Hamzaçebi, CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce ve CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur ile birlikte, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla Parlamento Muhabirleri Derneği'ni (PMD) ziyaret etti.

Çalışan Gazeteciler Günü'nü kutlayan Hamzaçebi, tutuklu gazetecilere değindi. Tutuklu gazeteci sayısında Türkiye'nin dünyada en üst sıralarda yer aldığını belirten Hamzaçebi, demokrasi konusunda büyük bir geçmişe sahip olan Türkiye'nin bu konuda olmaması gereken bir tabloyu yaşadığını ifade etti.

Modern toplumların farklı bir iletişim sürecine girmiş olmasının, iletişim özgürlüğünün kapsamını da değiştirdiğini vurgulayan Hamzaçebi, ''Eskiden iletişim özgürlüğü sadece bilgilenme ve bilgi vermeden ibaretken, bu hak şimdi o klasik seviyesinden çok daha ileri bir seviyeye taşınmıştır. Artık iletişim özgürlüğü dediğimiz zaman, düşüncesini ifade etmek isteyen herkesin ortak toplumsal yaşama eşit bir şekilde katılması anlaşılıyor'' diye konuştu.

Hamzaçebi, tutuklu milletvekilleri gazeteci Mustafa Balbay ve Tuncay Özkan'a da selam gönderdi.

PMD Başkanı Göksel Bozkurt da Balbay ve Özkan'ın aynı zamanda derneğin üyesi olduklarını anımsatarak, her ikisine de selam gönderdiklerini ifade etti. Bozkurt, parlamento muhabirlerinin Meclis'in kuruluşundan bu yana bir anlamda denetim görevi yaptığını dile getirdi.

-''Partimizde görüş ayrılığı yok''-

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Hamzaçebi, milletvekillerinin İmralı ziyaretiyle başlayan sürece ilişkin iktidardan gelen ilk açıklamaların ardından, en net ve kararlı tavrı CHP'nin ortaya koyduğunu söyledi.

Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun bu konuda Hükümet'in önünü açan bir açıklama yaptığını belirten Hamzaçebi, şöyle devam etti:

''Dört husus ifade etti: 'Süreçle ilgili olarak samimi olun, gizli kişisel ajandanız olmasın, konuyla ilgili muhalefete bilgi verin ve milletten saklı hiçbir angajmana girmeyin.' Bunlar, bizim desteğimizin şartlarını oluşturuyor. Bunu kısaca 'samimiyet' diye ifade edebiliriz. Samimi olunursa; süreç, toplumla, Parlamentoyla, Anamuhalefet Partisi ile paylaşılırsa her şey daha doğru gider. Biz şu ana kadar böyle bir bilgilenmeye sahip değiliz. Bize herhangi bir şekilde bilgi verilmiş değil. Basından takip ediyoruz. Hükümeti bilgi vermeye davet ettik. Bu bilgi verilir mi verilmez mi verilirse ne zaman verilir, bunu bilemiyoruz.''

Hamzaçebi, iktidarın, ''CHP Grubu'nun tamamı bu konuda destek vermiyor'' şeklinde bir eleştirisi olduğunun anımsatılması üzerine, ''Buna katılmıyorum. Partimizi, Genel Başkan temsil eder. Sayın Kılıçdaroğlu da bu konuda açıklamasını en net şekilde yaptı. Genel Başkanımızın ifade ettiği dört husus, milletin,milletvekillerinin hassasiyetleridir aslında. Partimizde bu konuda hiçbir görüş ayrılığı yoktur. Bu konuda kimse tereddüt etmesin. Terörün sona ermesini, kanın akmamasını, bütün vatandaşlarımız arzu ediyor, CHP de arzu ediyor. Ana hedef budur'' diye konuştu.

Akif Hamzaçebi, sürece ilişkin olarak zaman zaman bazı yetkililerin açıklama yaptığını, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Afrika ziyaretinde yaptığı açıklamaların olduğunu, Bağımsız Mardin Milletvekili Ahmet Türk'ün bazı değerlendirmelerinin olduğunu belirterek, ''Her bir açıklamayı münferiden alıp değerlendirme yapmayı doğru bulmuyorum. Çünkü biz hükümetin bu konuda bize bilgi vermesini arzu ettik. Hükümet bize süreçle ilgili bilgi verdiğinde, o konudaki görüşlerimizi de ifade edeceğiz'' dedi.

Muharrem İnce de Yalova Ortaokulu'nun Sesi gazetesinin eski genel yayın yönetmeni olduğunu ifade ederek, ''Onun için bugün çalışanları anlamak istedim bir patron olarak'' diye espri yaptı. İnce, fotoğraf makinesi ile toplantıdaki gazetecilerin fotoğrafını çekti.