Washington Büyükelçisi Namık Tan himayesinde düzenlenen resepsiyonda, San Francisco Belediye Başkanı Edwin Mah Lee, hem ülkenin Batı Yakası'nı, hem de kenti ilk kez ziyaret eden bir Türk Cumhurbaşkanı olması dolayısı ile, Abdullah Gül'e San Francisco'nun anahtarını hediye etti.

Cumhurbaşkanı Gül resepsiyonda yaptığı konuşmada, San Francisco'da olmaktan büyük onur duyduğunu belirterek, "Belediye Başkanı Lee'ye çok teşekkür ediyorum. Bana bu şehrin anahtarını verdi. Artık anahtar elimde olduğuna göre istediğim zaman gelirim, kapıyı açıp girerim içeri. Çünkü burası gerçekten gelinmeye çok değer bir yer. Çünkü bugün şöyle bir baktığımızda hayatımızı değiştiren hangi teknoloji varsa, bugün hepimizin en çok kullandığı hangi araç varsa elimizde bunların hemen hemen hepsi burada, Silikon Vadisi'nde, San Francisco'da, bu bölgeden ortaya çıkıyor. Dolayısıyla geleceğin de teknolojisi belli ki bir süre daha buradan çıkacak. Dolayısıyla her zaman gelme ihtiyacı olabilir. O yüzden anahtarı tutacağım burada" şeklinde konuştu.

Gül, "Sizin de bildiğiniz gibi NATO toplantısı vesilesiyle Chicago'ya gedim. Ve uzun zamandır istiyordum ki, batı yakasına giden ilk Cumhurbaşkanı olayım. Ama bunu birşeyle birleştirmek istiyordum. Bunu NATO zirvesi ile birleştirdim" dedi.

SAN FRANCİSCO'YU ZİYARET EDEN İLK TÜRK CUMHURBAŞKANI

Gül ayrıca, "Bu bölgeye gelen ilk Türk Cumhurbaşkanı olmaktan da ayrıca büyük bir memnuniyet duyuyorum. Çünkü ABD deyince, genellikle Washington ve New York'a gidilir ve orada işlerimizi bitirdikten sonra da hemen Türkiye'ye döneriz. Halbuki ABD'nin ne kadar büyük olduğunu, ekonominin başka bölgelerde olduğunu, Chicago'nun California'nın, bütün buraların dünyanın kaçıncı önde gelen ekonomileri olduğunu bazen ihmal ederiz. O bakımdan bu büyük bir ihmaldi, onu son dönemde gidermeye çalışıyoruz" dedi.

"TÜRKİYE SÖZKONUSU OLDUĞUNDA FARKLILIKLARINIZI BIRAKIN BİRLİK OLUN"

Cumhurbaşkanı Gül konuşmasına şöyle devam etti:

"Sizler ABD gibi süper bir ülkede yaşıyorsunuz. Dünya politikalarına yön veren, dünya politikalarında etkisi olan bir ülkedesiniz. Böyle bir ülkede Türk varlığının güçlü olması, bizim için çok büyük bir gurur kaynağı olur.Onun için buradaki Türk toplumunun çok dayanışma içerisinde olmasını çok arzu ederiz. Tabi ki herkes bir kalıba girsin demek istemem. Çünkü hepiniz Türkiye'nin bir tarafından geldiniz. Farklı farklı kültürler olabilir, farklı farklı gerçekler olabilir, herkesin farklı farklı eğilimleri olabilir. Bunlar gayet normal. Ama Türkiye sözkonusu olduğunda, Türkiye'ye hizmet sözkonusu olduğunda bütün enerjimizi birleştirip bir sinerji ortaya çıkarmamız gerekir."