Gazze'deki Filistinli gruplar ile İsrail arasında ilan edilen 72 saatlik insani yardım amaçlı ateşkes saat 08.00'de başladı. Ancak ateşkes ilanından yaklaşık iki saat sonra, İsrail tarafından Refah kentinin doğusuna açılan top ateşinde dört Filistinli'nin yaralandığı bildirildi.

BM DEVREYE GİRMİŞTİ

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ve ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, İsrail ile Hamas arasında üç günlük insani ateşkes sağlanması konusunda anlaşmaya varıldığını açıkladı. Ban ve Kerry'nin yaptıkları ortak yazılı açıklamada ise BM Temsilcisi ve Özel Koordinatör Robert Serry'nin, taraflardan üç günlük koşulsuz insani ateşkes sağlanması konusunda garanti aldığı belirtildi. Açıklamada, "Ateşkesin yürürlüğe gireceği zamana kadar tarafları itidale çağırıyoruz. Ateşkes ile birlikte de taraflar verdiği sözleri tam olarak yerine getirmeli" değerlendirmesinde bulunularak, ateşkesin çatışmalarda mağdur olan masum sivillere ulaşmada önemli olduğu vurgulandı.

Ortak açıklamada, şunlar kaydedildi: "Bu süreçte Gazze'de yaşayan siviller, acil olan ihtiyaçlarının karşılayacak, cenazelerin defnedilmesi, yaralıların tedavi edilmesi ve gıda stoklamak gibi hayati ihtiyaçlarını karşılayabilecek. Ayrıca su ve elektrik temin eden tesislerin tamir edilmesi de bu süreçte devam edecek. İsrail ve Filistin tarafından heyetler, kalıcı bir ateşkese ulaşmak amacıyla, Mısır'ın daveti üzerine Mısır hükümetiyle müzakerelere başlamak üzere Kahire'ye gidecekler. Taraflar, bu müzakerelerde her türlü sorunu masaya yatıracak."