Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Ramazan ayının ilk cumasını Tarabya Camii’nde kıldı. Burada bir esnafın cenaze törenine katılan Gül, namazın ardından çevredeki vatandaşlarla tokalaştı. Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Cumhurbaşkanı Gül Ramazan ayıyla ilgili olarak, "Ramazan mübarek aydır. Burada herkesin dayanışma içerisinde olması, kardeş içerisinde olması, hepimizin kurumlar olarak şöyle bir gözden geçirmemiz, ülkemiz için halkımız için kendimiz için bütün insanlık için dayanışma içerisinde olmamız gerekiyor” dedi.

Konuşmasında Suriye’ye de Ramazan ayı mesajı veren Cumhurbaşkanı Gül, “Herkesin duası her yerde barışın olmasıdır. Her yerde bu kanın çatışmanın durmasıdır. Suriye komşumuz tabii ki ama böyle bir Ramazan ayına huzursuz girmesi, bu kadar kanlı girmesi, çatışmalarla girmesi bizi gerçekten derinden üzmektedir. Önce bunu herkesin bilmesini isteriz ki Suriye devletinin güçlü Suriye halkının da hep mutlu olmasını isteriz ama bunun da yolları bellidir.

Belli ki bugün içinden Suriye’nin bu şartlardan çıkabilmesi çok köklü bir hamle gerekir. Bu yeni hamlede artık zorla hiç bir şeyin olmayacağı halkın çoğunluğu ne diyorsa onun geçerli olduğu bir düzene süratli bir şekilde geçmektir. Ben çok daha öncede söyledim. Bununla ilgili kazasız daha az maliyetle geçiren ülkeler oldu bunlardan biri Yemen’dir. Aslında bu tip formüller hep vardır. Umut ederim ki gerçekler görülür ve yanlışlar da ıslah edilmez. Hepimizin duası tabii ki Suriye halkıyladır” diye konuştu.