Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Benin Cumhurbaşkanı'yla yaptığı ortak basın toplantısında Suriye konusuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye ile Suriye arasında herhangi bir çatışma olmadığını söyleyerek, "Türkiye ile Suriye arasında herhangi bir ikili bir mesele, ikili bir husumet, ikili bir çıkar çatışması yoktur. Ama Suriye'de olup bitenler bir insanlık olayıdır. Eğer bir ülke kendi halkının meşru taleplerine karşı düzenli ordusunu silahlı kuvvetlerini kullanır ve meşru talepleri bastırmak için Karadan ve havadan halkını ve şehirlerini bombalarsa o rejimin meşruiyeti kalmaz. Dolayısıyla böyle bir duyarlılıkla Suriye'ye karşı yeni politikamızı yürütüyoruz. Umarım ki, bütün dünya da bu konuda daha duyarlı hale gelir. Bunu şurada ifade etmek isterim ki, geçen sene daha duyarlı olduğunu gördüğüm birçok önemli ülke, bu sene o kadar çok duyarlılıklarını göstermiyorlar. Onun için buradan uluslararası camiaya seslenmek isterim ki, Suriye'de yaşanan bu insanlık faciasına, felaketine karşı herkes daha duyarlı hale gelsin" diye konuştu.

Annan Planı'nın değerlendirilemediğini söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, "Yine maalesef söylemek isterim ki, Annan Planı son bir şanstı. Bunun da değerlendirilmediğini gördük" diyerek, herkesin bu plana destek vermesi gerektiği yönünde daha önce açıklamalar yaptıklarını hatırlattı. Cumhurbaşkanı Gül şunları söyledi:

" 'Bu bir fırsattır, herkes üstüne düşeni yapmalıdır ve herkes bu planın tam uygulanmasını sağlamalı' demiştik. O günden bu güne ölüm sayılarının daha da arttığını, bombalanan şehirlerin, mahallelerin daha çoğaldığını görüyoruz. Dolayısıyla yapılacak şey, halkın yanında olmak, halkın meşru taleplerini anlamak ve bu acımasız süren süreci son bulmasını temin etmektir."