Taksim’de Gezi eylemlerinin yıldönümünde toplanan ve tüm uyarılara rağmen dağılmayan göstericilere polis biber gazı ve tazyikli suyla müdahale etti. İstanbul’da çıkan olaylarda 103 kişi gözaltına alındı. İstiklal Caddesi’nde gözaltına alınan eylemcilerin yere oturtulduğu ve ters kelepçe takıldığı görüldü. Çok sayıda kişi yaralandı.

Başta; İzmir, Ankara, Adana, Eskişehir, Antalya, Kayseri, Sivas, Zonguldak, İzmit, Tekirdağ olmak üzere yurdun birçok yerinde gösteriler düzenlenirken polis müdahalesi ve gözaltılar bu kentlerin bazılarında da yaşandı.

İSTANBUL BİLANÇOSU: 103 GÖZALTI

Sabahın erken saatlerinden itibaren Gezi Parkı ve meydan çevresinde polis ekiplerinin aldığı yoğun önlemler gün içerisinde hemen hemen tüm İstanbul’a yayıldı. Ara sokaklar dahil Taksim’e çıkan tüm yollar polis ekipleri tarafından kapatılırken sokak başlarına girilmez bantları çekildi. Akşam saatlerinde ise Taksim Dayanışması’nın meydana yürümek istemesi üzerine polisin biber gazıyla müdahalesi başladı. Gazlı müdahale gece de sürdü. İstanbul Emniyet Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre; gözaltı sayısı 42. Ancak İstanbul Barosu Kriz Masası’na ulaşan bilgiye göre akşam saat 21.00 itibariyle gözaltı sayısı 103.

POLİS GRUPLARIN TOPLANMASINA İZİN VERMEDİ

Taksim Dayanışması’nın, sağlıklı kentleşme ve yaşanılır Kent talebini tekrarlamak ve geçen yıl yaşanan protestolarda hayatını kaybedenleri anmak amacıyla dün Taksim Meydanı ve Gezi Parkı’nda toplanma çağrısı yapması üzerine Taksim, hareketli günlerinden birini daha yaşadı. Sabah saatlerinde binlerce polis, TOMA, akrep güvenlik araçları ve iş makineleri Taksim ve çevresinde grupların toplanmasına izin vermedi.

Hareketlilik Sabah saat 10.50 sıralarında Gezi Parkı’nın vatandaşlara kapatılmasıyla başladı. Gezi Parkı’na girmek isteyen pek çok kişi polis ekiplerince geri çevrildi.

HER NOKTA KAPANDI

Saatler ilerleyince meydan ve çevresi de girilmesi yasaklanan alanlar arasına katıldı. Polis ekipleri basın mensupları ve görevliler dışında alana kimsenin girmesine müsaade etmezken, ara sokaklar dahil Taksim’e çıkan tüm yollar da kapatıldı. İstanbul Valiliği, İl Emniyet Müdürlüğü’nün aldığı kararlar uyarınca saat 15:00’ten itibaren ikinci bir duyuruya kadar Anadolu’dan Avrupa’ya tüm vapur seferlerini iptal etti. Taksim-Kabataş Füniküler ve Maçka-Taşkışla Teleferik hatlarındaki seferler de Valilik kararıyla yapılmadı.

İSTİKLAL'DE GÖSTERİCİLERE MÜDAHALE

Öğleden sonra İstiklal Caddesi’nde toplanan bir grup, CHP Beyoğlu İlçe Başkanlığı’nın önünde bir araya geldi. Polis ekiplerinin meydana geçmelerine izin vermediği grup, CHP ilçe başkanlığından çalınan marşlara eşlik ettiği sırada polisin kalkanlı müdahalesiyle tünel yönüne uzaklaştırıldı. Ardından da biber gazı, tazyikli su ve boyalı mermiyle gruba müdahale attı. Göstericiler ise bu sırada bir binanın en üst katından aşağıya konfeti attı. Müdahale sırasında bazı protestocular gözaltına alındı. Taksim Meydanı’na bakan bir binanın beşinci katından “Korkmayın” yazılı pankart sarkıtan 2 kişi de gözaltına alındı. Gözaltına alınan 2 kişi, polis merkezine götürülürken asılan pankart da indirildi.

