Görüşmelerde, KDK’nın 4 yıllık raporları görüşülerek, kurumun öneminden bahsedildi.  
Görüşmelerde, MHP Grubu adına Osmaniye Milletvekili Ruhi Ersoy yaptığı konuşmada Ombudsmanlık Kurumunun önemine değinerek, Kurumun yargının yükünü hafifleteceğini, vatandaşın yargıyla muhatap olmadan kamuyla ilgili problemlerini KDK’dan (Ombudsmanlık) çözebileceğini belirtti. Milletvekili Ersoy, KDK‘nın tavsiye kararlarına kurumların uyma oranlarının yıllar içinde değiştiğini 2016 yılında yüzde 42’lere ulaştığını ancak uyma oranlarının yüzde 100’lere ulaşmadığının önemli bir konu olduğunu bildirdi.
Milletvekili Ersoy, konuşmasında şunları söyledi:
“Devletin milletle arasındaki sözleşme metni Anayasa ise, anayasal kurulların gereği kamu bürokrasisi milletin kanaatlerini devletle bütünleştirecekse Ombudsmanlık Kurumu gibi kurumların kendi farkındalığını artırması, daha vizyoner inisiyatifler alması, Türkiye’nin temel meseleleri konusunda uluslararası alanda inisiyatifler alması gerekiyor ki bu konuda Ombudsman Kurumu Başkanımız, tecrübeli, hem geçmiş bir siyasetçi hem hukukçu Şeref Malkoç’tan aldığım bilgiler memnuniyet verici. Ombudsmanlık Kurumu, Kudüs krizi esnasında uluslararası ombudsmana yazmış olduğu vizyoner mektuplarla da birtakım misyonlar üstlenmekte ve uluslararası ombudsmanlık sempozyumunu Türkiye’de yaparak da Türkiye’deki hukuk devleti ve kamu bürokrasisi ilişkisi noktasında deneticilerin rolünü ifade etmesi noktasında samimi çalışmalarını görmekten duyduğumuz memnuniyet var.”

Milletvekili Ersoy: Ombudsmanlık Kurumu, devletle milletin arasında kurulan köprüdür. 
Kamu bürokrasisinin içerisinde Ombudsmanlık Kurumunun hukuk devletinin parçası olduğunu belirten Ersoy, devletle milletin arasında kurulan köprü olduğunu bu köprülerin aidiyet köprüsüne, gönül köprüsüne dönüştürmek de bunun başındaki temsilcilerin, görevlilerin olduğunu bildirdi. 
CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel ise, Kamu Denetçiliği Kurumunun güçlendirilmesinin, Meclisin kuruma hem itibar kazandırması hem de her yönüyle arkasında olduğunu ve bu kuruma yapılan başvuruları önemsediğini hissettirmesi, bu kuruma başvuran kesimler ve başvuru gerekçeleri de göz önüne alındığında son derece önemli olduğunu vurguladı.  
Ak Parti Grubu adına Manisa Milletvekili İsmail Bilen de Ombudsmanlık görevini üstlenmiş Şeref Malkoç’a ve çalışma arkadaşlarına hayırlı görevler dileyerek, insanların hayatını kolaylaştıracak, şikâyetlerini giderecek, mağduriyetlerini önleyecek ve çözüm noktalarını bulabilecek kurumun Kamu Denetçiliği Kurumu olduğunun altını çizdi. 

KDK’nın tanıtılması noktasında hem kurumun gayreti hem de Meclisten talepleri olduğunu söyleyen Milletvekili Bilen, Türkiye Büyük Millet Meclisi olarak, parlamenterler olarak, milletvekilleri olarak kuruma bu hususta ellerinden gelen bütün desteği vereceklerini ifade etti. 

Milletvekili Bilen, Kamu Denetçiliği Kurumunun insan haklarının korunması ve geliştirilmesi bağlamında ülkemize sağlayacağı katma değerin daha da artırılması temennisinde bulundu. 
CHP Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan da, Kamu Denetçiliği Kurumunun bir insan hakları kurumu ve devletin kendi eliyle insan haklarını güvence altına almasını sağlayan bir kurum olduğunu belirtti. 
Milletvekili Sarıhan, Kamu Denetçiliği Kurumunun tavsiye kararlarına idarelerce mutlaka uyulması gerektiğini çünkü KDK’nın halkın avukatı ve halkın temsilcisi olarak tanımlandığını bildirdi.
CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal yaptığı konuşmada; KDK’nın asıl amacının güçsüz olan vatandaşları güçlü olan idareye karşı korumak olduğunu, vatandaşın, sadece idarenin tutum ve davranışlarını değil, eylem ve işlemlerine karşı da şikâyet etme hakkına sahip olduğunu ve aynı zamanda Kamu Denetçiliğinin görev alanına giren bir husus olduğunu söyledi. 
AK Parti Konya Milletvekili Usta “KDK, ülkemizde hakkaniyet denetimi yapan tek kurum olma özelliğini taşımaktadır.”
AK Parti Konya Milletvekili Leyla Şahin Usta da konuşmasında Kamu Denetçisine başvurmanın anayasal bir hak olarak tanımlandığını bildirerek, Kurumun ülkemizde hakkaniyet denetimi yapan tek kurum olma özelliğini taşıdığını vurguladı

Kamu Denetçiliği Kurumunun varlığının, devletin kendine güvendiği ve kendini de halkın denetimine açtığı anlamına geldiğini söyleyen Milletvekili Usta, “Bu, aynı zamanda bireylerin haklarını arayıp sorumluluklarının bilincine varmalarını ifade eden haklar kültürünün ve hak arama özgürlüğünün de gelişmesine imkân veren demokrasi tarihimizin çok önemli milat noktalarından birini oluşturmaktadır.” Şeklinde konuştu.  
KDK’nın inceleme ve araştırmaları şikâyet üzerine yaptığını belirten Milletvekili Usta,  “Çocuk hakları, insan hakları ve toplumun genelini ilgilendiren konularda menfaat ihlali şartı aranmamaktadır. Kuruma başvuruda bulunabilmek için zorlaştırıcı hiçbir ek şart bulunmamaktadır. Bu çerçevede tüm bireyler, şirketler, sivil toplum kuruluşları, dernekler, vakıflar, sendikalar ve benzeri tüzel kişiler de başvurma hakkına sahiptir. Yabancı ülke vatandaşları da şikâyetlerini bu kurumlara yapabilmektedirler. Kuruma başvurmak için hiçbir ücret alınmamaktadır. Kuruma şikâyet başvurusunda bulunmak çok kolay ve de çeşitlidir. Postayla, elden, elektronik posta, faks, elektronik başvuru, mail, valilik ve kaymakamlıklar aracılığıyla ve kurumun İstanbul bürosu aracılığıyla da başvuruda bulunabilmektedirler.” Diye konuştu. 
Kuruma başvuru yapıldığında dava açma süresinin durduğunu söyleyen Usta, idari yargının çalışma usulünden farklı olarak şikâyet konusuyla alakalı tanık dinlenebildiğini, şikâyet konusunun özel uzmanlık gerektirmesi hâlinde bilirkişi tayini yapılabildiği bilgisini verdi. 

Başvuruların altı ay gibi kısa bir süre içerisinde sonuçlandırıldığının altını çizen Usta, “Şikâyet başvurusunun ve konunun niteliğine göre yerinde inceleme yapabilmektedirler. Kurum şikâyet konusuyla ilgili olarak ilgili idareden tüm bilgi ve belgeleri talep etme ve devlet sırrı dâhil tüm belgeleri görme hakkına da sahiptir.” Dedi.