Fransa Ulusal Meclisi'nde bugün kabul edilen olağanüstü hal yasa tasarısına göre polis, kanıt olmaksızın makul şüpheye dayanarak arama yapabilecek.

6 "HAYIR"A KARŞI 511 "EVET"
Hükümetin Fransa'nın başkenti Paris'teki terör saldırılarından sonra değiştirilmesini istediği olağanüstü hal yasa tasarı mecliste büyük destek buldu.

Mecliste, tüm siyasi partilerin lehte görüş bildirdiği yasa tasarısı 6 "hayır"a karşılık 551 "evet" oyuyla kabul edildi.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, saldırılardan sonra Fransa Ulusal Meclisi ve Senato'nun birlikte toplandığı Parlamento'da yaptığı konuşmasında en fazla 12 gün uygulanmasına izin verilen olağanüstü hale ilişkin yasanın değişmesi gerektiğini söylemiş ve tüm vekillerden destek istemişti.

POLİS İÇİN MAKUL ŞÜPHE YETERLİ
Yarın Senato'ya gidecek yeni olağanüstü hal yasa tasarısında en çok öne çıkan değişiklik uygulanabilirlik süresi. Yeni yasaya göre olağanüstü hal üç aya kadar uzatılabilecek.

Bir önceki olağanüstü hal yasasında güvenlik güçleri savcılık izni olmadan da arama yapabiliyor ancak aramalar için kanıt gerekiyordu. Yeni yasaya göre güvenlik güçleri, makul şüphe gerekçesiyle hiçbir kanıta gerek duymadan aramalar yapılabilecek.

Ancak aramalar, avukat, hakim, milletvekilleri, senatörler ve gazetecilerin iş yerlerini kapsayamayacak.

İNTERNETE SIKI DENETİM DÖNEMİ
Yeni tasarıya göre terör propagandası yapan internet siteleri ve sosyal medya ağları da kapatılabilecek.

Kamu düzenini tehdit ettiği düşünülen kişiler ev hapsinde tutulabilecek ve terörizmle ilgili olduğu değerlendirilen kişilerin etraflarıyla iletişimi kesilebilecek.

ŞÜPHELİLERE EV HAPSİ, ELEKTRONİK KELEPÇE
Fransa'da güvenlik tehdidi oluşturduğu düşünülenlerin fişlendiği S dosyasındaki isimlerin de yasa tasarısında ev hapsinde tutulması, iletişimlerinin kesilmesi ve gerektiğinde bu kişilere elektronik kelepçe takılması öngörülüyor.

Yasa tasarısı kamu düzenini bozacak cami, dernek ve organizasyonların kapatılabilmesi olanağını da sağlıyor.