"DAĞITILACAKSINIZ" UYARISI

İstiklal Caddesi’ndeki TMMOB binasında bir araya gelen Taksim Dayanışması üyeleri, saat 19.00’da Taksim’e doğru yürüyüşe geçti. Ancak aralarında grubun yolu, barikat kuran polis tarafından kesildi. Caddedeki gruba destek veren CHP milletvekilleri Mahmut Tanal, İlhan Cihaner ve Hüseyin Aygün, HDP Eş Genel Başkanı Ertuğrul Kürkçü, HDP milletvekilleri Sırrı Süreyya Önder ve Levent Tüzel, polis yetkilileriyle görüşerek, grubun anma yapmak üzere Gezi Parkı’na yürümesine izin verilmesini istedi. Bunun üzerine polis, “Lütfen dağılın. Sayın milletvekilleri, hastalar ve çocuklar, lütfen güvenli bir alana alın. Yasadışı eylem yapan gruba sesleniyorum, lütfen dağılın. Dağılmadığınız takdirde zor kullanılarak dağıtılacaksınız” dedi. Grubun yürümesine izin vermeyen polis ile bazı kişiler arasında arbede yaşandı. Polisler, kalkanlarıyla ve TOMA’ların da desteğiyle gruptakileri Galatasaray Lisesi’ne doğru uzaklaştırdı. Arbedenin sürmesi üzerine biber gazı ve  tazyikli suyla müdahale eden polis, gruptan bazı kişileri gözaltına aldı.

TERS KELEPÇE

İstiklal Caddesi üzerinde slogan atan kalabalıktan bazı kişiler polis tarafından gözaltına aldı. Gözaltına alınanlar Cumhuriyet Anıtı yanındaki araç önünde üst aramasına tabi tutulurken gözaltına alınanlara ters kelepçe takıldı. Gözaltına alınanlar 34 TIP 6011 plakalı bir belediye otobüsüne bindirilip önce İstiklal Caddesi üzerine kalabalığın olduğu yere götürüldü. Otobüs buraya doğru giderken bazı polislerin, “Arkadaşlarınızı görün slogan falan atmadan dağılın mesajı verir, iyi oldu gitmesi” şeklinde yorum yapması dikkat çekti. Otobüs İstiklal Caddesi üzerinde bir süre bekledikten sonra tekrar Taksim meydanına döndü. Gözaltına alınıp otobüsün içinde adeta İstiklal Caddesi turu yaptırılan göstericiler burada “Her yer Taksim her yer direniş” gibi sloganlar attı.

"KOYUN OLMAYIN" TEPKİSİ

Taksim’in trafiğe kapatılmasına tepki gösteren bir kadın polislere, “Koyun olmayın koyun” diyerek bağırdı. Polisler ise “Bizi buraya dikenlere söyleyin” diyerek kadına tepki gösterdi.

VEKİL GÖZALTI OTOBÜSÜNE BİNDİ

Gözaltına alınanlar meydana getirilirken yolda darp edildiklerini ileri sürerek, “Kollarım acıyor çekme” diye bağırdı. Gözaltına alınanlardan Melek Bilgili ittirilerek gözaltı otobüsüne bindirildi. Bu muameleye karşı CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal tepki gösterdi. Polisler ve Tanal arasında yaşanan kısa süreli arbede sonucu Tanal gözaltı otobüsünün kapılarını açtırdı ve içeriyi bindi. 

"YARDIM EDİN" ÇIĞLIĞI

Kapı açıldığı sırada Bilgili, “Baş örtüme laf ediyorlar. Anneme, bana küfredip, iteliyorlar. Yardım edin” diyerek, çığlık attı. Genç kadının ağzı polis tarafından kapatılıp, Tanal’ın otobüse binmesiyle gözaltı otobüsünün kapıları da kapatıldı. 34 A 39656 plakalı gözaltı otobüsünden indikten sonra Tanal, “Ne yaptıklarını bilemiyoruz çünkü otobüsün içindeki kamerayı kapatmışlar. Kamerayı açtım umuyorum bunu tekrarlamazlar” dedi.

