Yalçındağ, özellikle büyükbaş hayvanların, büyükbaş kesimi için hazırlanmış yerde, profesyonel olarak bu işi yapanlar veya daha önce yapmış olanlar tarafından kesilmesi gerektiğine dikkati çekerek, hatalı kesim, hatalı saklamanın, etin çok önemli bir bölümünün kullanılamaz hale gelmesine yol açtığını söyledi.

Kesimin ardından, etin kemikten ''olur olmaz'' yerlerde parçalandığını kaydeden Yalçındağ, vatandaşların, kıyma çekim işlemini kasap dükkanında yaptırması önerisini sundu. Yalçındağ, kesim esnasında etlerden uzaklaştırılması gereken parçaların et üzerinde kalabildiğini, bunların kıyma olması durumunda etin bütününü kirletebildiği belirtti.

-Eti naylon poşete uzun süre tutmamak gerekiyor-

Yalçındağ, güzel kesim yerlerinin hazırlandığını ancak kesim sonrasında hayvan yeterince soğumadan naylon poşete konularak naklinin yapıldığını anlatırken, şu önerileri paylaştı:

''Et, naylon poşette kendi sıcaklığıyla kendisini çok kısa sürede bozar. İşleneceği yere, eve ulaşır ulaşmaz naylondan çıkarılarak, üst üste gelmeyecek şekilde gölge ve serin bir alanda, hayvanın iç sıcaklığının terk etmesini, kendi kendine soğumasını beklemek ve daha sonra buzdolabına koymak gerekiyor. Et sıcak sıcak buzdolabına konulursa, hiçbir kıymeti kalmaz. Birbirine değdiği noktada ette bozulma başlar. Bunun da yenilmesi hem sakıncalı hem de boşa giden ekonomik değer olarak ortaya çıkar. Naylon poşet, sadece nakliyede kullanılmalı, nakliye biter bitmez et, hemen kendi halinde soğumaya bırakılmalı, sonra buzdolabına kaldırılmalı.''


-Bayramda 1,5-2 aylık et üretimine eşdeğer üretim-


Yalçındağ, ev buzdolablarının eksi 12 dereceye kadar soğuttuğuna ve ''Eti dondurdum 1 sene kullanırım'' düşüncesinin yanlışlığına dikkati çekerek, şu bilgileri verdi:

''Eti eksi 12 derecede azami 1 ay, eksi 18 derecede 3 ay muhafaza edebilirsiniz. Ete ancak eksi 24 derecede 6 aylık ömür kazandırabilirsiniz. Eksi 24 derece profesyonel bir soğukluğun ifadesidir, evlerde ulaşılabilecek bir soğukluk değil, eğer derin dondurucu yoksa. 'Ben bu eti aldım, buzdolabının buzluğuna koydum, 1 sene yerim' mantığı doğru değil.''

Türkiye'de Kurban Bayramı'nda her yıl 2 milyonun üzerinde küçükbaş, 500-600 bin arasında da büyükbaş hayvan kesimi gerçekleştiğini belirten Yalçındağ, bunun, 1,5-2 aylık et üretimine eşdeğer olduğunu söyledi.

Yalçındağ, kurbanlık fiyatlarının, aşağı yukarı geçen yılki fiyatlarla aynı seyredeceğini kaydederek, ''Hatta geçen yıla göre daha da rahat pozisyondayız. Çünkü piyasaya sürülen hayvanla satılabilecek hayvan sayısı arasında sürülen hayvan lehine fazlalık var. Çok rahatlıkla alabilecek herkes kurbanını'' diye konuştu.