Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Türkiye'nin farklı yerlerinde Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na ait radar üstlerinde çalışan bazı astsubayların, silah arkadaşlarını yaklaşık 5 milyon lira dolandırdığı iddiasıyla soruşturma açtı. Mağdur 22 astsubay adına yapılan suç duyurusu üzerine başlatılan soruşturmada iddianamenin yakın zamanda tamamlanması bekleniyor. Vatan gazetesinin haberine göre, silahlı Kuvvetleri sarsan dolandırıcılık olayı nedeniyle 4 astsubayın boşanma aşamasına geldiği, henüz 25 yaşındaki bir astsubayın da yaşadığı stres nedeniyle kalp krizi geçirdiği belirtildi.

Ankara Ahlatlıbel, Kütahya, Diyarbakır, Gölcük, İzmir ve Batman'da, radar üslerinde görev yapan 22 astsubay, avukatları Emrah Daylan aracılığıyla geçen ay Ankara özel yetkili Başsavcı Vekilliği'ne suç duyurusunda bulundu.

Suç duyurusunda, tıpkı mağdurlar gibi astsubay olan İ.E., Y.E., D.Ç., M.B. ve S.U. hakkında "bankaları aracı kılmak sureti ile dolandırıcılık yapmak ve tamamı TSK'da görevli askeri personele karşı bu suçu işleyebilmek için çete kurmak ve kara para aklamak" suçlaması yöneltildi. Sanıklar hakkında dava açılması ve tutuklanmaları istenen suç duyurusunda, "Ankara'daki V... Aydınlatma Şirketi'nin yetkilisi olduğunu ve bu şirketin grup şirketleri olan B... G... ve Be.. G... firmalarının ortağı olduğunu söyleyen astsubayların, mağdur astsubayları kar payı dağıtacakları, küçük ortaklıklar verileceği, paralarıyla iş yapılarak yarı oranında katlayacakları vaadiyle" inandırdıkları belirtildi. Suç duyurusundaki iddialara göre şüpheli astsubaylar "organize biçimde, hile, desise, insan ve araç gücüyle" bu yalana mağdur astsubayları inandırdı.

"LÜKS HAYAT"A KANDILAR

Suç duyurusundaki iddialara göre, bazı astsubaylar Ankara'ya geldiklerinde şirketin tanımadıkları müdürleri tarafından karşılandı, en iyi şekilde ve lüks içinde ağırlandı. Bazıları ise şirket yetkilisi olduğunu söyleyen kişilerce arandı ve güven telkin edildi. Bazı mağdurlar ise firmaların sabit numaralarını aradıklarında kendilerine şüpheli astsubayların şirketin ortağı olduğu belirtilerek 'Paranız Ankara'daki şirketlerimize gelecek ve ortak olacaksınız' denildi.

Şüpheliler, astsubay olmaları, görev yerine son model lüks araçlarla gelip, pahalı evleri kiralamaları, her ortamda bir askeri personelde bulunmayacak kadar parayla dolaşmaları, sürekli şirketleri arayıp müdürlerden mali durum öğrenip direktif verir gibi konuşmaları mağdurları etki altında bıraktı. Ayrıca Genelkurmay'da bulunan çok üst rütbeli havacı komutanların da sanık İ.E ve V... firması ile parasal ilişkide olduğu, sanıklar tarafından mağdurlara sürekli telkin edildi. Bunu kanıtlamak için de İ.E'ye normal askeri personele verilen izinler haricinde, hiçbir TSK mensubunca kullanılamayacak kadar çok ve aylarca maaşlı izin verilmesi, mağdurların sanıklara inanmalarını sağladı.

BANKALARA KREDİ OYUNU

Arkadaşlarını bu şekilde inandıran astsubaylar, "şirketlerden kar payı almak, ortak olmak veya paralarını işletmek amacıyla" bankalardan kredi çekmeye yönlendirdi. Bankaların kredi limiti engelini aşmak için de aynı anda birden çok bankaya başvurmaları için yönlendiren şüpheliler, böylece her bir astsubayın birden çok bankadan toplam 100 ila 300 bin TL arasında kredi çekmelerini sağladı. Paralarını belirtilen şirket hesaplarına yatıran ve kredi geri ödemelerinin şirket tarafından yapılacağını sanan astsubaylar, kredi taksitlerinin ödenmemesi üzerine dolandırıldıklarını anladı.

AİLE HAYATLARI SARSILDI

Suç duyurusunda şüphelilerin farklı şehirlerde organize biçimde çalıştığı belirtilerek çete bankalar aracı kılınarak birden fazla dolandırıcılık, kara para aklama suçlarından dolayı tutuklu yargılanmaları istendi. Suç duyurusunda şüphelilerin mal varlıklarına el konulması da istendi.

Avukat Daylan, mağdurların şüpheliler aleyhine açtığı tazminat davalarının dökümü ile bankalardan alınan kredilere ilişkin evrak delil olarak gösterdi.

Avukat Daylan, VATAN'a yaptığı açıklamada, ağır kredi yükü nedeniyle aile hayatları sarsılan mağdur astsubaylardan 4'ünün eşleriyle boşanma sürecine girdiğini, 2 mağdurun intihar eğilimi nedeniyle tedavi gördüğü ve 24 yaşındaki bir astsubayın ise yüksek stresten kaynaklı kalp krizi riski nedeniyle anjiyo olduğunu söyledi.

300-400 MAĞDUR, 5 MİLYON LİRA

Şüpheli astsubayların dolandırdıkları iddia edilen mağdur sayısının suç duyurusunda bulunan 22 astsubayla sınırlı olmadığını, birçok askeri personelin bankalardan kredi çekilmesindeki usulsüzlük nedeniyle disiplin cezası almaktan çekindiği için sessiz kaldığını anlatan Daylan, davanın açılmasının ardından şikayetçi sayısının artacağını söyledi.

Şüpheli astsubayların dolandırdığı 70 mağdur astsubaydan vekalet aldığını ifade eden Daylan, şüphelilerin Türkiye çapında 300-400 civarında kişiyi dolandırdığını ve bu yolla 5 milyon TL haksız kazanç elde ettiklerini sandıklarını anlattı.

VAHİM SUÇLAMA: YÜKSEK RÜTBELİLER HAMİLİK YAPTI

Daylan, "Müvekkillerimizin bütün ifadaleri bize maalesef dolandırıcı çetesinin bir şekilde yüksek rütbeli, hatta bence belki de general seviyesinde hamilerinin olabileceğini düşündürüyor" diyerek vahim bir iddiayı da gündeme getirdi