Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırgan ve vahşi tutumunu devam ettirdiğini belirterek, “Temenni ederim ki BM Güvenlik Konseyi alacağı kararla, gerekse dünyadaki egemen güçler alacakları tavırla Suriye’nin bu saldırgan tutumunu sona erdirirler” diye konuştu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Cuma namazını Dolmabahçe’deki Bezm-i Alem Valide Sultan Camii'nde kıldı. Cuma çıkışı basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Erdoğan, Gazze’ye yönelik saldırıları nedeniyle İsrail’e tepki gösterdi. “Gazze’ye olan bu saldırısı İsrail’in bugüne kadar Filistin’e yönelik yapmış olduğu vahşi saldırılarından bir tanesi olmuştur” diyen Erdoğan, “2008 öncesinde de Suriye-İsrail arasındaki barışa bizim de aracı olduğumuz o dönemde bizim 5 fasıl bir görüşme düzenlememizden sonra adeta işi bitirme noktasına geldiğimiz anda, bir gün içinde iki gün içinde ne oldubitti anlayamadan o zaman da Gazze’ye bir saldırıları olmuştu. O saldırılarda da 2008 seçimleri geliyordu. 1500 Gazzeli’yi şehit etmişlerdi, 5 bin civarında yaralı vardı. Şimdi de bir seçim arefesindeler. Önümüzdeki ay bir seçim orada da söz konusu. Bu seçim öncesinde malum yönetim böyle bir saldırı düzenlemek suretiyle Gazze’deki o masum insanları kendine göre uydurduğu gerekçelerle vurma yoluna gitmiştir. Şu anda dünyada malum egemen güçler burada faturayı yine kalkıp Gazze halkının, oradaki direnişçilere kesme gayreti içine giriyorlar. Biz Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti olarak Gazeli kardeşlerimizin yanındayız. Onların haklı davasının yanındayız” diye konuştu.

Bu gece ABD Başkanı Obama ile telefonda bir görüşme yapacaklarını ifade eden Erdoğan, “Kendisiyle bunları paylaşacağım. BM Genel Sekreteri’nden bir görüşme talebinde bulunduk. Onunla da görüşebilirsek onunla, Rusya Federasyonu Başkanı Putin’le arkadaşlarım randevu talebinde bulundular. Yarın da Mısır’da Arap Ligi toplantısı var. Bizim toplantımızla tevafuk oldu. Orada da Sayın Mursi ile değerlendirmelerimizi yapıp, müşterek bir açıklamayı Mısır Cumhurbaşkanı ile yapacağız. Temennim odur ki burada İsrail şu anda atmış yüzlerce füzeyle hala kendisini savunma yaftası içerisine giriyor. Kaç tane ölüm var diye sorun bakalım. Söyleyecekleri 3 tane var. Ama öbür tarafta şu ana kadar 21 ölüm vakası ve 100’ü aşkın yaralı var. Oradaki tahribatlar ayrı bir konu. Hala bu saldırgan vahşi tutumunu devam ettiriyor. Temenni ederim ki BM Güvenlik Konseyi alacağı kararla, gerekse dünyadaki egemen güçler alacakları tavırla Suriye’nin bu saldırgan tutumunu sona erdirirler” dedi.

Başbakan Erdoğan, bir basın mensubunun sorusu üzerine İsrail ile Türkiye arasında “ilişki” diye bir şey kalmadığını belirtirken, “Gazze’ye gitmeyi düşünüyor musunuz?” sorusu üzerine de, “Şu anda programımızda öyle bir şey yok” dedi. Erdoğan, Gazze’ye yönelik saldırıların durdurulması yönünde İsrail’le bir görüşme olup olmayacağının sorulması üzerine de, “İsrail’le şu anda görüşebilecek en ideal yer BM Güvenlik Konseyi’dir. Onların görüşmesi lazım. Bir de İsrail’le münasebetleri yerinde olan ülkeler görüşmelidir. Bizim zaten şu anda İsrail’le görüşme noktasında bir ilişkimiz, bağlantımız yok” ifadelerini kullandı.