Gebelik döneminde olan riskler ya da anne adayının bebeğini özel bir tarihte doğurma gibi nedenlerle, çoğu bebeğin olması gereken doğum haftalarından önce doğması söz konusu olabiliyor. Normal koşullar altında bebeklerin çoğu 38. ve 41. haftalar arasında doğması gerekir. Bu haftaların içinde bebekler normal gelişimlerini tamamlamış olur. Bazı uzmanlarbebeklerin anne karnında 39. haftaya kadar kalmasını uygun bulmaktadır.

Anne karnındaki bebeğin kaç hafta durması konusunda, bebeğin akciğer testinin yapılması gerektiği belirtilmektedir. Gebelikte 34. haftadan sonra anne ve bebeğe ait olan çeşitli risklerin varlığı halinde, bebeğin anne karnında ya da dışarıda güvende olduğunun belirlenmesi gerekir. Bunun için ultrason tetkiki eşliğinde, anne adayından amnio sentezle sıvı alınır ve bebeğin akciğer gelişimi test edilir. Bu haftadan sonra gerektiği takdirde ilaç verilerek bebeğin akciğerlerinin gelişmesi sağlanabilir. Bu durumda gebeliğin devam etmesi riskli bulunursa, bebeğin akciğerleri gelişmemesi bebeğin doğurtulma kararı alınabilir.

Normal doğum gebeliğin kaçıncı haftasında gerçekleşir?

Gebelerde hamileliğin kaç haftalık, kaç günlük olduğu hesaplanırken, anne adayının gördüğü son adet kanamasının ilk günü baz alınır. Yapılan bu hesaplamaya göre, gebelik yaklaşık 40 haftalık yani 280 gün ( 9 ay 10 gün) devam etmektedir ve gebelik haftasının hesaplanması bu şekilde sağlıklı olarak yapılamazsa, bu durumda anne adayının gebeliğinin ilk üç ayında yapılan ultrason ölçümleri dikkate alınır. Bu belirlemelerin ardından, doğum için tahmini bir tarih belirlenir. Ancak doğumlar genellikle bu belirlenen tahmini doğum tarihinde gerçekleşmez. Bazen 40 haftadan önce, bazen de 1-2 hafta gecikmeli şekilde doğum olabilir. Doğum tarihi 40 haftayı geçtiğinde bu günü geçmek, geç doğum ya da gün aşımı gibi tanımlamalarla anılır. Toplumda normal doğumlar genellikle 40 haftadan önce gerçekleşmektedir. Gebelerin içinde büyük çoğunluk yaklaşık 37. ve 40. haftalarda doğum yapmaktadır. Doğumun bu haftalar arasında olması normal kabul edilir. Gebeliğin tam 40 hafta olması beklenmez. Bu hesaplanan tarih doğumun olacağı son tarihi belirlemektedir. Fakat doğumun 37. haftadan önce gerçekleşmesi halinde, bu erken doğum yani pre term olarak tanımlanır.

Sezaryenle doğum gebeliğin kaçıncı haftasında olur?

Gebeliğin planlı şekilde sezaryenle olması belirlenmişse ya da böyle olması gerekiyorsa, normal doğum beklenmez. Sezaryenle doğumun yapılmasını gerektirecek durumlar arasında, kadının daha önceden sezaryenle doğum yapmış olması, rahim ameliyatı olması, bebeğin eşinin doğum kanalını tıkaması, bebeğin ters şekilde gelmesi gibi durumlar yer alır. Bu şekilde olduğunda, genellikle doğum 39. hafta civarında planlanmış şekilde sezaryenle gerçekleştirilir. Bazı gebelerde acil olarak sezaryen kararı da alınabilir. Aşırı kanama olması gibi etkenlerde, gebelik haftasına bakılmaksızın sezaryenle doğum yapılır.

Planlı sezaryenle doğumlarda, özel tarihler riskli olabilir

Planlı bir şekilde 39 haftadan önce sezaryenle doğum yapılması için, amnio sentez yapılarak bebeğin akciğer gelişiminin belirlenmesi gerekir. Fakat sıvının azalması ya da bebeğin sıkıntılı olması halinde, 39 hafta beklenmeden doğum gerçekleştirilebilir. Bunun dışında planlı yapılacak sezaryenlerde sorun çıkmaması için, 39 haftanın beklenmesi gerekir.

Erken alınan bebeklerde en fazla görülen sorun, yeni doğanlarda geçici olarak hızlı solunuma neden olan yaş akciğer ya da yeni doğan geçici takipnesi adı verilen durumdur. Bunun varlığı halinde, bebeğin 72 saat süreyle hastanede kalması gerekir. Bebek her an solunum desteğine ihtiyaç duyabilir. Ayrıca enfeksiyon riski yüksek olabilir. Bazı bebeklerde RDS adı verilen ciddi solunum sorunları meydana gelebilir. Bunlar çifte mali yük getirecek, özel tıbbi bakım ünitesi ihtiyacı doğuracak zorluklardır.