CNN MUHABİRİNE GÖZALTI 

Eylemleri izlemek için Taksim Meydanı’nda bulunan CNN Int. muhabiri İvan Watson canlı yayında gözaltına alındı. Watson, Twitter hesabından, “Türkiye polisi beni ve ekibi Taksim Meydanı’nda canlı yayın sırasında gözaltına aldı. Bir polis beni k.ç.mdan tekmeledi” mesajı yazdı. Watson bir süre sonra serbest bırakıldı. Polisten ise, 'pasaport kontrolü yaptık' açıklaması geldi.

HDP'Lİ ÖNDER ÇİÇEK BIRAKTI

Bu olayın ardından HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Gezi olaylarında yaşamını yitirenlerin anısına, Gezi Parkı'na çiçek bıraktı. Önder, "Çiçekleri yitirdiklerimizin anısına bıraktım" dedi ve Gezi Parkı'ndan ayrıldı.

ADANA, İZMİR VE Antalya'DA GÖZALTILAR VAR

Yurt genelinde gerçekleşen Gezi Parkı anmalarında göstericilere polis biber gazı ve TOMA’larla müdahale etti. Göstericilerde havai fişek ve taş atarak karşılık verdi. İzmir’de 50 kişi, Ankara’da 47 kişi ve Adana’da 27 kişi gözaltına alındı

Gezi Parkı olaylarının 1. yıldönümünde Mithatpaşa caddesinden Kızılay’a girmek isteyen göstericilere polis biber gazı ve tazyikli su ile müdahale etti. Göstericiler polise havai fişek ve taş atarak karşılık verirken, çıkan olaylarda Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) üyesi 4 avukat, bir emekli polis ve Ethem Sarısülük’ün ağabeyi Cem Sarısülük’ün de aralarında bulunduğu 47 kişi gözaltına alındı. Bir kişi de gaz fişeği ile başından yaralandı.

KOVALAMACA YAŞANDI

Akşam saatlerinde Mithatpaşa caddesinde toplanan göstericilere polis ekipleri, biber gazı ve basınçlı su ile müdahale etti. Göstericiler de polise taş ve havai fişek atarak karşılık verdi. Ara sokaklara dağılan göstericilerle polis arasında kovalamaca yaşandı.

BAŞINDAN YARALANDI

Polis, Selanik caddesine doğru kaçan göstericileri kovalarken, atılan bir gaz bombasının Azad Yılmaz isimli bir kişinin kafasına isabet ettiği öğrenildi. Başından yaralanan Yılmaz, çevredekilerin yardımıyla Ankara Numune Hastanesi’ne kaldırıldı. Yılmaz’ın tedavisinin hastanede devam ettiği belirtildi. Polis, Kızılay Meydanı ve ara sokaklarda toplanan gruplara zaman zaman tazyikli suyla müdahaleye devam etti.

Diğer kentlerde gerçekleştirilen bazı eylemler şöyle:

3 BİN KİŞİ YÜRÜDÜ

İZMİR: Basmane Meydanı’nda toplanan çeşitli siyasi parti ve Sivil Toplum Kuruluşu üyesi yaklaşık 3 bin kişi, Gündoğdu Meydanı’na “Her yer Taksim her yer direniş”, “Soma’nın hesabı sorulacak”, “Hükümet istifa” sloganları eşliğinde yürüdü. Gruba Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, CHP İzmir milletvekili Musa Çam, Mustafa Moroğlu, Alaattin Yüksel, CHP İl Başkanı Ali Engin ve bazı ilçe belediye başkanları da destek verdi. Meydanda hazırlanan platforma Gezi Parkı Eylemleri’nde ölenlerin fotoğrafları çıkartıldı. Ölenlerin isimleri tek tek anons edildi. Olası bir olumsuzluğa karşı polisler, göstericileri uzaktan takip etti. Yürüyüş sırasında bir grup, fast food mağazasının camına yazılar yazıp, içeridekilere burada alışveriş yapmamalarını söyleyip ayrıldı. İzmir’de polisin biber gazıyla müdahale ettiği gruptan 50 göstericinin gözaltına alındığı öğrenildi. Gözaltına alınanlar otobüslerle Emniyet Müdürlüğü binasına götürüldü. Diğer göstericiler de dağıldı. Polisin Konak ve Cumhuriyet Meydanı arasındaki bölgede önlemleri gece boyu sürdü.sürüyor.

