Türkiye Cumhuriyeti’nin en önemli ve uzun soluklu soruşturması olan Ergenekon süreci, 12 Haziran 2007 tarihinde Ümraniye’de bir gecekonduda el bombaları ve patlayıcıların ele geçirilmesiyle başladı. Onlarca soruşturmanın ardından hazırlanan 19 iddianame, Ergenekon ana davasına eklendi. Yarın 4. yılını dolduracak davada 600’ün üzerinde duruşma yapıldı. Davada, 65’i tutuklu 273 sanık yargılanıyor.

DAVA NASIL BAŞLAMIŞTI?

Ergenekon terör örgütüne ilişkin önemli bilgiler olmasına rağmen bu örgüte yönelik her hangi bir soruşturma başlatılmamıştı. Trabzon İl Jandarma Komutanlığı'nı 12 Haziran 2007 tarihinde arayan bir kişi, Ümraniye Çakmak Mahallesi Mithatpaşa Caddesi ile Samanyolu Caddesi'nin kesiştiği noktada bulunan bir gecekonduda patlayıcı maddeler saklandığı yönünde ihbarda bulundu. Söz konusu kişinin Şevki Yiğit olduğu tespit edildi. Şevki Yiğit, el bombalarını ve patlayıcıları gözleriyle gördüğünü ifade etti. İlgili adrese aynı gün yapılan operasyonda 27 adet el bombası ve C-4 patlayıcı bulundu.

Gecekondunun Mehmet Demirtaş'a, el bombaları ile patlayıcının ise askerde komutanlığını yapan emekli Astsubay Oktay Yıldırım'a ait olduğu gündeme geldi. Yapılan incelemede bu el bombalarının 2006 yılında Cumhuriyet gazetesinin bahçesine atılan el bombaları ile aynı seriden olduğu tespit edildi. Soruşturmayı özel yetkili Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz yürüttü.

Savcı Zekeriya Öz'ün talimatıyla başlatılan ve birbiri ardına gerçekleşen operasyonlarda Oktay Yıldırım ile Mehmet Demirtaş başta olmak üzere kamuoyunun çok yakından tanıdığı birçok kişi gözaltına alındı ve bunların birçoğu da tutuklandı. Tutuklananlar arasında İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, emekli Tuğgeneral Veli Küçük, emekli Yüzbaşı Muzaffer Tekin, emekli Yüzbaşı Mehmet Zekeriya Öztürk de yer aldı.

BAŞSAVCI ENGİN 'ERGENEKON TERÖR ÖRGÜTÜ' DEDİ

İlk soruşturma sonunda iddianame tamamlandı. Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesi bahçesinde 14 Temmuz 2008 tarihinde kameraların karşısına geçen dönemin İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin, soruşturmada adı geçen Ergenekon ile ilgili ‘Ergenekon terör örgütü’ ifadesini kullandı. Başsavcı Engin, Ergenekon soruşturmasına ilişkin iddianamenin 2 bin 455 sayfadan oluştuğunu ve 441 klasör ekleri bulunduğunu belirtti.

Engin, 48'i tutuklu 86 şüpheli hakkında, ''silahlı terör örgütüne üye olmak'', ''silahlı terör örgütüne yardım etmek'', ''cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmak veya görev yapmasını engellemeye teşebbüs'', ''Türkiye Cumhuriyeti hükümetine karşı halkı silahlı isyana tahrik'', ''patlayıcı madde bulundurmak, atmak ve bu suçları azmettirmek'', ''Danıştay saldırısına ve Cumhuriyet gazetesine patlayıcı madde atmak suçlarına azmettirmek'', ''devletin güvenliğine ilişkin gizli belgeleri temin etmek, kişisel verileri kaydetmek'', ''askeri itaatsizliğe teşvik'', ''halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik'' ve benzeri suçlardan iddianame düzenlendiğini kaydetti.

İLK DURUŞMA 20 EKİM 2008 TARİHİNDE YAPILDI

Hazırlanan iddianame, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Böylece 'soruşturma' aşaması tamamlanıp resmen 'kovuşturma' aşamasına geçildi. Dava, 20 Ekim 2008 tarihinde Silivri Cezaevi içerisindeki duruşma salonunda başladı. İlk duruşmada 46'sı tutuklu 86 sanık hakim karşısına çıktı.

Genişleyen soruşturma için Savcı Zekeriya Öz'le birlikte başka savcılar da görevlendirildi. Soruşturma kapsamında ikinci ve üçüncü Ergenekon iddianameleri de hazırlandı.

Kemal Alemdaroğlu, Mehmet Haberal ve Fatih Hilmioğlu'nun da aralarında bulunduğu bazı rektörler, Tuncay Özkan ve Mustafa Balbay ve Adnan Bulut'un da aralarında bulunduğu bazı gazeteciler, eski Özel Harekat Dairesi Başkanvekili İbrahim Şahin, eski Jandarma Genel Komutanı emekli Orgeneral Mehmet Şener Eruygur, eski 1. Ordu Komutanı Hurşit Tolon, Jandarma İstihbarat Başkanı emekli Tuğgeneral Levent Ersöz, emekli Albay Arif Doğan ve Yeditepe Üniversite kurucusu Bedrettin Dalan (firari) gibi birçok kişi gözaltına alındı ve bu isimlerden birçoğu tutuklandı. Bu sanıkları bünyesinde toplayan ikinci ve üçüncü iddianameler de aynı mahkemeye ilk davayla birleştirme talepli olarak gönderildi. Ancak İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, önce ikinci ve üçüncü iddianamelere ilişkin iki davayı birleştirme kararı ile birlikte görmeye başladı. Bu iki dava ise 108 sanık ile görülmeye başlandı.

Sanık sayısının artması ve duruşma salonunun yetersiz kalacağı endişesi ile yine Silivri Cezaevi’nde yeni bir bina inşa edildi. Spor salonu adıyla inşasına başlanan bina, çok kısa sürede tamamlanarak duruşma salonu olarak faaliyete geçirildi. Ergenekon yargılamaları bu aşamadan sonra 250 sanık ve 350 izleyici, 200 de avukat kapasiteli bu salonda yapılmaya başlandı.

Kaynak : http://www.internethaber.com/ergenekon-teror-orgutu-durusma-trabzon-zekeriya-oz-kemal-alemdaroglu-belge-dursu-470171h.htm#ixzz29jw1TyaC
memur iş