Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Ek 7. Maddesi ve 2828 Sayılı Kanun gereğince bakıma muhtaç olan engelli vatandaşlara evde bakım maaşı verilmektedir. Evde bakım parasını alabilmeniz için belirlenen kriterleri sağlıyor olmanız gerekmektedir. Bu kriter’ler den bazıları şunlardır; tam teşeküllü bir hastaneden ağır engelli rapor alınması, bu rapor’da ağır engelli kısmında ise EVET olarak işaretlenmesi gerekiyor. Bununla birlikte rapor alan kişinin, yemek yemesi, giyinmesi, tuvalet, banyo ve yürüme gibi işleri tek başına giderememesi gerekli.  Evde bakım maaşı alabilmek için gerekli şartları yerine getirildiği takdirde maaş için başvuruda bulunabilinir. 

Evde bakım maaşı alabilmek için gerekli belgeler nelerdir?

Başvuru için bazı belgeler istenmektedir. Bunlar;

Engelli kişiye ait iki adet vesikalık fotoğraf

Tam teşekküllü bir hastaneden alınan ağır özürlü olduğunu belirtir sağlık raporu

Engelli ve evde bakım maaşı alacak kişilerin T.C Kimlik fotokopileri

Başvuruların bizzat SHÇEK İl Müdürlüğü’ne yapılması ardından engelli aile ile ilgili doktor, sosyal çalışmacı, fizyoterapist, hemşire, çocuk gelişimci, sosyolog ve sağlık memuru unvanına sahip kişilerden oluşan evde bakım hizmetleri değerlendirme heyeti ile engelli kişinin ailesini ikamet ettiği evde yaşayıp yaşamadıklarını kontrol amacıyla giderler. Bu heyet gerekli incelemeyi yaptıktan sonra rapor hazırlanır. Yapılan başvurunun sonuçlanması süresi 3 ile 6 ay arasında belirlenmektedir. 

Evde bakım maaşı Ziraat bankası ve Aile sosyal politikalar bakanlığı tarafından belirlenen günlerde maaş yatmaktadır. Maaşların tarihleri gün olarak farklılık göstermektedir. Geçen ay evde bakım parası ayın 10’nda yattıysa eğer Bu ay’ın 10’nda yatacağının garantisi yoktur. Bakanlık bunu belirlemektedir. Bunun için yapmanız gereken evde bakım maaşı yatan illerin listesi destekleme.gen.tr üzerinden günlük güncel olarak yayınlanmaktadır. 

Evde bakım parası yatan illerin listesi ile ilgili birçok web sitesi bulunmaktadır. Ancak doğru ve güncel bilgi her zaman önemlidir. Bu sebeple sizde evde bakım parası yatan iller ile ilgili gireceğiniz sitede size doğru düzgün bilgiler vermesine ve sizi yanıltmamasına önem verin.