Seul'de "Nükleer Güvenlik-Emniyet Bağlantısı" temalı öğle çalışma yemeğinde bir konuşma yapan Başbakan Erdoğan, Çernobil, "Three Miles Island" kazaları ve Fukuşima'da yaşananların nükleer güvenliğin hayati öneme sahip olduğunu bir kez daha herkese gösterdiğini söyledi. Erdoğan, "Hali hazırda 30 civarında ülkede nükleer güç reaktörü bulunmaktadır. UAEA'ya göre 60 kadar ülke nükleer güç programlarına ilgi duymakta, bunu değerlendirmekte veya aktif olarak planlamaktadır. UAEA dünya üzerindeki nükleer güç reaktörlerinin yüzde 80'nin 20 yaşın üzerinde olduğunu ve bir kısmının yaşam ömrünü tamamlamış bulunduğunu da rapor etmektedir. Bu tesislerin bakımlarının optimal düzeyde sağlanması özel önem arz etmektedir" dedi.

"ÜLKELERİMİZDE SAĞLAM BİR NÜKLEER GÜVENLİK KÜLTÜRÜ OLUŞTURULMALI"

Erdoğan, "Önceden de tanık olduğumuz gibi potansiyel nükleer ve radyolojik olaylar ve acil durumların sınır aşan sonuçları olabilmektedir. Bu yüzden halkın tesislerin ve çevrenin korunması amacıyla en yüksek nükleer güvenlik seviyelerinin sağlanması uluslararası tedbirler alınmasını gerektirmektedir. Hepimizin ortak çabası ülkelerimizde sağlam bir nükleer güvenlik ve emniyet kültürü oluşturulması hedefine yönelik olmalıdır" diye konuştu.

Başbakan Erdoğan, "Liderler olarak bizlerin nükleer güç üretme programlarına kamuoyunun güveninin ve itimadının sağlanmasında öncelikli sorumluluğu bulunmaktadır. Bu hedefi yerine getirmek nükleer enerjinin bütün boyutlarında şeffaf ve açık bir yaklaşım gerektirmektedir" ifadelerini kullandı. Erdoğan konuşmasına şöyle devam etti:

"Biz Türkiye'de hükümetin ulusal nükleer enerji programının uygulanmasında en yüksek nükleer güvenlik ve emniyet standartlarının sağlanmasına yönelik çabalarını tamamlayan ve destekleyen sanayi ortaklarıyla birlikte çalışıyoruz. Önümüzdeki dönemde nükleer güvenlik ve emniyet standartlarımızın ve uygulanacak önlemlerin birbirleriyle tutarlı olmasına gayret etmeliyiz. Gerek nükleer emniyet, gerek güvenlik alanında edindiğimiz deneyimler bütün uluslararası toplumun yararına olacak şekilde paylaşılmalıdır."