Altın, artan enflasyon ve daha agresif parasal sıkılaşma beklentileriyle yatırımcıların değer saklama aracı olarak doları tercih etmesi sonrası düşüş yaşıyor.

Spot altın, ABD’de ÜFE’nin beklentilerin üzerinde gelmesinin Fed’in hızla faiz artış politikasını sürdüreceğini işaret etmesiyle bir önceki seans yüzde 1,7 değer kaybederken bugün ise gram altın kritik sınırın altına geriledi.

Veriler sonrası riskli varlıklara yönelik iştahın azalmasıyla tahviller gerilerken dolar güçlenmeye devam etti.

“Altını aşağı çeken ana etken yatırımcıların dolara yönelmesine neden olan piyasadaki dalgalanma oldu” diyen Guardian Gold Australia İş Geliştirme Müdürü John Feeney, “Spot altın gerektiğinden fazla satılıyor gibi görünüyor. Dolayısıyla 1800 dolar civarında ciddi bir destek görebiliriz” değerlendirmesinde bulundu.

"TALEBİN KURUMASINA SEBEP OLUYOR"

Diğer yandan yatırımcılar dünyanın en büyük altın alıcısı olan Çin’de Kovid-19’un vakalarının yeniden artışını ve kapanmalar sonrası yaşanan ekonomik yavaşlamayı izlemeye aldılar.

Çin’in sıfır Kovid-19 politikasının altına etkilerine değinen Feeney, “Çin sıfır Kovid-19 politikası altın üzerinde etkili oluyor çünkü oradaki talebin kurumasına sebep oluyor” ifadelerini kullandı. Ons altın 1804 dolar seviyesine kadar gerilerken, gram altın 896 lira seviyesine kadar geriledi.