Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İbn Haldun Üniversitesi'nde Uluslararası Medeniyet Şurası'nın açılış töreninde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Açıkça söylemek zorundayım ki hoca olmak ahkâm kesmek yetkisini kimseye vermiyor. Dolayısıyla Sevgili Peygamberimizin sünnetini tartışma yetkisini de onlara vermiyor. Bu tartışmaları açmak aslında bir neslin ifsadı anlamındadır. Bu nesli ifsad etme hakkını kimse onlara vermemiştir. Böyle bir tarz ile siyasete giremezler, girerlerse de bedelini ağır öderler" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında şunları kaydetti:

Medeniyetlerin şekillenmesinde inancı ve sosyal dayanışmayı ihmal ederseniz ortaya çıkan şey medeniyet değildir. Batı medeniyetin üslubu ve ölçüleri ile İslam medeniyetin ölçüsü farklıdır. Batı ölçüsüne göre bir şehrin medeni olması sokaklardaki lambalar ölçü alınır. İslam medeniyetine göre bir şehrin medeniyetinin ölçüsü dış kapıyı kilitlemeden dışarı çıkılması, sokak hayvanlarına şefkatle davranılması demektir. Fakat bu tuzağın içine 40 katlı binalar yaparak düştük, bu sizi medeni yapmıyor. Hayra çağırmak, kötülüğü yasaklamak olarak ifade edebileceğimiz İslam dininin ölçüleri dünyada hakim olsaydı yaşanan birçok şey olmazdı.

TRUMP'IN BUNU MASAYA YATIRMASI GEREK

Sayın Trump bana göre medeniyet olayını şekil olarak değerlendiren bir tipolojidir. Biz farklı düşünce insanlarına kapıları kapatmadık. Ama ABD'de Müslümanlar oradan kovulmanın hesapları içine mahkum edilmişse orada bir sıkıntı var demektir. Trump'ın bunu masaya yatırması lazım. ABD'ye demokrasinin beşiği deniyor. Bunun adı demokrasi olamaz. Benim 13 korumam kendi davetine gittiğim ABD'de gözaltına alma kararı çıkıyorsa ben bu ülkeye medeni demem.

BÖYLE ADALET OLUR MU?

Beni davet edeceksin, teröristlere adeta tehditle karşı karşıya bırakacaksın, benim korumalarım tedbir alacak, hele 2 tanesi orada hiç yok, savcı bunlarla ilgili gözaltı karar verecek. Böyle adalet olur mu? İki dünya saadetini onlar için konuşmaya hiç gerek yok. Bir yerde sıkıntı var. Biz medeniyetler ittifakı anlayışının BM'de banisi olduk. Ben hala da medeniyetlerin ittifakını savunuyorum.

MÜSLÜMANI MÜSLÜMANA ONLAR KIRDIRIYOR

Medeniyetimizi ihya etmenin yolunu doğrudan kendimizde aramalıyız. Nasıl aklı olmayan insan dinen mazur görüldüğü için mükellefiyetlerinden muaf tutuluyorsa, aklını başkasına teslim edenin de ne dini ne medeniyeti kalır. Ülkemizin mağdurlara el uzatması da kadim medeniyetimizdendir. 5 ülke dünyanın kaderini belirliyor. Böyle bir şey olamaz. İkinci dünya savaşı geride kaldı. Bütün hadiseler güncellenirken siyasetin de güncellenmesi gerekir. 5 ülkenin kimlerden oluştuğuna baktığınızda niye orada Müslüman ülke yok. Dünyadaki tüm kıtalar orada temsil edilmiyor. Ne için Irak, Suriye çözülmüyor. Ne için Arakanlı Müslümanların sorunları çözülmüyor. İslamofobi sürekli tahkir ediyor. Trump, bakıyorsunuz Müslümanlara terörist ifadesini kullanıyor. Myanmar'da Budistler Müslümanları öldürdüler. Onlar için terörist dediler mi? Yok! Niye onlar Yoga yapıyor. Böyle bir saçmalık olabilir mi? Varsa yoksa İslami terör diyorlar. Defaatle anlatıyoruz. DEAŞ'ın İslam ile alakası olmadığını söyledik. DEAŞ'ın İslam ile alakası olmadığını söylüyoruz. Ama onlara bunu anlatamıyorsunuz ve ne yazık ki Müslümanı Müslümana onlar kırdırıyor, ücretsiz silah veriyorlar."

TÜRKİYE BİRİNCİ SIRADA AMA SÖYLEMİYOR

G-20'de enteresan bir olay oldu. Trump, az gelişmiş ülkelere en çok yardım yapan biziz dedi. ABD, ilk biz ikinci İngiltere üçüncü sırada. Fakat milli gelire oranla bakarsak Türkiye birinci sırada. Niye söylemiyorsun? İşlerine gelmiyor. Nerede bir masum varsa biz oraya uzanıyoruz, bundan sonra da devam edeceğiz. Gittiğimiz her yerde halktan itibar görüyoruz, liderlerden değil.