Torun, Ordu'nun Altınordu ilçesi Düz Mahalle'de bulunan esnafları ziyaret ederek sorunlarını dinledi.

Ziyaretin ardından gazetecilerin, fındık fiyatlarına ilişkin sorularını yanıtlayan Torun, sahil kesimindeki birçok üreticinin hava şartlarından dolayı ürünlerini erken hasat ettiğini söyledi.

Bahçeye giren üreticilerin daldaki fındık karşısında yüzünün güldüğünü aktaran Torun, "Ancak üreticilerimiz halen fındığının fiyatını bilmemekte. Üreticilerimiz belki 15 gün sonra topladığı ürünü kuruttuktan sonra pazara indirmeye başlayacak. Ancak üretici kendi ürününü pazara kaça sunacağını bilmiyor. Bunu bilmediği için de üretici mutsuz, huzursuz" diye konuştu.

Torun, fındık fiyatında yaşanan fiyat belirsizliğinin bir an önce çözülmesi gerektiğini kaydederek Torun, şöyle devam etti: "Şu anda fındık üreticisi kaça satacağı belirsiz olan ürünlerini büyük bir moral bozukluğu içerisinde hasat etmektedir. Biz bu konuda taban fiyat uygulamasının hayata geçirilmesini öneriyoruz. 2009 yılından bu yana uygulanan serbest piyasa modelinden bir an önce vazgeçilmelidir. Bu sistem üreticilerimizi mağdur etmiştir. Bunun örneklerini geçtiğimiz sezonlarda yaşadık. Geçen sezon bile fındık rekoltesinin düşük olmasına rağmen üretici mağdur olmuştur."

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından fındık fiyatına ilişkin çözüm beklediklerini vurgulayan Torun, "Binlerce üreticilerimizin kafasında fiyat sorusu var. Bakanlığın bu sorulara da bir an önce yanıt vermesi gerekmektedir. Aksi durumda üreticilerimiz yine kaderine terk edilecektir. Karadeniz Bölgesi'nde AK Parti'ye yüksek oranda oy veren bu üreticilerimiz kaderine terk edilmeyi asla hak etmiyor." ifadelerini kullandı. Torun, Toprak Mahsulleri Ofisinin yeni sezonda piyasada olup olmayacağı noktasında da belirsizliğin sürdüğünü belirterek, "TMO'nun da fındık piyasasında olup olmayacağı da en yetkili ağızdan kamuoyuna açıklanması gerekmektedir." değerlendirmesine bulundu.

Seyit Torun, fındık üreticilerinin yaşadığı sorunları, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba'yı telefonla arayıp aktardığını, yüz yüze de görüşüp sorunları dile getireceğini sözlerine ekledi.