Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yeni Zelanda'daki saldırıya ilişkin açıklama yaptı.

Erdoğan, "50 Müslüman orada şehit ediliyor, bunların cezası, azami 15 yıl olacak. Böyle bir şey olabilir mi? Bu kabul edilebilir mi? Bu olayda Avrupa'nın sesi çıktı mı? Hayır. Batı medyası işi tamamen sinsice götürüyor" dedi.

(Yeni Zelanda saldırısı) Bu dangalağın böyle bir manifesto yazması mümkün değil. Arkasında ciddi bir kurul var. Batının niye sesi çıkmıyor? Bunu bulmuşlar, hazırlayıp eline vermişler. Burada benim ülkemin adı geçiyor, benim adım geçiyor, Ayasofya'nın adı geçiyor. Sıkıysa gel al.

Ülkemizde birileri, "Ayasofya açılsın" diyor. Kardeşim duygusallıkla böyle bir talepte bulunmanın bir anlamı yok.

(Beka meselesi) Ben milletimin beka meselesine nasıl baktığını ifade etmekten öte beka meselesinin ne olduğunu millete anlatmamız lazım. Roketlerle, havanlarla yapılan saldırılar bizim beka meselemiz değil mi? Yüzün üzerinde şehidimiz var. Bunları beka meselesi olarak görmeyeceğiz de neyi göreceğiz?

— Afrin'in gerçekten zaferini yazan Mehmetçiklerimize şahsım, milletim adına, en üst takımdan en alta kadar hepsine şükranlarımı ifade ediyorum. Bu millet onlarla beraber daha çok zaferler yazacaktır. Afrin'den ve Cerablus'tan yarma harekatımızı gerçekleştirmemiş olsaydık, güneyimiz tamamen teröristler tarafından işgal edilmiş olacaktı.Benim güvenli bölge ifadem buradan kaynaklanıyor. Bu güvenli bölgeyi ilan eder müşterek bir hareket içerisine girersek buraları biz teminat altına almış oluruz.

— Meydanlarda dev ekranlara bunların bazılarını getiriyorum. Mesela bir kadın var, "Biz sırtımızı YPG'ye' dayadık" diyor, bu çok manidardır. Bunlar beka meselesi olmaz mı? Bir diğeri savaş çağrısı yapıyor.

— Demek ki yol geçen hanı değil bu memleket.

— Temeli olmayan biri de "Kürdistan'da oylar HDP'ye, batıda biz ak parti ile MHP'yi yok edeceğiz" diyor. Türkiye'de Kürdistan diye bir bölge var mı?

— Bizim birbirimizle olan sadakatimiz, bizim bütün olarak birbirimizi çok iyi anlamamız lazım.

— Ülkemizde birileri, "Ayasofya açılsın" diyor. Kardeşim duygusallıkla böyle bir talepte bulunmanın bir anlamı yok.

— Şu anda biz iktidara geldiğimizde, 17 yıl önce, gençlerin seçme hakkı vardı ama seçilme hakları yoktu. 18 yaş seçmeydi ama seçilme değildi. Ve bir gün arkadaşlarla kabine toplantısında dedim ki, "Seçmek mi zor seçilmek mi zor?" Seçmek daha zordur. Biz de dedik ki biz bu işi önce 25'e çekelim. İlk etapta 25 yaşa çektik seçilmeyi. Daha sonra seçilmeyi 18'e çektik.

— (ABD) Bunlar öyle bir noktaya getirdiler ki, o gece helikopterlerle sandıklar içinde Kobani'ye mühimmatı indirdiler. Benim Kürt kardeşlerim bazen diyor ya "Türkiye bize sahip çıkmıyor" diye. Kobani'den gelen yaklaşık 300 bin kardeşim Türkiye'de. Bunu nereye koyacağız?

— İstihbarat birimlerimiz Hollanda'daki saldırıyı araştırıyor.

— Burada iki aday yarışıyor. Birisi Yavaş. Ama bir diğeri Mehmet Özhaseki. Bunları benim partilim olduğu için söylemiyorum. Futbol takımı tutar gibi siyasi parti tutmamak gerekiyor. Bu zat zaten yuvarlanıyor. Kökeni MHP'li. Geldi CHP'den iki kez girdi, kaybetti. Özhaseki 5 dönem Kayseri'yi yöneti. Kayseri'yi nereden aldı, nereye getirdi. Bu çok önemli. Bunun dışında ben tabii orada 5 dönem yapınca seni Ankara'ya almamız lazım. Ve Mehmet Bey'i yanıma aldım. Milletvekili oldu. İlk etapta kendisini Çevre ve Şehircilik Bakanı yaptık. Bu bakanlığın da belediyelerle ilgili bir çok işlevi var. Mehmet Bey de bu işlerde işi çok iyi bilen bir arkadaşımız. Bu arada tabii Mehmet Bey'in üzerine çok önemli bir yük de yıktık. Güneydoğu çukurlarla aşılmıştı. Terör örgütü çukurlarla delik deşik etmiş. Bitişik nizam evlerde de apartmanlar aşağıdan tünellerle birbirine bağlanmıştı. Mehmet Bey'e bunları yıkmamız lazım dedim. Buradaki insanlara biz konutlarını yapıp vereceğiz.

— Tek şeyleri bunların anında yakmaktır, yıkmaktır. Ama benim vatandaşım, benim Kürt kardeşimin buna dikkat etmesi lazım. Yani illa bu da Kürt'tür diye bakmaması lazım. Kürt de olsa eğer yakıyorsa, yıkıyorsa bu memlekete, bu millete zarar veriyorsa, öldürüyorsa bunlarla yol yürümemesi lazım. Buna çok dikkat etmemiz lazım.

— Eğer bir ülkede güven yoksa istikrar yoktur. Bunu yakalarsanız mesele yok. Şu anda da bir yerel seçimdeyiz. Kabine olarak mevcut kabinemle yola devam edeceğiz. Yerel yönetimle bizim bir sıkıntımız söz konusu değil. Kimler kazanır bilemeyiz. Kim kazanırsa hesabını kendisi verir. Bizler devlet yönetimi olarak, tüm kurumlarımız hepsiyle biz hizmete devam edeceğiz.

— Kanal İstanbul için teklifler geliyor. Girmek isteyenler var. 3 katlı tüp geçide girmek isteyenler var, görüşmelere başladım. Türkiye'nin bu noktada bir sıkıntısı yok. Ama Türkiye'de birileri muhalefetini yapabilme adına bu tür yollara tevessül ediyorlar. Buradan size bir ekmek çıkmaz. Yapmayacakları şeyleri vaat etmek suretiyle, bol bol atıyorlar.

— (Turizm) Bu yıl 50 milyon rakamını aşacağız.

— Savunma sanayide yüzde 70'e doğru gidiyoruz, İHA, SİHA üretiyoruz. 2.5 milyar dolar ihracatımız var, daha yüksek rakamlara çıkaracağız. Ekonomide biz işi sıkı tuttuk, sıkı tutuyoruz.