İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Semo hakkında verdiği "kasten adam  öldürmek" suçundan ağırlaştırılmış müebbet, "örgüt adına suç işlemek" ve "örgüt  üyeliği" suçlarından ise 15 yıl hapis cezası kararı, Çakıroğlu'nun ve sanık  avukatları ile iddia makamı tarafından temyiz edildi.

İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi'nde görülen duruşmaya  tutuklu bulunduğu cezaevinden Ses ve Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile Semo ve avukatı  katıldı.

Daire, Yargıtay yolu açık olmak üzere, Semo'ya verilen "Kasten adam  öldürmek" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını onadı, yerel mahkemenin  "örgüt adına suç işlemek" ve "örgüt üyeliği" suçlarından 15 yıl hapisle  cezalandırılmasına ilişkin kararını kaldırarak, sanığın, "Devletin birliğini ve  ülkenin bütünlüğünü bozmak" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına  mahkum edilmesine karar verdi.

Daire, kararında, "Semo hakkında her ne kadar yasa dışı PKK-KONGRA/GEL  terör örgütüne üye olmamakla örgüt adına suç işlemek suçundan cezalandırılması  talebiyle kamu davası açılmış ise de yapılan yargılama sonucunda sanığın  eyleminin devletin bağımsızlığını zayıflatmaya veya birliğini bozmaya veya  devletin egemenliği altındaki topraklardan bir kısmını devlet idaresinden  ayırmaya yönelik vahim eylem niteliğinde olduğu anlaşıldığından, eylemine uyan  5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 302/1. maddesi (Devletin birliğini ve ülkenin  bütünlüğünü bozmak) gereğince suçun işleniş şekli, ortaya çıkan tehlikenin  büyüklüğü, sanığın suç kastının yoğunluğu ile suç sebep ve saikleri dikkate  alınarak taktiren ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile cezalandırılmasına  karar verildi." değerlendirmesinde bulundu.

Dairenin, diğer sanıklar hakkında verilen mahkumiyet ve beraat  kararlarının onanıp onanmayacağına daha sonra karar verileceği öğrenildi.

Çakıroğlu ailesinin avukatlarından Banu Seda Akyüz, AA muhabirine  yaptığı açıklamada, İzmir Bölge Adliye Mahkemesinin verdiği kararı olumlu  bulduklarını dile getirerek, "Biz İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki yargılama  boyunca sanığın terörist olduğunu söylüyorduk. İstinaf mahkemesi bu kararıyla  bizim söylediklerimizi tescillemiş oldu." ifadelerini kullandı.

OLAY

Ege Üniversitesinde 20 Şubat 2015'te öğrenciler arasında çıkan  kavgada, Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü 4'üncü sınıf öğrencisi Fırat Yılmaz  Çakıroğlu hayatını kaybetmiş, 7 kişi yaralanmıştı. Gözaltına alınan Sosyoloji  Bölümü 4'üncü sınıf öğrencisi Nurullah Semo tutuklanmış, 7 zanlı adli kontrol  şartıyla serbest bırakılmıştı.

Soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Zeki Polat, hazırladığı  iddianamede, sanık Nurullah Semo hakkında "kasten adam öldürmek", "örgüt adına  suç işlemek", "örgüt üyeliği" ve "yaralama" suçlarından müebbet ve 69 yıl,  tutuksuz 31 sanık hakkında ise "suç delillerini yok etmek, gizlemek veya  değiştirmek", "yaralama" suçlarından 5 ila 48 yıl arasında hapis cezası talep  etmişti.

Yargılama sonunda, İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesi, 18 Temmuz 2017'deki  karar duruşmasında, Semo'nun "kasten adam öldürmek", suçundan ağırlaştırılmış  müebbet, "örgüt adına suç işlemek" ve "örgüt üyeliği" suçlarından ise 15 yıl  hapisle cezalandırılmasına karar vermişti.

Mahkeme, tutuksuz yargılanan İsmail Bedir'in yaralama suçundan 2 yıl 7  ay 15 gün, Sezgin Yılmaz'ın yaralama suçundan 3 yıl 7 gün hapis cezasına  çarptırılmasına, tutuksuz yargılanan diğer sanıkların ise beraatini  kararlaştırmıştı.