Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk'ın, Avrupa'ya Türkiye üzerinden göçmen girişini azaltacak anlaşmayı Avrupa Birliği'nin 28 üyesinin liderlerine sunmaya hazır olduğu bildirildi.

FİNLANDİYA BAŞBAKANI: ANLAŞMA ONAYLANDI
Öte yandan Reuters'a konuşan bir AB yetkilisi, Türkiye'nin taslak metni kabul etmeye hazır olduğunun işaretini verdiğini söyledi. Finlandiya Başbakanı Sipila ise Twitter'dan paylaştığı mesajda, anlaşmanın onaylandığını duyurdu.

Reuters, AB yetkilisine dayandığı haberinde Tusk'ın Davutoğlu ile sabah yaptığı görüşmenin ardından, anlaşmanın genel hatlarını sunmak üzere AB liderleriyle öğle yemeğinde bir araya geldiğini duyurdu.

AVRUPA KONSEYİ BAŞKANI ONAYLAMALARI İÇİN METNİ MASAYA KOYACAK
Reuters haberinde "Tusk AB liderlerinin hepsinin görmesi için masaya metni koymaya hazır. Türkiye ile gece ve bugün yapılan müzakerelerin ardından kabul edilmesini tavsiye ediyor" denildi.


TÜRKİYE'DEN GİDEN YASADIŞI GÖÇMENLER İADE EDİLECEK
Söz konusu anlaşma kapsamında Ankara, Suriyeli mülteciler dahil olmak üzere Yunanistan'a geçen tüm yasadışı göçmenleri geri alacak. Bunun karşılığında Suriyeli mültecilerin bir kısmı AB ülkelerine dağıtılacak.

AB'nin Suriyeliler için Türkiye'ye verdiği mali yardım artacak, Türk vatandaşları için vizeler daha erken kaldırılacak ve AB'ye tam üyelik müzakereleri hızlandırılacak.

20 MART'TA BAŞLAYACAK
Ajans, taslak metne göre, 20 Mart'tan itibaren uyum çalışmalarının başlayacağını bildirdi. Söz konusu yetkiliye göre, metinde Türkiye'nin AB üyelik sürecinde diğer başlıkların açılmasının hızlandırılması, AB Komisyonu'nun Türkiye'deki göçmenlere yardım dağıtımına dair projeleri bir hafta içinde hazırlaması gibi maddeler de bulunuyor.

RUMLARDAN OLUMLU MESAJ
Öte yandan AB'den bir diplomat, Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Nikos Anastasiadis'in, Avrupa Birliği ile Türkiye arasında üzerinde uzlaşılan göçmen anlaşmasının son taslağını kabul ettiğini AB üyesi ülkelerin liderlerine bildirdiğini söyledi. Anastasiadis daha önce Türkiye'nin Kıbrıs Rum Yönetimi'ni tanımaması halinde anlaşmayı veto edeceğini söylemişti.