Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe  girişimi sırasında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a suikast düzenlemek için  Muğla'nın Marmaris ilçesinde konakladığı otele saldırı gerçekleştirdikten sonra  kaçan askerlerden 36'sı yürütülen başarılı operasyonlar sonucu gruplar halinde  yakalandı.

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe  teşebbüsü sırasında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Marmaris'te konakladığı otelden  ayrılmasından kısa süre sonra helikopterle bölgeye gelen darbeci askerlerce otele  3 helikopterden ateş açıldı.

 Otel üzerinde bir süre havada kalan helikopterlerden yüzleri maskeli  ve ağır silahlar taşıyan gruplar indi. Bunun üzerine bölgeye polis ekipleri sevk  edildi. Çıkan çatışmada 10 kişi yaralandı.

Yaralanan kişileri hastaneye kaldırmak üzere bölgeye gönderilen sağlık  ekiplerine de darbeci askerlerce ateş edildi. Çatışma sırasında yaralananlardan  polis memuru Nedip Cengiz Eker ve Cumhurbaşkanlığı koruma polisi Mehmet Çetin  şehit oldu. Sabah saatlerine kadar devam eden çatışmalar sonucunda darbeci  askerler, İçmeler mevkisindeki ormanlık alana kaçtı.

 Güvenlik güçleri, kaçan askerleri yakalamak için yoğun çaba harcadı,  havadan ve karadan yürütülen operasyonda ormanlık alanlar didik didik tarandı.

 Özel Kuvvetler Taburu, Muğla İl Jandarma Komutanlığı ve Bornova 2.  Jandarma Komando Tugay Komutanlığından özel eğitimli ve tamamı rütbelilerden  oluşan askerler, özel harekat polisleri, 6 helikopter, 3 uçak ve 2 insansız hava  aracının da desteğiyle bölgede 17 gün boyunca arama çalışması yürütüldü.

Operasyon sürecinde Sahil Güvenlik botları da Simi Adası ile Bozburun  ve Datça koylarını denizden ısıya duyarlı kameralarla tararken, askerler koylarda  mayın dedektörleriyle çalışma yürüttü. Darbeci askerlerin Yunanistan'a kaçma  ihtimali üzerine Deniz Kuvvetlerine ait 3 gemi de arama çalışmasını sürdürdü.

- 50 kilometrelik alanı karış karış aradılar

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kaldığı otele düzenlenen saldırının ardından  Marmaris'teki İçmeler mevkisi ile Ula ilçesine bağlı Akyaka, Akçapınar, Şirinköy  mahallelerindeki 50 kilometrelik alan 17 gün boyunca adeta karış karış tarandı.  Vatandaşlardan gelen ihbarlar doğrultusunda da bölgedeki ormanlık alanlara, tarım  arazilerine ve boş evlere çok sayıda operasyon düzenlendi.

 - Operasyonu yöneten Sönmezateş Ankara'da yakalandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik suikast girişimi kapsamında, 16  Temmuz'da Marmaris ilçesindeki Aksaz Deniz Üs Komutanı Tuğamiral Namık Alper,  Yarbay Yücel Ekizoğlu, Pilot Üsteğmen Özden Haydar Murat ve Albay Cenk Bahadır  Avcı Muğla’da, Gaziemir 3. Havacılık Alayında görevli Kurmay Pilot Albay Murat  Dağlı, Çiğli 2. Ana Jet Üs Komutanlığında görevli Pilot Albay Zeki Göçmen,  İstanbul 4. Kara Havacılık Alayında görevli Kara Havacı Yarbay Davut Uçum, Kurmay  Hava Yüzbaşı Ali Aktürk, Gaziemir 3. Kara Havacılık Alayında görevli Astsubay  Üstçavuş Murat Gösterit, Astsubay Üstçavuş Ahmet Koçan, Astsubay Üstçavuş Aydın  Özsıcak ve İstanbul Harp Akademilerinde görevli Yüzbaşı Mehmet Cantaz ise  İzmir'de gözaltına alındı. Darbeci 12 asker, Muğla'da tutuklandı.

 Marmaris'te 17 Temmuz'da ormanlık alanda yakalanan Hava Kurtarma  Astsubay Kıdemli Üstçavuş Yakup Özcan ve Hava Kurtarma Astsubay Kıdemli Üstçavuş  Ekrem Benli de tutuklanarak cezaevine gönderildi.

 Otele düzenlenen saldırıda helikopterden operasyonu yönettiği tespit  edilen Tuğgeneral Gökhan Şahin Sönmezateş ise 18 Temmuz'da Ankara'da yakalanarak  Muğla'ya getirildi. Sönmezateş, sevk edildiği mahkemece tutuklandı.

 Üsteğmen Hasan Arslanbay ve Astsubay Serkan Elçi ise olayın ardından  19 Temmuz'da İzmir Emniyet Müdürlüğüne teslim oldu. Arslanbay ve Elçi de Muğla'da  tutuklanarak cezaevine gönderildi.

