Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker, Rixos Otel'de düzenlenen ‘Tarım Sigortaları Çalıştayı’nın ardından basın mensuplarının Mersin Serbest Bölgesi’nde ele geçirilen ve GDO’lu olduğu öne sürülen 23 ton çeltikle ilgili sorularını cevapladı. 'Mersin Limanı'nda ele geçirilen GDO'lu pirinçle ilgili analiz sonuçları kesinleşti mi?' soru üzerine Eker, gerek uluslararası pirinç üreticileri birliği, gerek AB, gerekse diğer ilgili kuruşlardan kendilerine ulaşan bilgilere göre dünyada şu ana kadar ticarete konu GDO'lu pirincin bulunmadığını vurguladı. Filipinler'deki uluslararası pirinç birliğinin yayınlarında da konunun bu şekilde yer aldığına işarete den Eker, "Bizim mevzuatımız, AB'nin mevzuatından bu konuda daha sıkı. AB'de izin verilen genlerin insan gıdası olarak tüketimi serbest ama Türkiye'de hiçbir şekilde insan gıdası olarak tüketimine izin verilmiyor" diye konuştu.

Mersin Serbest Bölgesi'ne getirilen çeltikle ilgili, orada bazı laboratuvarlarda çeltik üzerinde yapılan araştırmalarda, analizlerde bir GDO bulaşıklığının söz konusu olduğunun anlaşıldığını, ancak daha sonra ileri safhalarda bunlar pirinçle ilgili yapıldığında ise bunun pirinçte olmadığının tespit edildiğini anlatan Eker, "Ama orada savcılığın yaptığı bir araştırma var, konu adli makamlara intikal etmiş. Yargının işine bu aşamada müdahale etmemiz doğru değil. Ama biz teknik olarak analizlerin sonuçlarını zaten paylaşıyoruz. Çeltik kabuğunda bir bulaşma olduğunda birinci yaptığınız analizde bu kabukta çıkar. Ama onun derin analizinde, yani kabuğu soyulup yıkandıktan sonra GDO'lu ise esas orada ortaya çıkar. Bunların sonucu beklenmeden kamuoyu önünde bu şekilde haber yapılması doğru değil. Çünkü Türkiye 900 bin tona yakın çeltik üretiyor yılda. Bu yaklaşık 540 bin ton pirinç demektir. Dünyada henüz ticarete konu GDO'lu pirinç söz konusu değilken insanların kafasını bulandırıp, yedikleriyle içtikleriyle sorunlu hale getirmenin bir manası yok. Türkiye'de pirinç üreticilerine de, Türkiye'deki çiftçiye de zarar verilmesine yol açar. Herkes buna dikkat etsin. Vatandaşımızın gıda güvenliği açısından kaygı duymasını gerektirecek hiçbir husus yok. Bu çok net. Ne dünyada, ne Türkiye'de GDO'lu pirinç üretimi söz konusu değil. Değilken kalkıp da bu tür haberleri yaymak Türkiye'de üreticiye de, tüketiciye de, ülke ekonomisine de zarar vermektir. Bunları hassasiyetle değerlendirmek lazım. Biz zaten en sıkı şekilde denetimlerimizi sürekli yapıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Serbest bölgeden çıkan pirinçle ilgili konunun, savcılığın el koyduğu bir konu olduğuna dikkat çeken Eker, "Bizim yargı sürecinde bir değerlendirme yapmamız yargının bağımsızlığı açısından doğru değildir. Benim Tarım Bakanı olarak söyleyeceğim şu. Vatandaşlarımız o pirinçleri güven içinde tüketebilirler. Çünkü ne Türkiye'de, ne dünyada GDO'lu pirinç üretimi söz konusu değil. Şu anda araştırmalar yapıldığı doğru ama bunların geliştirilip, tohum haline getirilip, satılıp bundan pirinç üretilmesi gibi bir şey yok. Vatandaşımızın endişe etmesine gerek yok. Çeltik kabuğunda bir milyonda bir bile olsa bir şey bulaşmışsa biz diyoruz ki burada GDO var, bizim mevzuatımız son derece sıkı" dedi.

Konu aydınlanıncaya kadar araştırmayı, soruşturmayı sürdürmek zorunda olduklarını belirten Eker, bunun güvenlik açısından gerektiğini söyledi. Eker, "Ama insanların sağlığı açısından, gıda güvenliği açısından endişe edecek birşey yok. Çeltiğin kabuğunda bir gen tespit ediliyor. Soyadan bulaştığı da tespit ediliyor ama bu pirincin içinde var anlamı taşımıyor. Çeltiği kimse kabuğuyla yemiyor. Çeltik kabuğundan çıkartılıyor, yıkanıyor ve pirinç olarak tüketiliyor. Burada da yok öyle bir şey" şeklinde konuştu.