Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe  girişimi sırasında komuta merkezi olarak kullanılan Akıncı Hava Üssü'ndeki  eylemlere ilişkin 486 kişi hakkında açılan davada, Akıncı'da harekat komutanı  olarak görev yapan ve darbe faaliyetlerini düzenlediği belirtilen eski kurmay  albay Ahmet Özçetin'in çapraz sorgusuna devam edildi. 

Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesince, Sincan Ceza ve İnfaz Kurumları  kampüsündeki salonda görülen duruşmada, sanık Özçetin mahkeme heyeti, müşteki ve  sanık avukatlarının sorularına cevap verdi.

Soruların birçoğuna "Savunmamda açıklamıştım" yanıtını vermekle  yetinen Özçetin, müşteki avukatının FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in darbedeki  rolünün ne olduğu yönündeki sorusu üzerine, "Yargılama sonunda çıkacaktır." dedi.

"Sizce darbeyi kim yapmıştır?" sorusuna ise "Bu tür sorular karşısında  kendimi Roma'daki arenalarda hissediyorum." karşılığını veren Özçetin'e, başka  bir sanığın avukatı Aydın Akpınar, "Hava kuvvetleri unsurlarının yurt içindeki  operasyonlarda pek kullanılmadığını biliyoruz. Siz polis özel harekata bir terör  saldırısı olacağına karşı uçuş yapılacağını söylediniz. Peki bu istihbaratı  polisle paylaşsaydınız onlar gereken önlemi alamaz mıydı?" diye sordu.

Gerekli bilgilendirmenin yapılması halinde özel harekatın kendi  güvenlik önlemini alabileceğini belirten Özçetin, "Ama Genelkurmay'dan arayanlar  bana bu şekilde söyledi." iddiasında bulundu.

Özçetin'in, Genelkurmay'dan kendisine bu yönde emir verenin kim  olduğunu bilmediğini iddia etmesi üzerine avukat Akpınar, "İşte buraya gelince  frene basıyorsunuz." diyerek tepki gösterdi.

İzleyici sıralarında oturan müştekiler avukatın bu çıkışını alkışladı.

Avukat Akpınar, "Polis özel harekata terör saldırısı olacağı yönündeki  istihbarat üzerine uçaklar havalanıp o bölgeyi vuruyor. Peki bunun dışında kalan  Meclis, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi gibi bölgeler neden vuruldu? O yerler için de  mi istihbarat vardı?" sorusuna karşılık Özçetin, bombalama yapılan bölgelere  yapılan uçuşlara ilişkin bilgisinin bulunmadığını iddia etti.

Sanık avukatlarından Erhan Tokatlı'nın, darbe girişiminden bir gün  önce üsse yabancı subayların gelip gelmediği, bu ziyaretlerin daha önce de  gerçekleşip gerçekleşmediği sorusuna ise Özçetin, "Devlet sırrı niteliğinde  bilgiler var, salon boşaltılırsa cevaplarım." yanıtını verdi.

Avukat Tokatlı'nın, yabancı ülkelerden alınan akıllı mühimmatın  kullanımıyla ilgili izin alınıp alınmadığı yönündeki sorusu üzerine Özçetin, "Bu  ikmal süreçleriyle ilgili konu. Mühimmat alımıyla ilgili birtakım kısıtlama  olabiliyor. En bilinen konu, Almanların tankını Güneydoğu'da kullanamıyorsunuz,  bloke ediyor." diye konuştu.

Özçetin, bir mühimmat cephanelikten çıkar çıkmaz, bunun sistemde  görüleceğini, belli bir süre buna ilişkin bilgi verilmezse üzerine düşüleceğini  kaydetti.

Bir başka soru üzerine Özçetin, vurulacak hedefleri, uçacak pilotları  kimin seçtiğini bilmediğini ileri sürdü.

Sanık avukatlarından Serdar Öztürk'ün, "Üsse arazi bakmaya gelmişler,  hayvan belgeseli çekmeye gelenler var, SAT'çılar gelmiş, üs panayır yeri ama  sizin haberiniz yok. Normal mi bu?" sorusunu yönelttiği Özçetin, "Elbette normal  değil ama yaşanan da bir gerçeklik var, farkında olduğumuz, olmadığımız yerleri  var." dedi.

Avukat Öztürk, "Hakan Evrim, darbe faaliyetine ilişkin 'böyle bir şey  olmaz, bir asker böyle planlama yapmaz' dedi, doğru söyledi. Biz hep başından  beri söyledik, bu ordunun içindeki cemaatçi yapılanma." ifadelerini kullandı.

Duruşmaya daha sonra ara verildi.