Diyanet İşleri Başkanı Görmez, karşılıklı ziyaretlerin iki ülke arasındaki ilişkilere katkıda bulunduğuna işaret ederek, "Bu ziyaretin Türkiye ile İran arasındaki ilişkileri daha ileri bir seviyeye götüreceğine inanıyorum."dedi.

İslâm dünyasının son derece önemli bir süreçten geçtiğini kaydeden Başkan Görmez, bu sürecin üstesinden ancak birlik ve kardeşlikle gelinebileceğini vurguladı. Başkan Görmez, şöyle devam etti:

"İslâm dünyası yeter ki birliğini, kardeşliğini bozacak teşebbüslere kaymasın. Bunun da en kötü yolu, mezhepçilik fitnesi yayarak, Müslümanları birbirine düşürmektir. Çünkü hepimizin en büyük mensubiyeti, İslâm'a olan mensubiyetimizdir. Bu mensubiyet, bizi kardeş kılan mensubiyettir. Bu mensubiyete gölge düşürecek her türlü fitneden, fesattan uzak durmak ve Müslümanları da uzak tutmak için fikir ve düşünce insanlarına, dini kurumlara,din âlimlerine büyük görevler düşüyor. Onun için bu ziyaretlerinizin bu kardeşliğe önemli katkılarının olacağını düşünüyorum. Bu konuyu sadece diplomatik seviyede birkaç kelime ve cümleyle geçiştirmeyi düşünmüyorum. Fikirve düşünce temellerini sizinle daha derinlemesine konuşmak istiyorum."



İran İslamî ve Kültürel İşler Bakanı Hurremşad da, Diyanet İşleri Başkanı Görmez'in sözlerine katıldığını belirterek, şöyle konuştu: "Söylediğiniz gibi bu konuda Türkiye ve İran'a büyük görevler düşmektedir."

"Tefrika fitnesi hakkında yapılması gerekenlere ilişkin ortak bir nokta üzerinde anlaşıp uygulamamız gerekiyor." diyen Hurremşad, İran İslâm Cumhuriyeti'nin Türkiye ile kültürel ve dini alanlarda yapılacak işbirliklerine de hazır olduğunu söyledi.

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Özafşar ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Prof. Dr. Mehmet Paçacı'nın da eşlikettiği ziyaretin sonunda Diyanet İşleri Başkanı Görmez, İranlı Bakan'a Kur'an-ı Kerim hediye etti.