Adalet Bakanı Sadullah Ergin, AB'nin Genişlemeden Sorumlu Komiseri Stefan Füle ve grubuyla birlikte gerçekleştirilen “pozitif gündem” başlıklı toplantının ardından gazetecilerin sorularını cevapladı. AB Bakanı Egemen Bağış'ın da bulunduğu basın toplantısında bir gazetecinin AK Parti Mardin Milletvekili Abdurrahim Akdağ'ın terör örgütü PKK'ya genel af çıkabileceği şeklindeki açıklamalarını sorması üzerine Bakan Ergin, "Milletvekilimiz kendi değerlendirmesini yapmış daha sonra bir düzeltme yaptı, 'farklı yansıtıldı' şeklinde. Netice itibariyle bugün Türkiye'de her türlü düşünce ifade edilebiliyor, tartışılabiliyor. Milletvekillerimiz de kendi düşüncelerini ifade edebilirler. Bunların bir kısmı politikaya dönüşür, bir kısmı bireysel olarak kalabilir. Bu açıdan milletvekilimizin bir değerlendirmesi olarak görüyorum" cevabını verdi.

TUTUKLU MİLLETVEKİLLERİ

Başka bir gazetecinin tutuklu milletvekilleri açısından pozitif gündem toplantısının nasıl değerlendirildiğini sorması üzerine Bakan Ergin şunları söyledi:

"Yapılacak düzenlemeler şahıs kişilere özgü değil, somut olaylara özgü değil, genel olarak Türkiye'nin yargıdaki yaşamış olduğu sorunlar. Uzun yargılamaların kısaltılması, makul yargılamaların yapılabilmesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin Türkiye aleyhine vermiş olduğu ihlal kararlarının sonuçlarını ortadan kaldırmaya dönük ve yeni ihlallerin oluşmasına dönük bir çalışmadır. Bu açıdan bu düzenlemelerden elbette ki Türkiye'deki mahkemelerde davaları devam edenler de şu ya da bu şekilde istifade ederler. Ama ben 'şu kişi şöyle istifade eder, öteki böyle istifade eder' gibi bir sübjektif değerlendirmeye girmek istemiyorum. Sorun bir bütündür, bütüne yaklaşıyoruz. Soruna genel bir bakış açısıyla çözüm üretmeye çalışıyoruz. Bu anlamda 3. Yargı Paketi'nin komisyon görüşmeleri, Adalet Komisyonu önümüzdeki hafta yapılacak. Ve 20 Haziran'a kadar da parlamentodan geçirilebilmesi için, yasalaştırılabilmesi için gayret sarf edeceğiz. Ümit ediyorum parlamento çalışmaları öngördüğümüz şekilde ilerler ve Temmuz tatilinden önce 3. Paket yasalaşır. 4. Paket'e ilişkin olarak da; yapmış olduğumuz hazırlıklar, yapılacak ilk Bakanlar Kurulu'nda değerlendirilecektir. Orada tartışmaya açacağız 4. Paket'i. Bunu da sizlerle paylaşmak istiyorum."