Çok sayıda insana kısa zamanda yiyecek ve içecek servisi yapan restoran, otel, catering, özel kurum yemekhaneleri gibi alanlarda kısa sürede çok sayıda bulaşık yıkayabilen endüstriyel bulaşık makinesi kullanılır. Bu makineler alışılmış bulaşık makinelerinden çok büyük olabileceği gibi küçük boyutlarda da harika sonuçlar sunabilmektedir.

Makineyi kullanacak kurumun ihtiyacına göre saatlik tabak ve bardak yıkama değerlerine göre tercih edilmelidir. Ürün özellikleri incelendiğinde 500 bardak, 1000 tabak, 2160 Tabak, 3600 tabak gibi değerler verilmektedir. Bu değerler ne ifade eder? Aslında bunlar hiçbir dış etken ve zaman kaybı olmadan yani teorik olarak bir makinenin yıkayabileceği sepet sayısından hesaplanır. Yani saatte 2160 tabaklık bir makine tam olarak o sayıyı veremeyebilir.

Mutfakta yıkanacak ürünler sadece tabak ve bardak değildir. Tepsi, kazan, tencere gibi ürünler de yıkanacaktır. Bu sebeple de tam bir sayı vermek doğru değildir. Yıkanacak ürünlerin genişliklerine göre makine boyutları da artar. Tepsi ve kazan çokça yıkanıyorsa giyotin tip değil Kazan Yıkama Makinesi tercih edilebilir. 

Kazan yıkama makinelerinin iç hacmi ve giriş ağızları daha geniş olduğundan büyük hacimli ürünler yıkanabilir. Ancak bu kazanların ve tencerelerin boyutları büyük yemekhanelerde daha büyük olduğundan konveyörlü bulaşık makinesi tercih etmeleri gerekir. Saatte 2000 tabaktan başlayan değerlere sahip olan bu makineler geniş iç hacimleriyle ve ekstra özellikleriyle mükemmel yıkama sonuçlarını kısa sürede sağlayabilmektedir.

Yemek servis edilen kişi sayıda binleri geçtiğinde en büyük boyutlara sahip olan ve giriş ağızları da daha geniş olan tırnaklı bulaşık makineleri tercih edilebilir. Bu makineler de tıpkı konveyörlü makineler gibi giriş tarafından aldıkları bulaşıkları yıkayarak makinenin çıkış alanından dışarı verirler.

Tırnaklı bulaşık makinelerinde istenilen özellikler ilave edilebilmektedir. Mesela yoğun kirli bulaşıklar söz konusu ise ön yıkama bölümü ilave edilmelidir. Eğer çok ağır kirli ise çift yıkama tankı da kullanılabilir. Ön durulama ve durulama bölümlerini kurutma bölümü takip eder. Bunlar normal manada bir tırnaklı bulaşık makinesinin ana bölümleridir.

Kısaca özetlemek gerekirse yıkanacak bulaşıkların türlerine göre giriş alanları ve iç hacimleri geniş modeller tercih edilir. Tabak ve bardak yıkamada hizmet verilen kişi sayısı en büyük etkendir. Bu kriterlere göre tercih edilecek endüstriyel bulaşık makinesi türü belirlenir.