İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, beraberinde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir ve Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan ile birlikte Gezi Parkı’na geldi. Gezi Parkı’nda dolaşan Mutlu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldı. Vali Mutlu, incelemelerini tamamladıktan sonra gazetecilere açıklamalarda bulundu. Son düzenlemeleri yerinde gördüklerini belirten Mutlu, parkın artık İstanbullulara açık olduğunu söyledi. Mutlu, “Parklar halk içindir, 14 milyon İstanbullunun istifası içindir. Parkımız açıktır. İstanbullulara hayırlı olsun. İstanbul’a ait parkın İstanbullularla buluşma vaktidir” diye konuştu. Vali Mutlu, Gezi Parkı’na iftar çadırı kurulacağı yönündeki iddiaları ise yalanladı. Konuyla ilgili spekülasyon yapıldığını belirten Vali Hüseyin Avni Mutlu, “Belediyenin böyle bir çadır kurma şeklinde faaliyeti söz konusu değil. Çadır kurma söz konusu olamaz. Beyoğlu Belediyesi’nin burada yaptığı bir Ramazan ayı etkinliği var. Sadece iftar saatlerinde belli bir müddet yapılacak etkinlik olacak. Ama bu çadır kurma ve çadırda Ramazan etkinlikleri yapma gibi bir faaliyet olmayacak. Bütün gün boyunca yine halkımız parkı kullanacak” şeklinde konuştu.

"Hiç kimse parklarımızı bloke edemez"

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Taksim Dayanışması’nın eylem çağrısının hukuki olmadığını belirterek, “Hiç kimse parklarımızı bloke edemez. Hukukun dışında olan hiçbir harekete müsaade etmeyiz” dedi.

15 Haziran’dan bu yana halka kapalı olan Taksim Gezi Parkı, çalışmaların ardından yeniden açıldı. İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, beraberinde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir ve Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan ile birlikte Gezi Parkı’na geldi. Gezi Parkı’nda dolaşan Mutlu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldı. Vali Mutlu, incelemelerini tamamladıktan sonra gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Son düzenlemeleri yerinde gördüklerini belirten Mutlu, parkın artık İstanbullulara açık olduğunu söyledi. Mutlu, “Parklar halk içindir, 14 milyon İstanbullunun istifası içindir. Parkımız açıktır. İstanbullulara hayırlı olsun. İstanbul’a ait parkın İstanbullularla buluşma vaktidir” diye konuştu.

Vali Mutlu, Gezi Parkı’na iftar çadırı kurulacağı yönündeki iddiaları ise yalanladı. Konuyla ilgili spekülasyon yapıldığını belirten Vali Hüseyin Avni Mutlu, “Belediyenin böyle bir çadır kurma şeklinde faaliyeti söz konusu değil. Çadır kurma söz konusu olamaz. Beyoğlu Belediyesi’nin burada yaptığı bir Ramazan ayı etkinliği var. Sadece iftar saatlerinde belli bir müddet yapılacak etkinlik olacak. Ama bu çadır kurma ve çadırda Ramazan etkinlikleri yapma gibi bir faaliyet olmayacak. Bütün gün boyunca yine halkımız parkı kullanacak” şeklinde konuştu.

Taksim Dayanışması’nın bu akşam için yaptığı eylem çağrılarını değerlendiren Mutlu, “Burayı kaygılı bir şekilde, ‘gösteri alanına dönüştü’ şeklinde bir tabloya dönüşürse bu halka eziyettir. Bunu en iyi değerlendirecek pozisyonda İstanbullulardır. Gösteri yapmak isteyen kişilere yasalarda var olan gösteri yapma, yürüyüş yapma, haklarını kullandırma konusunda bize müracaat edelerde bu hakları kullanmaları sağlarım. Ama valilik makamına hiçbir müracaat olmaksızın bir grup kendini bu halkın yerine koyarak ‘Gezi Parkı’nın bizden başka sahibi yok’ derse buna müsaade etmeyiz. Bu parkı İstanbulluların kullanacağı bir mekan olarak hizmete açıyoruz. İstanbul halkına parka girmeyi engelleyecek tutum ve davranışların oluşmasını istemiyoruz. Ama hala bir takım çağrılar yapıldığı yönünde değerlendirmeler var. Her çağrı burada bir sıkıntıya neden olursa bunu İstanbul halkımıza her gün televizyonlara çıkmak suretiyle ifade ederim” diye konuştu.

“HUKUK DIŞI HİÇBİR MUAMELEYİ KABUL ETMEMİZ MÜMKÜN DEĞİLDİR”

“Hiç kimse parklarımızı bloke edemez” diyen Vali Mutlu, şunları söyledi;

“Parkları bloke etmek, gösteri mahalli haline getirmek, çocukların, yaşlıların bu alanı kullanmasını engel olacak güvenlik problemi haline dönüştürmeye asla müsaade etmeyiz. Bu ülke hukuk ülkesidir. Hukukun içerisinde olan her şeyi takip edeceğiz. Hukukun dışında olan hiçbir harekete müsaade etmeyiz. Yaptığımız işlerden dolayı şikayetçi olmak isteyenlere hukukun bütün mercileri açıktır. Hukuk dışı hiçbir muameleyi kabul etmemiz mümkün değildir.”