 Saldırı düzenleyen askerler arasında yer aldığı belirlenen Üsteğmen  Ali Sarıbey ise 21 Temmuz'da sivil kıyafetle Ula ilçesinde gözaltına alındı.  Sarıbey, Muğla'da tutuklandı.

 - "FETÖ'nün paşası" saklandığı menfezde yakalandı

Operasyonu geniş bir katılımla Ula ilçesine kaydıran ekipler, 25  Temmuz'da Marmaris-Muğla karayolu Çetibeli Mahallesi Gökçe Yokuşu mevkisinde  Muharebe Arama Kurtarma (MAK) timinden Binbaşı Taner Berber ve Çiğli 2. Ana Jet  Üs Komutanlığının "üs imamı" olduğu öne sürülen Astsubay Kıdemli Başçavuş  Zekeriya Kuzu ile Astsubay İlyas Yaşar, Astsubay Gökhan Güçlü, Astsubay Üstçavuş  Erkan Çıkat, Astsubay Kıdemli Başçavuş Ömer Faruk Göçmen ve Astsubay Kıdemli  Başçavuş Abdülhamit Gülerden’i yakaladı. Başçavuş Kuzu'nun da aralarında  bulunduğu zanlılardan 5'i tutuklanırken, Binbaşı Berber ve Başçavuş Göçmen'in  emniyetteki işlemleri devam ediyor.

 - Askerlerden biri ağaçta yakalandı

Ekiplerin çemberi daraltarak Akyaka, Akçapınar, Şirinköy  mahallelerindeki 20 ayrı noktada havadan ve karadan düzenledikleri gece  operasyonunda ise (31 Temmuz'u 1 Ağustos'a bağlayan gece) Binbaşı Şükrü Seymen  ile Enes Yılmaz, Ergün Şahin, İsmail Yiğit, Mehmet Demir, Muhammet Burak İpek,  Murat Köse, Bahadır Sagun, Mehmet Öztürk, Mustafa Serdar Özay ve Muammer  Gözübüyük yakalandı. Darbeci askerlerden birinin ormanlık alanda ağacın üzerinde  yakalandığı ve inmemek için uzun süre güvenlik güçlerine direndiği öğrenildi.

Saldırıya katıldığı belirtilen darbeci askerlerden Burkay Karatepe ise  aranıyor.

 'SON FİRARİ SİVİL KIYAFETLE KAÇMIŞ' İDDİASI

Son firari askerin ise Yüzbaşı Burkay Karatepe olduğu saptandı. Burkay Karatepe'nin, 16 Temmuz sabahı sivil giysiler içerisinde bölgeye terk ettiği ileri sürüldü. Burkay Karatepe'nin yakalanması için 81 ilin emniyet müdürlüklerine yazı gönderildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Muğla'nın Marmaris ilçesinde kaldığı otele  saldırıda bulunan darbeci askerlerin sayısının 37 olduğu açıklanmıştı.  Operasyonlar sonucu gözaltına alınan 36 askerden 23'ü çıkarıldıkları mahkemece  tutuklanmıştı, 13'ünün emniyetteki işlemleri sürüyor.

- Suikast için cephanelik getirmişler

Askerlerin kaçışları sırasında bıraktıkları ve üstlerinde yapılan  aramalarda ele geçirilenler ise yanlarında adeta bir cephanelik taşıdıklarını  ortaya koydu.

 Yakalanan darbeci askerlerle 22 HK 416 cal piyade tüfeği, bir M4  piyade tüfeği, 6 bomba atar, 22 bomba atar fişeği, 5 Baretta marka tabanca, bir  Sig Sauer marka tabanca, bir Glock marka tabanca, 3 bin 874 uzun namlulu  silahlarda kullanılan fişek, 668 tabancalarda kullanılan fişek, 11 el bombası, 15  gündüz görüş tüfek dürbünü, 7 gece görüş dürbünü, 856 uzun namlulu silahlara ait  kovan, 103 uzun namlulu silah şarjörü, 34 tabanca şarjörü, 20 çelik yelek, 2  komando bıçağı, 23 kompozit balistik başlık, 4 askeri amaçlı fener, 18 koruyucu  iç yelek, 39 çelik yeleklerde kullanılan seramik plaka, 30 uzun namlulu silah  fişeklerine ait çekirdek, 9 hücum yeleği, 7 plastik kelepçe, 2 haberleşme cihazı,  11 telsiz, 43 dizlik, 2 dirseklik, 3 baş lambası, 2 cep telefonu, 16 kırılmış cep  telefonu parçası, 4 sırt çantası, bir aksiyon baş kamerası, 2 rütbeli kamuflaj  üst gömleği, fıstık ezmesi, 2 motorcu maskesi, 3 Marmaris haritası, 3 tabanca  fişek kutusu, 3 telsiz kod listesi, 2 serum takımı, bir telefon şarj aleti, 3 HK  tüfek ayaklığı, kullanıldığında ışık veren 5 çubuk, bir tespih ve 4 cüzdan ele  geçirildi.