Bugün Türk milleti için önemli ve değerli bir gündür. Çünkü 29 Ekim 1923’de Cumhuriyet kurulmuş, egemenlik kayıtsız şartsız Türk milletinin olmuştur. Cumhuriyet ile birlikte milletin özünde var olan bağımsızlık, hürriyet, eşitlik gibi unsurlar ön plana çıkmıştır.

Atatürk “Cumhuriyet Türk milletinin yaradılışına ve yaşantısına en uygun yönetim şeklidir.” diyerek Türk milletine yakışan cumhuriyeti ilan etmiştir.  Fikir, vicdan ve irfan olarak hür nesiller yetişmesini temin eden başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk, cumhuriyetin kuruluş felsefesini benimsemiş, anavatan, doğduğumuz topraklara anayurt, dilimize anadil, yasamıza anayasa denildiğini, Türklük şuur ve gururu ile İslam ahlak ve fazileti ile Türk milletine miras bırakmıştır.

Atatürk Cumhuriyetin ilanı ile Türk kadınına başı dik, sağlam karakterli, fazilet yüklü bir milletin kadını olmanın gururu ile seçme ve seçilme hakkını vermiştir. Hür nesiller yetişmesini temin etmiştir. Bu vesile ile milli mücadele döneminde ve sonrasında vatan müdafaasında şehadete ermiş tüm kadınlarımızı da rahmet ve saygıyla anıyorum. Tüm bu duygu ve düşüncelerle Türk milletinin büyük önderi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını, şehit ve gazilerimizi şükran ve minnetle yad ediyorum.

Ve diyorum ki, cumhuriyet fazilettir.

Türk milletinin Cumhuriyet Bayramı kutlu olsun.