Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun'da Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'a göre, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkum edilenler hariç, yüksek güvenlikli ceza infaz kurumunda bulunanlar da dahil, güvenlik bakımından sakınca oluşturmaması koşuluyla tehlikeli olmayan hükümlüye; jandarma refakatinde, ikinci derece dahil kan veya kayın hısımlarından birinin ya da eşinin ölümü nedeniyle cenazesine katılması için yol süresi dışında 2 güne kadar izin verilebilecek. Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkum edilenler dışındaki hükümlü, sağlık kurulu raporuyla belgelendirilmesi şartıyla; anne, baba, eş, kardeş, çocuk ile eşinin anne veya babasının yaşamsal tehlike oluşturacak önemli ve ağır hastalıklarının bulunması nedeniyle, hasta ziyareti için de yol süresi dışında 1 güne kadar izin alabilecek. İzin, hasta olan her kişi için bir defa verilecek.

YURTDIŞINA ÇIKAMAYACAKLAR

Hükümlü, izin süresi içinde gece konaklaması gerekirse bulunduğu yerdeki cezaevinde, cezaevinin olmaması durumunda ise kolluk tarafından güvenli görülen yerde kalacak. Hükümlünün hasta ziyareti için yurtdışına çıkmasına izin verilmeyecek. Hükümlü için getirilen hasta ziyareti izni, tutuklu için de uygulanacak. Buna göre, tutukluya; anne, baba, eş, kardeş, çocuk ile eşin anne veya babasının yaşamsal tehlike oluşturacak ağır hasta olduğunun sağlık kurulu raporuyla belgelendirilmesi durumunda, soruşturmanın güvenliği bakımından sakınca oluşturmaması koşuluyla, jandarma refakatinde yol süresi dışında, hasta ziyareti için 1 güne kadar izin verilebilecek. Tutukluya, her bir ağır hasta yakını için bir defa izin verilecek. Tutuklu da hükümlü gibi izin süresi içinde gece konaklaması gerekirse bulunduğu yerdeki cezaevinde, cezaevinin olmaması durumunda ise kolluk tarafından güvenli görülen yerde kalacak. Tutukluya, hasta ziyareti için yurtdışına çıkmasına izin verilmeyecek. Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkum edilenler, bu düzenlemeden yararlanamayacak.

AVUKAT YASAĞINA İLİŞKİN MADDE, TEKLİF METNİNDEN ÇIKARTILDI

Teklifin birinci maddesinde terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ın düzenlemeden yararlanmamasını öngören madde, AK Parti'li milletvekillerinin verdiği önergeyle teklif metninden çıkartıldı. Kanundan çıkartılan maddede, hükümlünün, görüştüğü kişiler aracığıyla bir suç örgütünün faaliyetlerine yön verdiği konusunda somut olguların tespiti halinde Cumhuriyet Başsavcılığının istemi ve infaz hakiminin kararıyla, avukat ve diğer kişilerle görüşmesi 6 aya kadar sınırlandırılması öngörülüyordu.