Endonezya ziyaretinde bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, hem Obama'yı tebrik etti hem de NATO'dan Patriot füzesi istendiği iddiasını yanıtladı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin NATO’dan füze satın alacağına yönelik iddialarla ilgili, ”Para ödemek suretiyle Patriot alma durumunda, düşüncesinde değiliz” dedi.

"Şu ana kadar NATO'dan böyle bir talebimiz olmadı. NATO'dan olumlu adımlar bekliyoruz. Dünya barışına katkıda bulunulmasını bekliyoruz."

Başbakan, kara harekatıyla ilgili ise "Bordo berelilerin operasyonundan henüz haberim yok" dedi.

Erdoğan, ABD seçimleriyle ilgili açıklama yaparken, ‘İki tarafın takındıkları tavrı takdir ediyoruz. Darısı başımıza diyoruz’ dedi.

İşte Başbakan Erdoğan’ın açıklamaları:

Bizler 4 yıllık bir çalışma arkadaşlığımız oldu. Obama'yı tebrik ediyorum. İki tarafında başarısı takdir edilecek cinsten. Takındıkları tavrı da takdir ediyoruz. Darısı da başımıza diyoruz.

Özellikle Obama'nın açıklaması çok önemliydi. Mavi kırmızı eyaletler yok tek Amerika var açıklaması tüm Amerikalıları kucaklama açısından çok önemliydi

Sayın Obama'ya tebrik telgrafı gönderdik. Birbirimizi çok daha iyi tanıdığımız için çok daha verimli adımlar atabileceğimize, Türkiye-ABD ilişkilerinin daha da ileri taşınacağına inanıyorum.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Obama’nın seçim zaferinden sonra yaptığı konuşmada kullandığı, ”Artık mavi kırmızı eyaletler yok. Tek Amerika var açıklaması” tüm Amerika’yı kucaklaması açısından önemli bir mesaj olarak gördüğünü belirterek, ”Bu mesajın yanında karşılıklı tebrikler ve tebrikleşmenin yanından Romney’in ’Her şey Amerika için’, ’Amerika için çalışacağız’ demesi de çok önemliydi” dedi.

Burada bir gerçek var. Sayın Obama 2008 seçimlerinde 52,9 oy almış. Rakibi de yüzde 50 almıştı. Delege sayılarına baktığımızda 365 delege çıkarmıştı. Şu an itibariyle 303 delegede. Diğer aday Romney'e baktığımızda 206 delege sayısında. Oy oranlarında farklılıklar göze çarpıyor.