Malatya Valiliği’ni ziyarette basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Üç haftadır Türkiye, hak etmediği şekilde küresel yatırımcılara sunuldu. Türkiye’deki görüntüler çok dar alanlarda olmakla birlikte Türkiye’nin tamamında bir yıkıcı gösteriler varmış gibi bir resim yansıtıldı. Bu resim, hem küresel yatırımcıları hem de normal yatırımcıları tedirgin etti. Bu gösteriler Türkiye’ye büyük zararlar verdi. Bu zarar Türkiye’nin itibarı ile sınırlı değil, Türkiye’nin dünya ile ilişkileri var. Turizmi olumsuz etkileme riski var. Fon artışını etkileme riski ortadadır. Bu nedenle istikrara sahip çıkmak lazım. Bu gösteriler Türkiye’ye işsizlik olarak dönebilir. Bazı sorunlarımız var. Onu da yönetiyoruz. Türkiye’nin temelleri sağlam, bazı sorunlar varsa da iyi yönetiliyor. En önemli konu siyasi istikrardır. Güven ortamıdır. Bu ikisinde sorun yaşamazsa, ki milletimiz arkamızdadır. Yeni dönemi de aşacaktır” ifadelerini kullandı.

Bakan Şimşek, “Biz kendi evimizi düzene koyduk. Türkiye OECD ülkeleri arasında en düşük bütçe açığına sahip bir ülkedir. En düşük borç oranına sahiptir. Türkiye’nin kamu borcu, OECD ülkeleri ortalaması 3’te 1’i düzeyindedir. Açığı 4’te 1’i düzeyindedir. Hatta daha düşüktür. Dolayısıyla devletin kamu finansman dengeleri sağlamdır. Hane halkının da sağlamdır. Son bir yıldır, 1 milyon 200 bin kardeşimize iş bulduk. Son 5 yılda yaklaşık 5 milyon kardeşimize iş bulduk. Vatandaşımızın döviz borcu yok. Dövizle borçlanmanın önünü aldık. Vatandaşımızın döviz açığı yoktur. Bankalarda aynı şekilde. Türkiye’nin 128 milyar dolar döviz rezervi var. Ama döviz borcu 110 milyar dolar civarındadır. Dolayısıyla devlet olarak kırılganlığımız yok. Bankaların karlılığı ve varlık kalitesi ortada. Avrupa’da ve dünyada bankalar ve kamunun bilançoları zayıf. Borç yüksek, bankalar zayıf. Türkiye’de güçlü ekonomi olduğu için ve AK Parti hükümetleri döneminde yapılan reformlar nedeniyle bu güç kazanılmıştır.

Türkiye’nin son 60 yıllık küresel krizini kalıcı tahribat yaşamadan atlamıştır. Global anlamında, devir değişecekse, geçici olarak etkilenmemiz normaldir. Dalgalı kur sistemimiz var. Kimseye kur garantisini garanti etmiyoruz. Merkez bankamızın en önemli görevi fiyat istikrarıdır ve enflasyonu kontrol altında tutmaktır.

Ticari açığımız var. Bizim için sorun, bu sorunu köklü çözümler için reformlar ortaya koyduk. Devam ediyoruz. Likidite şartlarda kırılgan gibi gösterebilir ama, şu ana kadar bu süreçleri iyi yönettik. Ülkenin uzun vadede geleceği parlaktır. Yeter ki, birliğimizi ve beraberliğimizi koruyalım. Siyasi istikrar ve güven ortamı korunsun. Türkiye sorunları iyi yönetmiştir ve iyi yönetmeye de devam edecektir” dedi.
Şimşek, kayısı üreticinin dondan zarar görmesi nedeniyle borç ve kredilerinin ertelenmesiyle ilgili soruya, “Hasar tespiti tamamlansın, O zaman borçların ertelenmesiyle ilgili kararname çıkarılabiliyor. Milletvekillerimiz de konuyu iletti. Bakanlar Kurulu’ndaki arkadaşlarla görüşeceğim, tespitlerden sonra ne gerekiyorsa yapacağız. Gıda, tarım ve hayvancılık bakanı, hazineden sorumlu başbakan yardımcısı ile görüşeceğim“ cevabını verdi.