VEKİLE SERT MÜDAHALE

ADANA: Aralarında CHP Adana Milletvekili Turgay Develi ile birçok Sivil Toplum Kuruluşu üyelerinin de bulunduğu yaklaşık bin kişi Atatürk Parkı’nda bir araya geldi. Polis, yürüyüşe izin verilmeyeceğini bildirdi. Çevrede önlem alan 3 ayrı TOMA’dan grupların üzerine su sıkılmaya başlandı. Polisin sert müdahalesine eylemciler de taş ve sopalarla karşılık verdi. Çevik Kuvvet polisinin de müdahale ettiği eylemcilerden biri TOMA’nın üzerine çıkarak su sıkmasını engellemeye çalıştı. Diğer TOMA’dan eylemci gencin üzerine su sıkılınca eylemci yere düştü. 27 kişi gözaltına alındı. Olaylar sırasında sivil polis Develi’nin boğazını sıktığı görüldü.

ESKİŞEHİR: Sayıları 5 bini bulan kalabalık “Ali İsmail Korkmaz Parkı” diye adlandırdıkları Hoşnudiye Mahallesi Porsuk Bulvarı’ndaki Eti Parkı’nda “Bu daha başlangıç mücadeleye devam” yazılı pankart açıp yürüyüşe geçti. Kalabalık Üniversite Caddesi’ndeki Espark Alışveriş merkezi önünde yürüyüşü tamamladı. Burada düzenlenen formda Gezi Parkı eylemleri ile ilgili konuşmalar yapıldı.

ANTALYA: Gezi yıldönümü etkinlikleri, öğle saatlerinde Cumhuriyet Meydanı’na çadırların kurulmasıyla başladı. 40’ın üzerinde meslek odası, Sivil Toplum Kuruluşu ve siyasi partinin oluşturduğu Antalya Gezi Dayanışması tarafından düzenlenen etkinliğe kentin çeşitli noktalarından yürüyüşe geçen gruplar katıldı.

KAYSERİ: Cumhuriyet meydanına kadar slogan atıp, şarkı söyleyerek yürüyen kalabalık, Gezi eylemlerinde yaşamını yitirenler için saygı duruşunda bulundu. Yaklaşık 500 kişinin katıldığı eylem, basın açıklaması ve hep birlikte şarkıların söylenmesinin ardından sona erdi.

SİVAS: Kent meydanında toplanan yaklaşık 100 kişilik grup Ak Parti aleyhine çeşitli sloganlar attı. Gezi Parkı olaylarından hayatını kaybedenlerin fotoğraflarını taşına grup üyeleri, üzerinde “Roboski, Reyhanlı, Gezi, Soma, Berkin’den Uğur Kurt’a katliamlar devam ediyor” yazılı pankart açtı. Daha sonra KESK dönem sözcüsü Önder Doğan grup adına basın bildirisini okudu.

ZONGULDAK: İsmet Paşa Parkı’nda toplanan yaklaşık 100 kişi, İsmet İnönü Anıtı’na “Elbet bir bildiği var bu çocukların yoksa kolay değil genç ölmek” yazılı pankart astı. Basın açıklaması yapan grup halay çekip, slogan attıktan sonra olaysız dağıldı.

İZMİT: Kocaeli’de akşam saatlerinde anma yürüyüşü yapıldı. Yaklaşık bin kişilik grup Kent içinde pankart ve sloganlarla Cumhuriyet Parkı’na yürüyüş başlattı.Yürüyüş sırasında polis, Ak Parti il binasınının çevresinde geniş güvenlik önlemi aldı.

TEKİRDAĞ: Tuğlalı Parkı’nda toplanan yaklaşık 70 kişilik grup, Gezi Parkı eylemlerinin yıldönümü nedeniyle yanlarında getirdikleri afiş ve dövizlerle basın açıklaması yaptı. Polisin geniş güvenlik önlemi aldığı eyleme, TMMO, KESK, TGB ve sivil toplum kuruluşları da destek verdi.