61saat imtiyaz sahibi Erhan Esaspehlivan'ın Trabzon'un sorunlarını değerlendireceği "Gündem Özel" yine gündem belirledi.. 

TRABZON KORONAVİRÜS RAKAMLARI 

Esaspehlivan, Trabzon’da ki Koronavirüs ile ilgili son rakamları paylaştı.  

Trazon’da bugüne kadar toplamda 350’ye yakın vaka olduğunu kaydeden Esaspehlivan, “Trabzon’da bugüne kadar toplamda 350’ye yakın vaka oldu.  17 vatandaşımız vefat etti. Bunların 2’si Gümüşhane’den gelen vakalardı. Bir çoğu İstanbul temaslı ve yurt dışı temaslıydı.  

Trabzon’da, Mart ayının ilk haftalarında vakalar başladı. Neredeyse 2 aydır devam ediyor. 2 ayda 7 bin test yapıldı.  
Şu anda testi pozitif çıkan 350’ye yakın kişiden, tedavisi devam eden vatandaşlarımızdan hastanelerde yatan sayısı 25 ile 30 arasında.  
Bunların bir çoğu da Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesinde tedavi görüyor. Sadece 2 vatandaşımız solunum cihazına bağlı tedavi görüyor.  
Şu anda Trabzon’da 2 ayda Koronavirüs şüphesiyle 2 bin 830 kişi ambulanslarla hastanelere taşınmış.  Genel Hastalar açısından bakıldığında 220 hasta ambulanslarla hastaneye taşındı. Bunların tam 51’i Koronvirüs şüphesiyle hastanelere taşındı. Ancak 2 ayda toplamda dediğimiz gibi 350’ye yakın pozitf vaka oldu. Bunların büyük çoğunluğu iyileşerek taburcu oldu ve şu anda hastanelerde 25 – 30 arasında vaka tedavi görüyor” dedi.

USTA : GÖRÜNTÜLER BİRAZ TEDİRGİN EDİYOR

Erhan Esaspehlivan'ın yayınına bağlanan Trabzon İl Sağlık Müdürü Hakan Usta: Rehavet olayı henüz kendini göstermiş diyemeyiz. Sokaklarda biraz fazla insan olduğunu görüyoruz. Bu da bizi ileriye doğru daha mı kalabalıklaşacak durum doğuruyor. Var olan şekliyle gidebilirsek, insanların ortaya koyduğu duyarlılık özveri, sabır ile ileriye doğru gidebilirsek sıkıntımız olmayacak. Ama bu görüntüler bizi birazcık tedirgin ediyor.

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞININ KALDIRILMASI 
Gerçekten ne kadar bu kadar yasaklamalar olursa, sürekliliği olursa öyle inanıyoruz ki insanların bir birleriyle teması bir o kadar azalmış oluyor. Mecburen bazı kuralların daha sıkı koyulması talep eder oluyoruz. Ama bakanlığımızın, Cumhurbaşkanlığımızın takdir etmiş olduğu uygulamalar onların dediği şekilde harfiyen uygulamak bizim görevimiz.  

TRABZON’DA GÜNCEL DURUM 
Bizim şu an ki tablomuz bizim iin iyi bir tablo. Şu haliyle bizim tedirgin eden sıkıntıya sürükleyen, hastanelerin işlevini bozan, personeli zora sokan bir rakamlar yok karşımızda. Şükürler olsun ki o badireleri atlatmış görünüyoruz. Ama bu yarın olmayacağı anlamına gelen bir tabolda değiliz. Olmaması için çaba sarf ediyoruz. Şu anda 35’in altında devam ediyor. Bugün ki sonuçları almadık. Elimizde yeni vaka olmaması yüz güldürücü. Temaslılarla ilgili birkaç tane vaka çıkıyor. Tahmin ettiğimiz kontrol altında tutuğumuz kişiler ve haneler. Yeni kaynaklar buan eklenmesin diye çaba sarf ediyoruz. İzlem çalışmalarımızı üst seviyede devam ettiriyoruz.  

SOKAKLARA MASKESİZ ÇIKMAMA YASAĞI 
Henüz Hıfzısıhha’da değerlendirilmedi. Bizler Uzunsokak ve Maraş Caddesine giriş çıkış kontrolü koymuştuk. Doğaçlama bazen bazı şeyleri yaşıyorsunuz. Yaşanan sıkıntıyı görerek önümüze çıkan sıkıntının boyutuna göre hareket etmek zorunda kalıyorsunuz. Belli bir oranın üzerinde maskesiz insanlar sokakta dolaşıyor tarzı görüntü oluşursa ona göre işlem yapılır, eylem oluşturulur.  

KIRSAL KESİMDE TOPLU İFTARLAR YAPILIYOR...  
Kırsal kesimde insanların bir arada iftar yaptıkları, mezarlıklara gidip insanların topluca kuran okuduğu şeklinde duyumlar geliyor Bunlar üzüntü verici.  
O bağlamda hareket edilmeli. Bazı taleplerin yerine gelmemesi gereken dönemdeyiz. İftar programlarını hiç kimsenin yapmaması gerekiyor. Topluca olan iftar programları. Toplu olan hiçbir organizasyonun yapılmaması gerekiyor. İnsanların 2 kişi bile bir arada bulunurken aralarında ki mesafeye dikkat etmeleri gerekiyor.  
Zorunlu hallerde insanların maske takması gerekiyor. Bunların olmasını canı gönülden talep ediyoruz. Tersi olunca üzüntü duyuyoruz.

GELMELERİNDE SIKINTI YOK, KENDİLERİNİ KORUMALARI GEREKİYOR 
Bir yerden bir yere giden insanın kendini korunmaması karşısında ki korumaması mesele. Bir yerden insanlarımız gelebilirler ki onun önü açıldı. Ama şunu talep edebiliriz. Lütfen geldiğinizde bir müddet evlerinizde bulunun. Bu müddet zaten 14 gün. Kimseyle temasta bulunmayın. İnsanlar sizi, siz insanları korumuş olun. Bu duyarlılığı gösterin 14 gün sonra hep birlikte rahat nefes alalım. Bu olursa bunu yaparlarsa onlarda bizlerde tüm halkımız bunun sonucunda rahat eder.  

RAMAZAN BAYRAMINDA EL ÖPMEK YOK 
Bayram için insanların boş bir şekilde dışarlara çıkması hiç istemediğimiz, arzu etmediğimiz tablo. Bayramlaşma törenlerinde de mümkün olduğunca insanların mesafeye dikkat etmeleri gerekiyor.  
El öpmeden öteye 1,5 – 2 metreden fazla insanların bir birine yaklaşmaması gerekiyor, sarılmamaları, temasta bulunmamaları gerekiyor. Rahat dönemden geçiyoruz Kovid anlamında. Ama bu rahat uzun sürmeyebilir. Yanı başımızda ve Türkiye’de bir kısım illerde tekrar yukarı seviyelere çıkmaya baladı. Bunun tek sebebi insanların dikkat etmemesi. Sağlık sisteminin boşluğu yoktur, insanların boşluğu vardır. İnsanlar dikkat etmediği sürece tekrar çıkıyor.