Vali Hüseyin Avni Mutlu, huzursuzluk istemediklerini belirterek, “Kucaklaşma, sevgi, barış, kardeşlik istiyoruz. Kırgınlıkların, yeniden bir takım huzursuzlukların mekanı haline dönüştürmemek, Gezi Parkı’nda huzurlu ve bir hayatın devam etmesi hepimizin ortak hayalidir. Hiç kimse kendini hukukun üstünde görerek, istediğim gibi kontrolü ele alırım deme hakkı yoktur. Bu park sadece belli grupların değil tüm İstanbullarındır. Herkesi hukukun içerisinde hareket etmeye davet ediyorum” dedi.

Hukukun dışında hiçbir şeye fırsat vermeyeceklerinin altını çizen Mutlu, “Her vermediğimiz fırsatın kavgaya dönüşmesini istemiyoruz. Yaptığımız her hukuk dışı işleme yönelik müdahale ortada bir sıkıntıya sebebiyet vermekte, insanlarımızın bu güzel mekanları kullanmasını engellemeye sebebiyet vermektedir. Biz bunu arzu etmiyoruz. Hukukun dışında bir şey çıktıysa ona müdahale etme görevimiz vardır” ifadelerini kullandı.

Mutlu, Gezi Parkı’nın slogan atma ve işgal alanı olmadığını vurgulayarak, “Bunun dışında gösteriye dönüşen uygulamalara müsaade etmeyiz. Bu çağrıları yapanlar da bizden izin istemeyen, mülki idare makamlarını izin isteme makamı olarak görmeyen, hukuken almaları gereken izinleri talep etmeksizin şeklindeki değerlendirmeler açıkça suçtur. Hukuk dışı toplanmalara yapılan çağrıların tamamı suçtur. Hiç kimse parklarda, umuma açık yollarda, kamu alanlarında bu tür izinsiz gösterileri yapamaz ve izinsiz gösteriye çağrıda bulunamaz. İnsanlarımızı kanunsuz çağrılarda bu güzel mekanlara toplayan kişi, kurum ve kuruluşların tamamı gayri yasal işlem içindedir. Zaten bugüne kadar bu işlenen suçlar nedeniyle Gezi Parkı halkımızın istifasına kapalı tutuldu. Artık buna son verme zamanıdır” şeklinde konuştu.

Yarın başlayacak Ramazan ayına da dikkat çeken Mutlu, “Ramazan’ımızı zehir etmeyelim. Gelin hukukun içerisinde bütün imkanlarımızı, bütün özgürlük alanlarımızı kullanalım. Ben bunu 40’dan fazla söyledim. Daha ne kadar söylemem gerekiyor. Bize gelen müracaatları değerlendiriyor, izin veriyoruz” dedi.

Mutlu, bir soru üzerine de Gezi Parkı ile ilgili mahkemelerin verdiği bir karar olmadığını vurgulayarak, “Bu parkla ilgili hiçbir mahkeme tarafından verilmiş bir karar yoktur. Buradaki plan çalışmalarıyla ilgili bir karar vardır. Ama bu imar planıyla ilgili karar Gezi Parkı ile ilgili değil. Gezi Parkı ile asla ilgisi olmayan bir karar verilmiştir. Sanki verilmiş olan mahkeme kararları Gezi Parkı ile ilgiliymiş, bugüne kadar haklı duruşları varmış da mahkeme bunu desteklemiş gibi fevkalade yanıltıcı spekülatif değerlendirmeler yapılmaktadır” diye konuştu.

Vali Hüseyin Avni Mutlu, soru soran bir genç kızı Dolmabahçe’deki buluşmaya katılan bir gençle karıştırınca da, “Çok benziyorsunuz. Tanıştıralım da ikiz kardeşi olduğunu görsün. Kardeşiniz olabilir” dedi.

GEZİ PARKI, VATANDAŞLARIN PROTESTOSU EŞLİĞİNDE AÇILDI

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu’nun, Gezi Parkı’nda açıklama yaptığı sırada bir grup vatandaşlar eylem yaptı. Gezi Parkı’nın girişindeki merdivenlerde toplanan vatandaşlar, parkın günlerce kapalı olmasını protesto etti. Bu sırada Gezi Parkı’nın girişinde bekleyen polislerle eylemciler arasında kısa süreli tartışma yaşandı. Tartışmanın ardından çevik kuvvet ekipleri, parkın merdivenlerine inerek eylemci vatandaşları uzaklaştırdı. Vali Mutlu’nun açıklamasının ardından Gezi Parkı halka açılırken, eylemci vatandaşlar da parka girerek “Taksim bizim İstanbul bizim” sloganları attı.