendiren Emeklilikte Yaşa Takılanlar ile ilgili Meclis araştırma önergesi, AKP'li milletvekillerinin 135 ret oyuna rağmen CHP, HDP, MHP, İYİ Parti'den gelen 145 oyla kabul edilmişti. Yaşanan bu gelişmenin ardından önerge Genel Kurul’a geldi. Saat 18.30’da başlayan görüşmelerin ardından oylamaya geçildi. Oylamada AKP ret oyu kullandı. MHP de oylamada çekimser kalınca önerge reddedildi.

ÖNCESİNDE NE YAŞANMIŞTI?

​Grup önerisi üzerine konuşmalar yapılırken, AK Parti ve CHP milletvekilleri arasında sık sık tartışma yaşandı. Önerinin oy çokluğuyla gündeme alınmasını muhalefet sıraları alkışlarla karşıladı.

MHP DE DESTEK VERDİ

Oylamada İYİ Parti'nin önerisine CHP, HDP ve MHP destek verdi.

YASANIN MECLİSTEN GEÇMESİ İÇİN KAÇ OY GEREKLİ?

Tüm muhalefet partilerinin desteğini alan önerge, Genel Kurul'dan geçti. Önümüzdeki süreçte TBMM Genel Kurulu’nda önergeye ilişkin görüşmeler yapılacak. Ardından da bir oylama daha gerçekleşecek. Bu oylamada da Genel Kurul’dan destek gelirse, emeklilikte yaşa takılanların, emekli olmalarının önü açılacak.

TBMM’deki mevcut sandalye dağılımı, AKP’nin Meclis Genel Kurulu’nda CHP-HDP-MHP ve İYİ Parti’nin birlikte destekleği herhangi bir önerge, karar ya da kanunu durdurmaya yetmiyor. 600 kişilik Meclis'te AKP’nin 295 oyu, yeterli çoğunluğu sağlayamıyor.

ÖRS VE KAYA'DAN AÇIKLAMA

İYİ Parti Trabzon Milletvekili Hüseyin Örs önerge oylaması sonunda yaptığı açıklamada, ''İYİ Parti olarak Emeklilikte Yaşa Takılanlar İle ilgili Meclis Araştırma önergemiz AK Parti’nin ret oyuna rağmen kabul edildi'' ifadelerine yer verilirken CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, ''Emeklilikte Yaşa Takılanlar vatandaşlarımızın sorunlarının TBMM'de araştırılması konusunda verilen önerge; CHP’nin güçlü duruşu ve muhalefetin çabaları ile AKP'nin "RET" oylarına rağmen kabul edildi. EYT mağduru vatandaşlarımıza hayırlı olsun. Bu sorunu hep birlikte çözeceğiz'' ifadelerini kullandı.