Deneyimli gazeteci Seçkin çok iyi gözlemleri ile de tanın biri.

Müşerrefe Seçkin’in Yunanistan’da ki gözlemi biz Karadenizlileri de yakından ilgilendiriyor.

İŞTE SEÇKİN’İN YUNANİSTAN’DAN TATİLDEYKEN KALEME ALDIĞI YAZI..

61saat.com okurlarına özel…





“Her sene tatile Bodrum'a geliriz. Bu yıl, ''ekonomik darboğazda'' olduğu için Türk’ler kapı vizesi uygulaması başlatan Yunanlılara kandık.

Burnumuzun dibindeki adaları da görelim dedik.

Normalde Bodrum'a feribotla 45 dakika olan ve ışıkları bile bizim tarafımızdan görülen Kos'a adasına günübirlik gidecektik.

Pasaportları verdik. Kişi başı 70 Euro vize parası istediler. Günübirlik bu para verilir mi ? Bari gitmişken Rodos'a da geçelim, atalarımızın oralarda bıraktığı eserlerini de görelim dedik.

Kos'un ardından geçtik Rodos'a.

Taksiye bindik otele gideceğiz. Şoför nereli olduğumuzu sordu. Türk’üz deyince istavroz işareti yaptı. Kızım,''anne bunu niye yaptı'' deyince verecek cevap bulamadım ama ''korktu herhalde '' dedim. Surlara denizden gelecek savaşçıları gözleyen demirden şövalye de koymuşlar. Eee onlar da boşuna değil..

Neyse gelelim esas konuya.

Çarşı'yı dolaşıyoruz.

Türk lokumu olmuş Yunan lokumu. Bildiğimiz hamam ve keseyi ''Bir Yunan geleneği'' diye tanıtan broşürler. Cacık olmuş caciki. Yaprak sarma olmuş yalanci dolma. Nazar boncuğu, baklava, nargile daha neler neler.

Hele Türk kahvesi istemeyin. Anlamazmış gibi yapıp ''Greek Kahve'' yani Yunan kahvesi mi istiyorsunuz diyorlar.

Akşam birinin önerdiği Nikos adlı bir restorana gittik.

Nikos ,'Komşi komşi “ diye ağırlamaya çalıştı. Bankada yüzbinlerce Eursu’nun battığını anlattı.

Buraya kadar iyi.

Balık menüsünü saymaya başladı. Ne duyalım Hamsi demez mi ?

Lise öğrencisi kızım atladı hemen, ''Hamsi Karadeniz balığı'' değil mi ? Hayır dedi Nikos efendi Hamsi Yunan balığı. Bakalım şuna dedik istavrit benzeri bir balık ama Hamsi diyor ısrarla Biz de ısrar ettik Karadeniz balığıdır bu diye.

O sevimli Nikos gitti, başka bir adam geldi. Hamsi'yi sahiplendik diye aksi aksi hizmet etmeye başladı. Benim kız dayanamadı, 'herhalde biz yıllardır Hamsi diye Japon balığı yiyormuşuz diye espri yaptı.

Bu Yunanlılar bakalım daha nelerimize sahip çıkacaklar.