Filistin'in BM'de "üye olmayan gözlemci devlet" statüsü kazanmasını sağlayan tarihi oylamada "hayır" diyen tek AB üyesi olan Çek Cumhuriyeti, yaptığı açıklamayla kararını savundu.

Çek Dışişleri'nden yapılan açıklamada, "Çek Cumhuriyeti Ortadoğu Barış Süreci'ne aktif ve tutarlı destek veren bir geçmişi bulunmaktadır. Bu manada yıllardır Filistin yönetimini ilgili devlet yapılarının inşası çabasında desteklemekteyiz. Filistinliler aynı zamanda Çek Cumhuriyeti'nin kalkınma yardım ve işbirliğinin ana ortaklarından biri" denildi.

Çek Cumhuriyeti'nin İsrail devletiyle barış ve güvenlik içinde yanyana yaşayacak bağımsız, demokratik ve kendi ayakları üzerinde durabilecek bir Filistin devleti ortak hedefini paylaştığı kaydedilen açıklamada bunun ancak doğrudan müzakereler sürecinde gerçekleştirilebileceği savunuldu.

Açıklamada, "İki devletli çözüme giden barış sürecine tehdit oluşturacak ya da engel olacak hiçbir tek yanlı adıma razı olmayız" denildi.

Çek Dışişleri'nin açıklamasında, müzakerelerin yeniden başlamasını daha fazla geciktirmesinden korkulduğu için Filistin'in gözlemci devlet statüsüne "hayır" denildiği belirtildi.

Açıklamada, "Filistinlilerin devlet olmak için meşru özlemlerini bütünüyle destekliyoruz ve bunun doğrudan müzakereler yoluyla gerçekleştirilmesine katkı yapmaya hazırız" ifadesi kullanıldı.

BM Genel Kurulu'ndaki oylamada Çek Cumhuriyeti dışındaki 26 AB üyesinden Fransa, İtalya, İspanya, Avusturya, Belçika, Danimarka, Kıbrıs Rum Yönetimi, Finlandiya, Yunanistan, İrlanda, Lüksemburg, Malta, Portekiz, ve İsveç olmak üzere 14'ü "evet" derken kalan 12 üye (Almanya, İngiltere, Polonya, Hollanda, Bulgaristan, Estonya, Macaristan, Letonya, Litvanya, Romanya, Slovakya ve Slovenya) çekimser kaldı.

Böylece Filistin, BM Genel Kurulu'ndaki kadar açık farkla olmasa da AB içinde de gözlemci devlet statüsü için salt çoğunluğu sağladı.

BM'de Filistin'e 138 ülke "evet" derken 41 ülke çekimser kaldı ve sadece 9 "hayır" oyu verildi.