Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Viyana temasları sırasında Fransız haber kanalı France 24'e de bir mülakat verdi. Halkın meşru taleplerini tankla ve askerle bastırmak isteyen Suriye yönetimine karşı, halkının tepkisinin farklı olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Gül, "Olup bitenleri yakinen izliyoruz. Maalesef çok sayıda insan ölüyor. İnsanlar niçin sokaklara döküldüler. Şunun için. Bizde özgülük istiyoruz bizde serbestlik istiyoruz. Bizde nasıl başka ülkelerde insanlar demokrasinin nimetlerinden faydalanıyorlar bizde bunu istiyoruz diye sokaklara çıktılar. Özellikle Tunus ve Mısır gibi ülkeleri örnek alarak başladı. Tabi tankla, askerle bastırılınca çok sayıda insan ölünce o zaman işler çığırından çıktı ve halkın tepkisi ayrı oldu. Maalesef Suriye ordusu bir devletin ordusu yaptı bu işleri. Şimdi benim söylediklerim gayet açık. Halkın meşru talepleri var. Halkın meşru taleplerini dinlemek yerine onları dikkatli bir şekilde analiz etmek ve onları yerine getirmek yerine onun karşısına ben mevcut tek partili rejimimi koruyacağım diye askerle, tankla bastırmaya kalkınca o zaman bugün ki manzara ortaya çıkıyor. Çok üzücü bir durum var" dedi.

"ÖNEMLİ OLAN KANI DURDURMAK"

Suriye halkının özgürlük, hürriyet, demokrasi taleplerine kulak verilmesi ve kanın durdurulması gerektiğini belirten Gül, "Nihayetinde Suriye ordusudur bu insanları öldüren. Tabi bu şekilde bunun devam etmeyeceği kanaatindeyim. Orada bu işi sadece kişiselleştirmemekte gerekir orada bir yapı var. Bir ideoloji var. Baas rejimi bir parti var. Dolayısıyla o da onun başkanı tabi ki. Bu durumun böyle gitmeyeceğini görmesi gerekir. Suriye'yi sevenler kendi halkını sevenler yapacakları şey nedir bu büyük halkın büyük arzusu özgürlük, hürriyet, demokrasi talebini geçte olsa görüp bunun gereklerini yapmaktır. Bunun gerekleri nedir çok açık net bir şekilde; 'Ben çok partili sisteme geçiyorum. Bütün siyasi mahkumlar serbest. Herkesin uluslar arası gözetim altında serbest seçimler yapılacak. Yeni anayasa yapılacak.' Tüm bunları söylemek ve zamana yaymadan süratli ve an kısa sürede uygulamaya geçmek. Önemli olan kanı durdurmak. Büyük bir iç kargaşa var. Aslında inanıyorum ki çok büyük çoğunluk doğrusunun bu olduğunu görüyor. Ama bazen şöyle oluyor. 'Too little too late' diye bir söz vardır. Bu gerçekleşiyor. Çok partili sisteme geçilmesi ve siyasi tutukluların serbest bırakılması gerekiyordu. Bu ilerleyince bunu yapmayıp da gecikince sonunda daha da kanlı bir hale geliyor. Biz Suriye'de kim olursa olsun ister hükümet yanlısı olsun ister karşıtları olsun bir kişinin ölmesini istemeyiz" dedi.

"TÜRKİYE'YE SIĞINIYORLAR"

Türkiye'nin Suriye'deki rejimden kaçan insanlara evini açtığını ve koruma sağladığını belirten Gül, "Türkiye demokratik bir platform veriyor. Yani özgürlük mücadelesi, demokrasi mücadelesi yapan ve baskıdan kaçan insanlara önce evini açıyor. Kaçarak gelen insanlara bir koruma veriyor. Bunlar hep sivil insanlar. Bir ara 20 bine kadar çıkmıştı rakam şimdi ise 10 bin civarında. Bunlar asker değil. Silahlı unsurlar değil. Bunların içerisinde tabi ki ordunun içerisinde bu katliamlara 'hayır bunlar yanlış' diyenler, isyan eden subaylarda var. Onlarda sığınıyorlar. Yoksa onlarda orada öldürülecek onun için kaçıyorlar. Türkiye'de herhangi bir silahlı faaliyet söz konusu değil. Herhangi bir silahlı faaliyete de müsaade etmiyoruz. Bunu herkesin bilmesini isterim. Paris'te, Viyana'da, Londra'da insanlar toplanıyor ve insanların geleceğini serbestçe tartışıyor ve örgütleniyorlarsa Türkiye'de bu platformu sağlıyor. Tabi ki biz komşu olduğumuz için öldürülmekten korkan insanlar Türkiye'ye sığınıyorlar bizde onlara her türlü kolaylığı gösteriyoruz. Türkiye'de herhangi bir silahlı unsur askeri unsur söz konusu değil. Suriye'de hiçbir şey tesadüf olmaz. Bunlar çok serbest ve devlet kontrolünün olmadığı toplumlarda insanlar ani organize yaparlar. Suriye'de her hareket her toplumsal olayda Suriye'de organize edilir. Bunu organize edende devletin görünen ve görünmeyen unsurlarıdır. Dolayısıyla bizim sefaretimize karşı maalesef zaman zaman saldırılar oluyor. Türkiye'de değil Şam'da oluyor" dedi.

"İRAN'A SALDIRI, BENZİN DEPOSUNDA ATEŞLE OYNAMAYA BENZER"

İsrail'in, İran'a olası saldırısını benzin deposunda ateşle oynamaya benzeten Gül " İsrail'in, İran'a olası saldırısını çok büyük bir çılgınlık olarak görüyorum. Yapılacak en son hata olarak görürüm. İran şaka değil. Bunu söylerken nükleer silahlara karşı olan bir ülkenin devlet başkanı olarak söylüyorum. Nükleer silah kimde varsa buna karşıyız. Hele bölgemizde hiç istemeyiz. Tabi İran'ın nükleer silah yapıyor mu yapmıyor mu buna ben bir şey söyleyemem. Nihayetinde Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı söyleyecek. Ama ihtimal dahi olsa biz komşumuzda nükleer silah görmek istemeyiz. Ama İran'a saldırı bunlar benzin deposunda ateşle oynamaya benzer. Onun için çok tehlikeli görürüm böyle bir şeyi" dedi.