Bazılarının bildiği, bazılarının ise ilk kez duyacağı bir konu bu!

“Enerji Kimlik Belgesi”


Peki “Enerji Kimlik Belgesi” nedir?


“Enerji Kimlik Belgesi”, asgari olarak binanın enerji ihtiyacı ve enerji tüketim sınıflandırması, yalıtım özellikleri ve ısıtma ve soğutma sistemlerinin verimi ile ilgili bilgileri içeren belgedir.


Enerji Kimlik Belgesi 1 Ocak 2011 tarihi itibariyle yürürlüğe girdi.


2017 yılına kadar tüm binaların enerji kimlik belgesi alması zorunluluğu getirildi.

Artık konut satın alırken veya kiralarken binanın enerji verimliliğine göre seçim yapılacak ve Enerji Kimlik Belgesi sınıfı sorabileceksiniz.

“Enerji Kimlik Belgesi’nde “ D sınıfı veya üstü bir sınıf alan binalar artık oturulabilir, “ kısmen” çevreci binalar olarak yapılacak. Bu standartta uymayan eski binalar ise TSE825’e göre uygun kalınlık ve standartlarda bir uygulama yapılarak istenilen seviyeye ulaştırılacak.

“Enerji Kimlik Belgesi” nasıl alınacak?

Mevcut binalar için Enerji Kimlik Belgesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş, bünyesinde Enerji Kimlik Belgesi uzmanı istihtam eden Enerji Verimliliği Danışmanlık Şirketleri tarafından düzenlenecek.

Enerji Kimlik Belgesi 10 yıl geçerlidir. Eğer ihtiyacın değişeceği bir uygulama yapılması durumunda belgenin 1 yıl içinde değişmesi gerekmektedir. Bu nedenle binada yapılması gereken değişikliklerin Enerji Kimlik Belgesi almadan önce yapılması binanın menfaatinedir.

Binalar veya bağımsız bölümlere ilişkin alım satım ve kiraya verme ile ilgili iş ve işlemlerde Enerji Kimlik Belgesi düzenlenmiş olması şartı aranacaktır.
5 Aralık 2008 tarihli 27075 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Binalarda Enerji Performansi Yönetmeliği, yeni ve 1.000 m2’den büyük mevcut binaların Enerji Kimlik Belgesi (EKB) almasını yasal olarak zorunlu kılmaktadır.

Yeni ruhsat alacak olan bütün binalarda ise “Enerji Kimlik Belgesi”, projeler belediye sunulduğunda, hazır olarak verilmesi gerekecek. Belediyeler “Enerji Kimlik Belgesi” olmayan projelere ruhsat veremeyecek!

Bu konuda güncel uygulamalarda bazı sıkıntılar var. Bazı belediyeler bu belgeyi hiç sormazken, bazıları yapı kullanmayı verirken istiyor. Oysa bu tarz uygulamaların çok sıkıntı ortaya çıkarmaktadır.

Yapı kullanma sırasında alınacak olan bir “Enerji Kimlik Belgesi’nin “ üzerinde eğer E sınıfı bir değer çıkarsa, bitmiş olan bina tekrar revize edilecek, yalıtımları artırılacak, tadilat projeleri çizilecek ve ondan sonra yapı kullanma alabilecek.

Her konuda olduğu gibi, bir işi baştan yapmak en güzeli ve doğrusudur.

Siz siz olun, “Enerji Kimlik Belgesi” olmayan binada otururken ve alırken 2 kere düşünün! Yalıtımı iyi yapılmış, az enerji salınımı olan binalar daha hem maddi olarak hem de manevi olarak size huzur verecektir.

Saygılarımla