Rekabet Kurumu, Türkiye'de haksız rekabete yol açtığı gerekçesiyle ABD merkezli teknoloji şirketi Google'ye 93 milyon lira ceza kesmişti. Rekabet Kurumunu aykırı davranış gösterdiğini öne süren şirket bunun üzerine ambargo kararı aldı.

Dev şirket Google, hem iş ortaklarına hem de kamuoyuna yaptığı bir duyuru ile Türkiye’de bundan sonra piyasaya sürülecek olan Android telefonlara, Google servisleri lisansını vermeyeceğini açıkladı. Açıklamaya göre, 12 Aralık tarihinden sonra Türkiye'de piyasaya yeni sürülecek olan Android işletim sistemli telefonlarda, Google Mobil Hizmetleri yer almamış olacak.

Şirketin, kamuoyuna gönderdiği açıklamada ise şu ifadeler yer aldı: “Ağustos ayında Rekabet Kurumu’nun kararı doğrultusunda Android iş ortaklarımızla yaptığımız anlaşmalarda değişiklikler yapmıştık. Kasım ayında, Rekabet Kurumu bu değişikliklerin uygun olmadığı ve bu anlaşmalarla operasyonlarımızı sürdüremeyeceğimiz yönünde karar verdi. Türkiye’deki kanunlarla uyumlu bir şekilde çalışabilmemiz için iş ortaklarımızı Türkiye’de yeni çıkacak Android telefon modelleri ile ilgili anlaşma yapamayacağımız konusunda bilgilendirdik.Tüketiciler mevcut cihaz modellerini satın almaya devam edebildikleri gibi, halihazırda mevcut cihazları ve uygulamaları da normal şekilde çalışmaya devam edecektir. Google’ın diğer ürün ve servisleri durumdan etkilenmeyecektir. Rekabet Kurumu ile bu konunun olabilecek en hızlı şekilde çözümü için çalışmayı sürdürmekteyiz.”

Google Arama, Google Chrome, YouTube, Google Play Store, Google Drive, Gmail, Google Duo, Google Haritalar, Google Fotoğraflar, Google Play Filmler, YouTube Music gibi uygulamalar için gerekli olan lisansın söz konusu durum düzeltilmediği takdirde verilmeyeceğini ve bununla ilgili bir ambargo kararı aldıklarını belirten şirketin bu açıklamalarından sonra Android kullanıcıları bu uygulamaları nasıl alacaklarını merak etmeye başladılar.  

Türkiye'de her yıl yaklaşık olarak 10 milyondan fazla cep telefonu satılıyor ve bu satılan telefonların yüzde 89'luk kısmını Android işletim sistemli cihazlar oluşturuyor. Büyük bir pazar payına sahip olan işletim sistemi için eğer ambargo kalkmazsa, kullanıcılar telefonlarına uygulama indirebilmek için üretici markanın kendi mağazasındaki içeriklerini kullanmak zorunda kalacaklar. Lisans verilmediği takdirde kullanıcılar resmi uygulama mağazası yerine Google Play Store'un APK dosyasını telefonlarına indirip uygulamaları tek tek telefonlarına yüklemeleri gerekecek. Fakat bu durum yasal olmadığı için kopya yazılım olarak değerlendirilecek ve telefonlar garanti kapsamından çıkmış olacak. Diğer taraftan söz konusu yaptırım şuan kullanılan Android cihazınızları etkilemiyor. Yapılan uygulama, 12 Aralık tarihinden sonra yeni çıkacak cihazları kapsıyor.