Boyun, sırt ağrıları, pişik, kambur duruş gibi sorunlar kadınları göğüs küçültme ameliyatına zorunlu bırakabilir. Konu ile ilgili sorularımızı cevaplayan estetik ve plastik cerrahi uzmanı Op. Dr. Defne Erkara göğüs küçültme ameliyatı hakkında bilgi verdi.

Göğüs küçültme ameliyatı olmak isteyen kadınların talepleri:

1- Göğüslerim çok küçülsün, bir daha büyümesin: Göğüsleri istenen oranda küçültmek mümkün. Bu, seçilen meme küçültme tekniği ile sağlanabilir. Yaklaşık ¾ oranında meme dokusu alımı yapılabilir. Kilo alınsa da geriye kalan ¼ oranındaki meme dokusu bir daha eskisi kadar büyüyemez.

2- Göğsümde iz kalmasın: Göğüs küçültme ameliyatı tekniklerinde I şeklinde ya da ters T şeklinde iz kalır. Bu önlenebilir bir durum değildir. Bu izin görünürlüğünü azaltmak ise mümkündür. Öncelikle sigara içen hastaların ameliyat öncesinde ve sonrasında sigara içmeyi bırakması çok önemlidir. Sigara yara iyileşmesini geciktirir. Bu da daha fazla iz kalmasına neden olabilir. Ameliyat sonrası bakım çok önemlidir. Yaranın temiz tutulması ve verilen ilaçların düzenli kullanılması çok önemlidir. Ameliyat izi son şeklini 1.5 senede alır. Bu nedenle iz tedavisinin düzenli olarak en az 6 ay kullanımı şarttır. Bu dönemde solaryum ve güneşlenme yapılmaması da yara izi kalitesini arttırır.

3- Emzirebilecek miyim ? Göğüsleri küçültürken hali ile meme bezi dokusu da azaltılıyor. Emzirme kesin etkilenmez denmesi mümkün değil. Ancak tamamen de emziremezsiniz diye bir anlam çıkarılması da yanlış olur. Kaldı ki emzirme, meme boyutu dışında başka faktörlerden de etkilenen bir işlemdir. Örneğin bebeğin yeterli emme fonksiyonu olması, meme başının uygun ölçü ve şekilde olması gibi. Yani büyük göğüslerin de emzirme işlemini sağlayacağı garanti değildir. Bu durumda göğüs büyüklüğünün kadını bedensel ve ruhsal ne kadar kısıtladığına göre ameliyat kararına karar vermek daha doğru olur.

4- Göğsümün üst kısmının dolgun olsun, silikonlu gibi dik olsun: Kadının kendi göğüs dokusu ile damla silikon takılmış gibi doğal görünümlü, üst kısmı yeteri kadar dolgun bir göğüs elde etmek mümkündür. Bu da seçilen ameliyat tekniği ile sağlanabilir bir durumdur. Aşırı kilo alıp vermedikçe bu görünümü muhafaza etmek kolay olur. Silikon olmayan doğal göğüs dokusunun verdiği meme şekli her zaman tabiki en güzelidir. Ancak yaşı biraz daha ileri olan kişilerde, ciddi kilo alıp verenlerde ya da yapısal olarak derisi ince ve sarkmaya müsait kişilerde memenin ileri zamanda volüm kaybı olabilir. İşte o zaman uygun gören kişilere yuvarlak küçük bir silikon takılarak kalıcı bir dolgunluk elde etmek mümkün olur.   Siz de göğüslerinizin büyüklüğünden şikayetçiyseniz, Dr. Defne Erkara'nın https://www.defneerkara.com/meme-estetigi/meme-kucultme-ameliyati.html sayfasından detaylı bilgi alabilirsiniz.