Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) sınır  ötesinde gerçekleştirdiği başarılı operasyonlar, terör örgütü PKK'nın yurt içine  terörist, silah, mühimmat ve patlayıcı madde aktarmasını engelledi. AA muhabirinin güvenlik kaynaklarından edindiği bilgiye göre, geçen  sene ile bu yılın ilk 8 ayı karşılaştırıldığında Güneydoğu'daki terör olaylarında  azalma meydana geldi.

Terörle mücadele operasyonlarının sayısının arttığı söz konusu dönemde  etkisiz hale getirilen terörist sayısında ise azalma yaşandı. Güvenlik  kaynakları, artan operasyonlara rağmen öldürülen terörist sayısındaki azalmayı  etkili operasyonlara bağladı.

Yetkililer, terörist zayiatı ve eylemlerindeki azalmanın Kani Rash ve  Hakurk bölgeleri başta olmak üzere sınır ötesinde icra edilen başarılı  operasyonlarla örgütün yurt içine terörist, silah, mühimmat ve patlayıcı madde  aktarmasının engellenmesinden kaynaklandığını belirtti.

SINIR ÖTESİNE ÖNEMLİ OPERASYON  

Güvenlik güçleri, son olarak Irak'ın kuzeyine düzenledikleri  operasyonla terör örgütü PKK'nın elebaşılarından, KCK yürütme konseyi üyesi "Mam  Zeki Şengali" kod adlı İsmail Özden'i etkisiz hale getirdi.

"Terörle kaynağında mücadele" kapsamında MİT ve TSK tarafından  düzenlenen ortak operasyonla ilk terör saldırılarını 15 Ağustos 1984'te  düzenleyen ve bu tarihi her yıl propaganda malzemesi olarak kullanan PKK'nın  sınır ötesindeki sözde lider kadrosuna 15 Ağustos'ta ağır darbe indirildi. Operasyona Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde PKK'lı teröristlerin yola  tuzakladığı patlayıcının infilak ettirilmesi sonucu annesi Nurcan Karakaya ile  şehit edilen 11 aylık Bedirhan Mustafa Karakaya'nın adı verilmişti.

AYRIŞMA BÜYÜYOR  

Son dönemdeki başarılı operasyonlarla PKK/KCK'nın sözde üst düzey  yöneticileri ortadan kaldırılırken bölücü terör örgütü daha da güçsüzleştirildi.  Operasyonlar, örgütte büyük ayrışmalara neden oldu.

Verilen kayıplardan birbirlerini sorumlu tutan bölücü terör örgütü  mensupları, kendi aralarında büyük tartışmalar yaşadı. Bu durum, teslim olan  teröristlerin ifadelerine de yansıdı. İfadelere göre, terör örgütündeki büyük kayıplar nedeniyle teröristler  birbirlerini suçlamaya başladı. Bölücü terör örgütü mensupları, silah, mühimmat  ve malzeme nakli yaptırdıkları iş birlikçilerinin de kendilerini sattıklarını  söyledi.

'ZAYİATLARINI GİZLEMEYE ÇALIŞIYORLAR'  

Hasan Kalyoncu Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve SETA Güvenlik Uzmanı  Murat Aslan, güvenlik güçlerinin yoğun operasyonları sonucu terör örgütünün  geçmiş yıllara oranla çok daha zor hareket edebildiğini söyledi. Operasyonların ardından terör örgütünde önemli kayıpların yaşandığını  belirten Aslan, bölücü terör örgütünün zayiatlarını gizlemeye ve mevcut üyelerini  örgütten ayrılmamak için baskı altında tutmaya çalıştığını kaydetti. Özellikle eylül ve ekim aylarında TSK'nın bölücü terör örgütüne  yönelik operasyonlarının daha da artacağını ifade eden Aslan, "Terör örgütünün  çözülmesi için tespit edilen kritik hedefler etkisiz hale getirecek. Arazide  yaprak dökümünün yaşandığı sonbaharda hedefler daha yoğun etki altına alınırken  PKK'nın da bir yaprak dökümüne girmesi muhtemel görünüyor." diye konuştu.

Bu süreçte Türkiye'nin yıllarca dost ve müttefiki olduğunu iddia eden  devletlerin, bölücü terör örgütü PKK'yı yaşatmak veya marjinalleştirmek arasında  kalan tercihlerini netleştirmek durumunda olduklarını dile getiren Aslan,  "Nihayetinde Türkiye, başladığı işi bitirecek ve bir muhasebe yaparak dost ve  düşman ayrımını tekrar tanımlayacak." dedi.